avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Activitate NicoletaMC

Activitate NicoletaMC

Am verificat si de fapt contractul s-a incheiat in sept 2019. Ma mai incadrez la somaj?
Multumesc mult.

Cornel Vasile a scris:

In aceste conditii aveti dreptul la somaj.

Buna seara, ma aflu in CCC pana in aprilie 2021 cand bebe implineste 2 ani, si as dori sa intru in somaj deoarece sunt din nou gravida si in aceste conditii nu ma pot angaja.
Pana sa intru in CCC am avut contract de munca pe perioada determinata care s-a incheiat pe parcursul CCC mai exact in sept 2020. Angajatorul a intocmit toate documentele pentru incetatea CIM la data respectiva.
In aceste conditii am dreptul la somaj?
Multumesc frumos!
Multumesc frumos pentru raspuns.
O zi buna!

Cornel Vasile a scris:

1. Pentru somaj , trebuie sa indepliniti anumite conditii.
www.avocatnet.ro/forum/discu...

2. Daca beneficiati de soma, atunci venitul somajului intra in calculul pentru CCC2.... Intrucat cel de-al doilea copil se naște într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creșterea copilului anterior, dacă din calculul indemnizației rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, se acordă indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior.

Indemnizatie CCC din somaj.
Am inteles ca pot beneficia de indemnizatie CCC pentru bebe 2 care se naste la 5 luni dupa ce bebe 1 implineste 2 ani, pentru ca se considera primul CCC stagiu cotizat iar acesta ar fi 85% din prima indemnizatie.
Dilema mea este, daca beneficiez de somaj pentru cele 5 luni de cand ies din CCC1 si nasc, venitul somajului intra in calculul pentru CCC2?
Intreb pentru ca nu inteleg modalitatea de calcul a indemnizatiei si cele 5 luni de somaj pot duce la reducerea semnificativa a indemnizatiei (acesta fiind min 500lei/luna).
Multumesc frumos.

Cornel Vasile a scris:

Mergeti si intrebati la AJOFM , ca depunerea dosarelor de somaj au un termen maxim de depunere.

Multumesc mult. O seara buna!

Cornel Vasile a scris:

Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui c.i.m. activ sau de un anumit articol cu care a incetat c.i.m..

Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral și din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:
......
g) au beneficiat de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului;
.....

Multumesc mult pentru raspuns. Nu stiam clar daca am dreptul la indemnizatie pentru bebe 2 daca pana nasc sunt 6 luni fara venit.
Ma ajuta intr-un fel sa intru dupa ccc in somaj sau nu e nevoie?
Multumesc.

Iulian Manea a scris:

Nu trebuie sa faceti nimic. CCC pentru bebe 1 este vechime pentru a obtine CCC pentru bebe 2.

Multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra, dar pentru perioada aprilie -august nu voi avea venit, ma pot incadra pentru indemnizatie? Imi cer scuze, dar asta e incertitudinea mea ca pana se naste bebe 2 sunt 5-6 luni fara venit.
Multumesc.
Buna seara, momentan ma aflu in CCC pana in aprilie cand bebe 1 implineste 2 ani, contractul meu de munca s-a incheiat pe durata CCC mai exact in sept 2019 fiind contract pe perioada determinata. In aug 2021 urmeaza sa nasc pe bebe 2, ce pot face pentru a bebeficia de indemnizatie si pentru urmatorul copil?
Multumesc frumos.