avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Familia mea are de generatii un lot de sase ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Familia mea are de generatii un lot de sase locuri ...

Buna ziua,
Familia mea are de generatii un lot de sase locuri de veci intr-un vechi cimitir parohial ( aici sunt inhumati bunici, matusi…) . Acestea au fost impartite si transmise prin mostenire membrilor sai , mamei mele revenindu-I doua locuri ( pe care le-am ingrijit personal zeci de ani , tatal fiind inhumat in unul din ele) . In anul 2009 parohia a emis acte de concesiune pe termen nelimitat tuturor celor care detineau locuri de veci in cimitirul vechi si preotul paroh a sfatuit-o pe mama sa faca un act de concesiune pe numele meu si unul pe numele surorii mele, ceea ce a si facut.
In anul 2022 a decedat si mama si sora , au fost facute succesiunile, iar nepotul mi-a facut act de donatie pt. locul de veci care apartinuse surorii mele, deoarece el nu era interesat si nu se putea ocupa de acesta (detine locuri de veci in alta parohie -unde este inmormantata sora mea ) si dorea ca locul sa ramana familiei.
Cand am solicitat transcrierea concesiunii pe numele meu, preotul mi-a cerut sa achit taxa de concesiune in suma de 4.000 lei. Am facut referire la art. 23(2) din Regulamentului Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana 2020 prin care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane confera dreptul Consiliului parohial ca in unele cazuri sa diminueze taxa de concesiune pana la gratuitate, avand in vedere ca este locul de veci al familiei de cca 80-90 ani. Mi s-a spus ca acest articol se aplica foarte rar, in cazul persoanelor care au facut ceva pt. biserica ( donatii ), sau sunt foarte saraci, si daca va proceda la transcrierea gratuita a concesiunii pe numele meu, I se va imputa domniei sale taxa.
In consecinta, intrebarea mea este :
Regulamentul Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana , respectiv art. 23(2) din acesta , limiteaza dreptul Consiliului parohial de a acorda gratuitate in cazul prezentat mai sus ?

Alte discuții în legătură

Interpretare articol lege mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Se poate va rog o parere/ interpretare la art. 23(2) din Regulamentului Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana 2020 ? (vezi toată discuția)
Donatie loc de veci Stroe Mariana Stroe Mariana Buna ziua, am obtinut un act de donatie a unui loc de veci, sunt nepoata grad 5 rudenie, preotul de la cimitir nu vrea sa imi faca actul de concesiune pe ... (vezi toată discuția)
Peste bunica mea, moarta de 15 ani, ne-am trezit ca anul acesta ... 15092007 15092007 Peste bunica mea,moarta de 15 ani ne-am trezit ca anul acesta a fost ingropata o persoana fara nici o legatura de rudenie cu bunica. Ce putem face? De la ... (vezi toată discuția)