Buna ziua,
Pe ce termen angajatorul poate suspenda contractul individual de munca al unui salariat in cazul in care firma o sa isi intrerupa activitatea o perioada de timp?
D-le adriandimitriu, am lasat un memoriu preotului paroh, care mi-a spus ca il va analiza in urmatoarea sedinta a Consiliu Parohial , care nu are o data stabilita ( am intrebat asta) , dar sa nu-mi fac sperante ca se va rezolva favorabil.
Pe principiul " unde e lege nu e tocmeala " am inteles si sunt de acord cu absolut tot ce ati detaliat mai sus. Numai ca din spusele preotului , nu exista un criteriu de atribuire mentionat in vre-un regulament al BOR ( l-am rugat sa argumenteze cu ceva scris - regulile sunt scrise, nu vorbite ). Mi s-a mai spus ca daca ma voi adresa Sf. Sinod, o sa ma trimita tot la parohie pt. rezolvare ( ce sa inteleg de aici ?!? ). Ma supara doar faptul ca preotul isi arata toata disponibilitatea , dand vina pe niste reguli pe care... nu stiu de unde sa le iau . In afara de toate cele spuse aici, solicitarea mea nu mi se pare un lucru exagerat - donatia intre membrii familiei ( pana la gr. IV) a unui loc de veci pt. care biserica si-a luat o data taxa de concesiune de la familie , unde sunt inhumati membrii ai acestei familii, sa fie taxata ca o noua concesiune.
CHKa , multumesc mult pentru timp si disponibilitate !
Multumesc pt. raspuns !
Ca o concluzie a discutiei : prin acest art. legea permite diminuare pana la gratuitate, iar BOR stabileste regulile jocului.
Probabil ca trebuie sa depun un memoriu catre ei ; doar asa voi sti daca regula este la nivel de BOR sau la nivel de parohie.
Multumesc frumos pentru raspuns ! Asta , de fapt vroiam sa stiu : art. din lege ii da dreptul preotului paroh fara sa-l conditioneze, sa fie nevoit sa dea explicatii superiorilor , asa cum argumenteaza domnia sa.
Buna ziua,
Am solicitat ajutor pt. interpretarea acestui articol, deoarece am o speta in care parintele paroh spune ca diminuarea taxei se face doar in cazuri exceptionale, respectiv daca ai facut donatii la biserica. Pe scurt : eu si sora mea avem acte de concesiune pe termen nelimitat intr-un vechi cimitir parohial. Locurile au fost ale familiei de la bunicii nostrii ( de cca 100 ani ), le-am ingradit, aici sunt inhumati parintii . Eu m-am ocupat de ambele locuri, am achitat taxa anuala, deoarece sora nu era interesata pt. ca avea locuri in alt cimitir. Dupa decesul surorii mele, nepotul mi-a facut act de donatie pt.locul ei, iar la transcrierea concesiunii preotul mi-a cerut taxa de 4000 lei. Mi se pare nefiresc sa platesc ceva ce a fost al familiei, sau daca platesc, sa nu fie suma intreaga, ca si cum as fi concesionat un nou loc . Preotul ma asigura de toata intelegerea lui , dar motiveaza ca daca imi acorda diminuare sau gratuitate, la un eventual control i se va imputa domniei sale suma. Eu asta nu inteleg- daca legea ii da dreptul (fara sa conditioneze) sa acorde diminuare sau gratuitate , de ce nu o poate face ?
Buna ziua,
Se poate va rog o parere/ interpretare la art. 23(2) din Regulamentului Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana 2020 ?
Buna ziua,
Familia mea are de generatii un lot de sase locuri de veci intr-un vechi cimitir parohial ( aici sunt inhumati bunici, matusi…) . Acestea au fost impartite si transmise prin mostenire membrilor sai , mamei mele revenindu-I doua locuri ( pe care le-am ingrijit personal zeci de ani , tatal fiind inhumat in unul din ele) . In anul 2009 parohia a emis acte de concesiune pe termen nelimitat tuturor celor care detineau locuri de veci in cimitirul vechi si preotul paroh a sfatuit-o pe mama sa faca un act de concesiune pe numele meu si unul pe numele surorii mele, ceea ce a si facut.
In anul 2022 a decedat si mama si sora , au fost facute succesiunile, iar nepotul mi-a facut act de donatie pt. locul de veci care apartinuse surorii mele, deoarece el nu era interesat si nu se putea ocupa de acesta (detine locuri de veci in alta parohie -unde este inmormantata sora mea ) si dorea ca locul sa ramana familiei.
Cand am solicitat transcrierea concesiunii pe numele meu, preotul mi-a cerut sa achit taxa de concesiune in suma de 4.000 lei. Am facut referire la art. 23(2) din Regulamentului Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana 2020 prin care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane confera dreptul Consiliului parohial ca in unele cazuri sa diminueze taxa de concesiune pana la gratuitate, avand in vedere ca este locul de veci al familiei de cca 80-90 ani. Mi s-a spus ca acest articol se aplica foarte rar, in cazul persoanelor care au facut ceva pt. biserica ( donatii ), sau sunt foarte saraci, si daca va proceda la transcrierea gratuita a concesiunii pe numele meu, I se va imputa domniei sale taxa.
In consecinta, intrebarea mea este :
Regulamentul Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana , respectiv art. 23(2) din acesta , limiteaza dreptul Consiliului parohial de a acorda gratuitate in cazul prezentat mai sus ?
Multumesc din suflet ! M-ati ajutat enorm.
Puteti sa-mi spuneti daca sora a stat cu sotul 35 ani ( casatoriti 15 ani ) si au locuit in casa parintilor lui , la dezbaterea succesiunii dupa decesul ei are dreptul la vre-o cota de mostenire din aceste bunuri ( casa, teren...)? Gandesc ca poate masa succesorala cuprinde doar mostenirea din partea mamei, si nu depind de rezolvarea mostenirilor cumnatului.
Cumnatul si nepotul pot renunta amandoi la succesiunea sotiei/ mamei ?
Multumesc !
In calitate de mostenitori ai surorii mele, in baza certificatului de calitate de moștenitor. In urma vanzarii vor primii cota stabilita prin acest certificat si succesiunea dupa mama este inchisa .