avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Activitate superbus

Activitate superbus

chiar nu are nimeni nici o idee ?
Pe siteul Postei Romane am gasit :

II. Pentru serviciile poştale având ca obiect trimiteri poştale internaţionale, expeditorul are dreptul la o despăgubire al cărui cuantum se
stabileşte după cum urmează:
a) În caz de pierdere, furt sau distrugere totală:
 cu echivalentul în lei corespunzător valorii în DST a valorii declarate, pentru o trimitere poştală care face obiectul serviciului cu valoare
declarată;
 cu echivalentul în lei a 30 DST, pentru o trimitere poştală cu conţinut document care face obiectul serviciilor de trimitere recomandată,
Confirmare de primire şi Express. Când utilizatorul solicită acordarea unei despăgubiri mai mici decât echivalentul în lei a 30 DST, CNPR îl
despăgubeşte cu valoarea solicitată;
 cu valoarea reala a prejudiciului, dar nu mai mult de echivalentul în lei al valorii obţinute prin suma dintre 40 DST/colet şi 4,5 DST/Kg,
pentru o trimitere poştală cu conţinut bunuri cu sau fără valoare comercială care face obiectul serviciilor de colet poştal standard,
Confirmare de primire şi Express;
 cu întreaga sumă depusă la punctul de acces, pentru serviciul de mandat poştal internaţional pe suport de hârtie.


Cum se poate traduce asta in cazul meu ?
Buna ziua

Ma confrunt cu o situatie inedita si foarte neplacuta.
Apelez la ajutoru d-voastra pentru a gasi raspunsul la aceasta problema.
Sa expun pe scurt ce s-a intamplat :

In data de 20 septembrie 2013 am cumparat din SUA (de pe Ebay) un produs ( o placa cu circuite electronice) pentru care am platit 620$ prin Paypal.
Produsul a sosit dupa aproximativ 10 zile , am luat coletul de la posta ,numai ca acest produs era defect. ( defect constatat la punerea in functiune)
Am contactat vanzatorul, apoi Ebay , care in urma unei dispute mi-a dat castig de cauza in acest caz si a decis ca sa returnez produsul si sa primesc suma platita cand returul ajunge la vanzator.

In data de 11 noiembrie am trimis un colet de retur catre SUA , am atasat nr. de tracking ( CO993037985RO ) in Ebay si am asteptat ca acest colet sa ajunga in USA.
Asteptare care s-a prelungit ... astfel ca in dat de 10 decembrie am contactat Posta Romana si am cerut o explicatie pentru faptul ca acest colet nu a ajuns la destinatie.
Dupa nenumarate emailuri, apeluri telefonice, cercetari facut de catre Departamentul Reglementari si Proceduri Operationale al Postei Romane azi am un raspuns final care suna asa :
Revenim la mail-ul nostru din data de 12.02.2014 privind coletul postal nr. CO993037985RO, prezentat la data de 11.11.2013 cu destinatia SUA, pentru a va comunica ca Posta Americana ne-a acordat autorizatie de plata pentru a va despagubi pentru neajungerea la destinatie a acestei trimiteri.
Va rugam sa ne transmiteti, in vederea stabilirii cuantumului despagubirii ce vi se cuvine o declaratie privind valoarea continutului pentru aceasta trimitere, exprimata in moneda nationala, cu mentiunea ca pagubele indirecte si beneficiile nerealizate nu sunt luate in consideratie la stabilirea despagubirii de acordat.


Vreau sa stiu ce trebuie sa fac in acest caz , pentru ca am pierdut peste 800$ ( 620$ plata initiala - pe care nu i-am primit inapoi pentru ca coletul retur nu a mai ajuns la destinatar , taxe vamale, cost trimitere colet retur) plus o multime de nervi de stres, deplasari la oficiul postal, etc.
Care este valoarea despagubirii pe care o pot primi ( dpdv legal ) ?

Multumesc anticipat pentru raspuns/uri

Sergiu
alte variante?
Buna seara.
Am o nelamurire legata de urmatoarea problema :
Tatal meu (proprietarul unui autoturism Dacia Logan) a decedat acum 1 luna.
Conform Certificatului de mostenitor eliberat dupa succesiune autoturismul se imparte intre mama mea si mine (unicul fiu)
Problema este ca la schimbarea Certificatului de inmatriculare al autoturismului (cel emis de politie) am inteles ca nu poate fi trecut decat un singur proprietar.Este adevarat?
Cum se poate rezolva aceasta situatie ?

