avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Activitate alina.bratu

Activitate alina.bratu


Eu ma bazez pe urmatoarul considerent :

(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

Eu inteleg ca incetarile in perioada de proba nu le adun , nu este o incetare care a intervenit din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului. . In legislatia romaneasca, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului, in temeiul art 65 Codul Muncii, este singura sitautie in care incetarea contractului de munca intervene din initiativa angajatorului pentru unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatilor.

In consecinta, deciziaangajatorului ar putea fi intemeiata pe dispozitiile art.61 d) , motivul care duce la incetarea contractului de munca fiind unul de tine de persoana salariatului.

Prin prizma celor mentionate mai sus, este oare gresit sa nu iau in considerare incetarile de contracte produse in periada de proba ?
Incetare CIM - perioada de proba

Buna ziua ,
am nevoie de o confirmare din partea dumneavoastra : contractele de munca care inceteaza in perioada de proba nu le adun atinci cand stabilesc numarul efectiv de salariati concediati colectiv .

Art. 68. [definiţia legală a concedierii colective]
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
Buna ziua, angajatii raspund patrimonial , in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor . Din punctul meu de vedere pana sa ajungeti la dosare penale de delapidare , aveti in codul muncii reglementari .
Astfel :
art.254 (3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
a) prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delsegare/detasare, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
b) contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decat cea prevazuta la alin. (4) lit. c), astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masa/persoana/zi, prevazuta la data acordarii, in conformitate cu legislatia in vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau in calcul numarul de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se afla in concediu de odihna/medical/delegare. Prin hrana se intelege hrana preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare;
c) cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata/luna/persoana, in urmatoarele conditii:
(i) angajatul, sotul/sotia acestuia nu detin o locuinta in proprietate personala sau in folosinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea;
(ii) spatiul de cazare/de locuit se afla in unitatile proprii, inclusiv de tip hotelier sau intr-un imobil inchiriat in acest scop de la o terta persoana, de catre angajator;
(iii) contractul de inchiriere dintre angajator si terta persoana este incheiat in conditiile legii;
(iv) plafonul neimpozabil se acorda unuia dintre soti, in cazul in care ambii soti desfasoara activitate in aceeasi localitate, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti, pe baza declaratiei pe propria raspundere a acestuia.

Deci atentie palfonul de 33 % cuprinde mai multe venituri , conform articolului art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal:
app. brut 5.582 lei respectiv 3.265 lei net ( calcul fara a tine cont de tichete de masa ). In Aprilie norma a fost de 144 de ore lucratoare, daca dumneavoastra a-ti lucrat 176 de ore inseamna ca suplimentare aveti 32 de ore.
Articolul 125
(1) Munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
(3) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
(4) Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (4) , angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
Deci atentie la alin(3) anagajatorul este obligat sa respecte prevederile referitoare la repausul saptamanal. Din cate a-ti exp[licat ca este repartizat programul acest lucru nu se respecta.
La intrebarea : este legal acest lucru? Raspunsul este : NU este legal
Buna ziua, conform art. 35 alin(1) din Codul Muncii "Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca. NICIUN ANGAJATOR NU POATE APLICA UN TRATAMENT NEFAVORABIL SALARIATULUI CARE ISI EXERCITA ACEST DREPT." Nu sunteti obligata sa ii explicati anagajatorului unde aveti program de 8 ore de contractul part time. Aveti grija doar sa nu se suprapuna programul la cele doua societati.Nu exista baza comuna in care un angajator sa va poata verifica toate contractele de munca active ale unui salariat cu alte societati.
sporul de noapte este 25% pentru munca prestata in intervalul orar 22-06 , cate ore de noapte aveti lucrate ? Aveti program de lucru inegal ? spor de sambata si duminica ? Lucrati intr-un sector de activitate unde este permisa activitatea in zilele de sarbatoare legala ?
Pe perioada concediului medical contractul individual de munca se suspenda de drept conf.art.50 lit.b) - Codul Muncii. Conform . art.49 (6) tot din Codul Muncii in cazul suspendarii se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea , modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca. Un eventual act aditional la contract se va face dupa ce se termina concediul medical nu in intimpul concediului medical.