avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Activitate AlanaAlbert

Activitate AlanaAlbert

Buna ziua,

Recent, am primit o oferta de lucru, in suport IT, de la o companie spaniola, care ar urma sa transfere proiectul pe care voi lucra (daca accept oferta) pe teritoriul Romaniei. Firma angajatoare mentioneaza ca nu vor sa incheie cu mine si cu restul candidatilor un contract de munca pe perioada determinata/nedeterminata, ci ca va fi vorba de un contract de tip freelancing, iar noi vom fi platiti de catre o firma externa de payroll, iar salariul e calculat la zi (150 euro brut) din care noi, ar urma sa ne platim singuri taxele si contributiile. In oferta, ei mai mentioneaza asa: Additional Information:

Location: Bucharest, Romania
Start Date: Early-Mid June 2024
Contract Term: Initially 16 months, potential for contract-to-permanent transition
Rate: €150 per day (Gross) through Payroll Solutions: Estimated (€2.1k monthly NET)
Shift work required: Shifts are between 8am-8pm
Deoarece nu există niciun loc de muncă în lanțul contractual, nu veți fi eligibil pentru niciuna dintre următoarele: plata concedii de odihna si concedii de boala si/sau alte beneficii tipice in cazul unui contract de munca traditional.
În schimb, veți fi plătit ca lucrători independenți și veți depune pur și simplu o autoevaluare online la sfârșitul anului fiscal în România.
Candidații vor depune foile de pontaj în fiecare săptămână și vor fi plătiți direct de compania de payroll la sfârșitul lunii.

Pe baza acestor informatii, as dori sa stiu, care e cadrul legal de functionare, ce trebuie sa fac eu: ar fi nevoie sa deschid un pfa, ori un srl ca sa ma supun legii si sa platesc taxele? din cei 3150 euro brut, cu cat as fi platita, daca imi fac un pfa, cu cat voi ramane "in mana"?
Ce riscuri exista daca inchei un astfel de contract: nu am drept la somaj, daca pleaca compania? Ce ar fi mai avantajos: pfa, srl? astfel incat sa raman cu mai multi bani in mana, fara a-mi negljia contributiile sociale.

Multumesc frumos pentru raspuns.
Buna ziua,

As dori sa plec in UK pt a locui cu fratele meu si familia lui si pt a lucra ulterior acolo.
Pot fi scutita de conditiile de imigrare si munca post brexit, pot aplica pt EU settlement scheme, in vederea obtinerii rezidentei, doar in baza relatiei de rudenie cu fratele meu? Stiu ca data pana la care as fi putut sa aplic e 30 iunie 2021, dar am dovezi ca nu am putut sa o fac atunci (pb de sanatate ale copilului mic, sarcina) va rog sa imi spuneti de ce acte as avea nevoie in afara de cele evidente (pasaport, dovada relatiei de rudenie, scrisori medicale). Fratele meu locuieste si lucreaza legal in UK din 2014, el deja are statut de "settled".

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Buna ziua,

Am iesit din concediul de crestere copil in data de 27 iunie, 2021. In luna iulie am inceput serviciul si de curand am aflat ca sunt insarcinata. Data prezumata a nasterii celui de-al doilea copil e 25 iunie 2022. As dori sa stiu daca ma incadrez in vechea indemnizatie (la noul job venitul e mult mai mic) atata timp cat bebe 2 se va naste la un interval de 12 luni de la terminarea primulii ccc.
Multumesc pentru raspunsuri!
Buna,

Multumesc pentru raspuns! Am gresit insa data iesirii din concediul de crestere copil, ar fi luna iunie, pentru ca o luna este luna tatalui si sotul nu si-o va lua, in cazul acesta se atribuie automat mamei, chiar daca sotul ar intruni conditiile pentru asta? Copilul s-a nascut in iulie, al 2-lea copil ar veni pe lume in august, la final.
Oare si in cazul acesta as lua concediu si indemnizatie?

Multumesc frumos!

Cornel Vasile a scris:

In acest caz, veti beneficia de indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil.

Buna,

Data nasterii celui de-al doilea copil ar fi undeva la final de august, 2021.

Multumesc

Cornel Vasile a scris:

Care este data prezumata a nasterii celui de-al doilea copil?

Buna,

Ma aflu in concediu de crestere copil pana la.2 ani, in iulie 2021 se termina concediul si indemnizatia aferenta acestuia.
La putin timp dupa ce am intrat in ccc, firma la care lucrasem a intrat in insolventa, am aflat de la fostii mei colegi ca nici macar nu au fost concediati, multi dintre ei au dosare pe rol cu acest angajator.
Eu as vrea sa mai am un copil, dar cel mai probabil, acesta s-ar naste dupa ce s-ar termina concediul pt primul copil.
Avand in vedere ca nu voi mai avea un loc de munca la care sa ma intorc si ca nu este sigur ca imi voi gasi un alt loc de munca cat timp voi fi gravida, iar de somaj nu stiu daca voi beneficia (au trecut mai bine de 12 luni de cand firma a dat faliment), intrebarea mea este: mai pot benefica de un nou concediu de crestere si o indemnizatie pt cel de-al doilea copil?
Sa presupunem ca as fi in situatia in care ar exista o pauza neacoperita (nici loc de munca nou, nici somaj) intre incheierea primului ccc si nasterea urmatorului copil, as mai beneficia de al doilea ccc si de bani?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!