Multumesc anticipat.
Buna ziua.
As dori sa stiu daca in cazul concedierii cf art 65 , alineat1 din legea 53/2003 (din motive ce nu tin de persoana salariatului) se acorda salarii compensatorii si daca da cate?
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția concediere
2007_rozi a scris:

Nu ati precizat care estye domeniul de activitate si nu ne dam seama daca exista contract colectiv de munca la nivel de ramura.
Aveti posibilitate sa faceti o cerere in scris angajatorului si sa solicitati plata a minim un salariu compensator in conformitate cu prevederile art 78 din CCMUNN pe anii 2007-2010. Si sa invocati faptul ca prevederile CCM nla nivel de unitate nu pot sa fie mai mici decat cele prevazute in CCMUNN. Cand depuneti cererea sa solicitati si numar de intregistrare si sa-l primiti pe un exemplar al cererii care va ramane dumneavoastra.
In cazul in care nu va raspunde sau raspunsul este nefavorabil, aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata (Tribunal). Cu siguranta veti avea castig de cauza. Succes.


domeniul deactivitate : vanzari . mai exact vanzari telefonie mobila.

deci in cazul de fata se ia in considerare CCM pe ramura (care prevede acordarea a 2 salarii compensatorii) ? sau CCMUNN(care prevde acordarea 1 salariu compensator) ?

sunte acestea "superioare" contractului colectiv la nivel de unitate (care prevede acordarea a 50% din salariu drept compensatie ) ?

cum ar trebui formulata o cerere in acest sens? (ce articole trebuiesc invocate) ?
Răspuns la discuția concediere
tudorvaleriu a scris:

La data angajarii, inainte sau concomitent cu citirea si semnarea contractului individual de munca trebuia sa vi se dea sa cititi si sa semnati fisa postului si Regulamentul intern si sa luati la cunostinta de prevederile Contractului colectiv de munca.
Observatie: Contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu trebuie sa contina clauze mai nefavorabile decat cele prevazute in CCM la nivel de ramura sau in CCM la nivel national. In acesta din urma este prevazuta o compensatie de un salariu in caz de concediere.
Ceea ce v-a raspuns colegul meu este corect.


aici este problema . ca in loc de un salariu compensatoriu primesc doar 50%
Discuție concediere
Buna ziua.
Recent am primt decizia de incetare a contractului de munca care suna cam asa :

"Incepand cu data de 23.03.2009 salariatul......... indeplinind functia de .............. la SC...... este concediat cf. art.65 din Codul muncii data la care au expirat cele 20 de zile lucratoare de preaviz acordate cf. art. 73 din codul muncii.
In raport cu dispozitiile art.67 din codul muncii d-ul............ beneficiaza de masuri active de combatere a somajului. Totodata salariatul primeste cf. art.82 din Contractul Colectiv De Munca inceheiat la nivelul societatii o compensatie de 50% din salariul lunar , acordata in afara drepturilor cuvenite la zi.
Compartimentele juridic , personal,si financiar-contabil vor aduce la indeplinire prezenta decizie"

Prima mea intrebare este legata de acest Contract Cloectiv De Munca : eu personal nu am semnat un astfel de contract colectiv nu am stiut nimic de existenta lui pana in momentul primirii acestei decizii si nici nu am primit vre-un exemplar. Am semnat doar contract individual de munca.
As vrea sa stiu daca este corect sa se uziteze de acest Contract Colectiv De munca pe care EU NU L-AM SEMNAT. Ce pot face in aceasta situatie?

A 2-a intrebare este daca pentru a beneficia de ajutorul de somaj trebuie sa depun eu dosarul sau se ocupa firma ?

Multumesc anticipat.

elis a scris:

Daca sunteti preaviz acordat pentru demisie, nu puteti solicita diminuarea programului de lucru.
In cazul preavizului acordat pentru concediere in baza art.65 C.mun., salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.


este vba depreaviz acordat pt concediere.
firma m-a anuntat insa de un preaviz de 15 zile. sa inteleg ca au inclus deja cumulate ce 4h/zi ? sau ca nu cunosc legea?