art. 23 - (1) Dreptul de concesiune asupra locurilor de înmormântare atribuite în folosință
nelimitată se poate transmite numai prin donație sau succesiune legală ori testamentară (Anexa
nr. 5).
(2) Donația locurilor de înmormântare atribuite în folosință nelimitată se poate face numai între
soț/soție sau către rudele de sânge, până la gradul al IV-lea inclusiv, iar dobânditorul plătește o
nouă taxă de concesiune. în această situație, Consiliul parohial, Consiliul economic al mănăstirii
sau Permanența Consiliului eparhial pot stabili o diminuare a taxei sau chiar gratuitate.[/b]
(3) Locurile de înmormântare transmise prin donație sau succesiune sunt indivizibile.
Buna ziua,
Am solicitat ajutor pt. interpretarea acestui articol, deoarece am o speta in care parintele paroh spune ca diminuarea taxei se face doar in cazuri exceptionale, respectiv daca ai facut donatii la biserica. Pe scurt : eu si sora mea avem acte de concesiune pe termen nelimitat intr-un vechi cimitir parohial. Locurile au fost ale familiei de la bunicii nostrii ( de cca 100 ani ), le-am ingradit, aici sunt inhumati parintii . Eu m-am ocupat de ambele locuri, am achitat taxa anuala, deoarece sora nu era interesata pt. ca avea locuri in alt cimitir. Dupa decesul surorii mele, nepotul mi-a facut act de donatie pt.locul ei, iar la transcrierea concesiunii preotul mi-a cerut taxa de 4000 lei. Mi se pare nefiresc sa platesc ceva ce a fost al familiei, sau daca platesc, sa nu fie suma intreaga, ca si cum as fi concesionat un nou loc . Preotul ma asigura de toata intelegerea lui , dar motiveaza ca daca imi acorda diminuare sau gratuitate, la un eventual control i se va imputa domniei sale suma. Eu asta nu inteleg- daca legea ii da dreptul (fara sa conditioneze) sa acorde diminuare sau gratuitate , de ce nu o poate face ?
Explicația e foarte simpla pentru ca articolul respectiv prevede o posibilitate,, pot stabili o .diminuare' și nu o obligație și cea de a doua este ca.parintele paroh are probabil doar mână de luat și nu de dat,Domnull fie lăudat..
Multumesc frumos pentru raspuns ! Asta , de fapt vroiam sa stiu : art. din lege ii da dreptul preotului paroh fara sa-l conditioneze, sa fie nevoit sa dea explicatii superiorilor , asa cum argumenteaza domnia sa.
Stimata @mariana.pirosca , eu - daca citesc cu atentie acel articol 5(2) - inteleg ca “ dobanditorul ( nota mea - cel caruia i s-a donat ) plateste o noua taxa de concesiune “ . Iar cei care sunt in masura sa “ stabileasca o diminuare a taxei sau chiar gratuitate “ sunt “ Consiliul Parohial , Consiliul economic al manastirii sau Permanenta Consiliului eparhial “ . Dupa cum vedeti , nicidecum preotul paroh . Chiar presupunand ca acesta ar putea influenta intr-o oarecare masura lucrurile , pierdeti din vedere faptul ca BOR are regulile ei , iar ascultarea fata de cei mai sus in ierarhie in randul clerului este comparabila ( daca nu superioara ) celei din armata .