avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Activitate maria.toma311

Activitate maria.toma311

Buna seara,

In data de 28.01.2021 am trimis angajatorului instiintare cu privire la starea de graviditate, la care am atasat cererea de reducere a programului de munca de la 8 la 6 ore conform cu adeverinta de la medicul de familie si medicul specialist, unde ambii mentioneaza "sarcina cu risc" si "recomanda reducerea programului de munca cu o patrime" (conf OUG 96/2005)
Astazi, 05.03.2021, dupa aproape o luna si jumatate primesc mail de la HR cu raspunsul medicului de medicina a muncii imi care imi solicita o noua adeverinta/scrisoare medicala RECENTA care sa contina: "diagnosticul in clar al patologiei de sarcina sau asociate ce a determinat recomandarea" conform art.13 OUG 96/2005

Am mai citit o data OUG 96/2005 precum si art.13 si nu vad nicaieri mentionat clar ca trebuie indicata si patologia de sarcina ci doar recomandare de la medicul de familie :
"În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale."

Intrebarile mele sunt:
1. Conform Codului muncii sau vreunei alte leg/OUG exista obligativitatea de a indica patologia de sarcina in adeverinta de la medicul de familie/specialist?
2. Medicul de medicina muncii are competenta de a pune la indoiala etica/integritatea altor 2 medici care urmaresc evolutia sarcinii?
3. De ce mentiunea de a aduce o adeverinta/scrisoare medicala RECENTA care sa ateste patologia de sarcina dat fiind faptul ca eu am depus acele documente acum o luna si jumatate si acea recomandare de reducere a programului este necesara o singura data in sarcina iar conform legii, pentru aceasta recomandare nu este necesara o re-evaluare periodica a riscului de sarcina?

Deja aceasta solicitare de la medicul de medicina a muncii vine dupa alta discutie cu angajatorul prin care dorea sa imi impuna program fix de munca. in situatia in care programul normal de munca in aceasta companie este FLEXIBIL iar ora de incepere a programului este ORICAND intre orele 8 -10 dimineata cu conditia respectarii programului de munca + pauzei de masa.

In baza celor descrise mai sus as putea face o plangere la ITM dat fiind faptul ca ma simt hartuita, discriminata si simt ca se pune presiune, constant, pe mine?
Am 2 probleme medicale, cu sarcina, ambele fiind cu risc de avort si indicatiile medicului sunt clar de a nu face efort si a nu ma supune stresului.
Mai mult de atat, stiu ca dosarul medical cade sub incidenta GDPR reprezentand date personale sensibile.

Va multumesc!
O seara buna,


Vă mulțumesc frumos pentru răspuns!

Cornel Vasile a scris:

1. Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

2. Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.

Buna ziua,

Sunt gravida in 15 saptamani cu recomandare pt reducerea programului de munca cu 1/4, conform OUG 96/2003. Acum 2 saptamani am anuntat angajatorul, am depus adeverinta de la medicul specialist si de la medicul de familie, o data cu cererea de reducere a programului de munca conform OUG 96/2003, care a fost inregistrat la departamentul de Resurse Umane.
Conform contractului de munca, programul este flexibil in sensul in care angajatul poate incepe oricand intre orele 8 - 10 dimineata, cu conditia respectarii numarului de ore de lucru si a pauzei de masa.
Recent, managerul a incercat sa imi impuna un alt program fata de cel ales (i.e. eu am ales ca si program zilnic de la 8 la ora 15, exprimandu-mi flexibilitatea in cazul in care trebuie sa particip la vreo sedinta importanta dupa ora 15 IAR managerul vrea sa imi impuna program zilnic intre orele 9-16, argumentand ca programul trebuie agreat, mai intai, cu el).
Exista vreo lege unde este mentionat ca managerul poate impune un program fix atata timp cat prin contractul de munca si conform discutiei cu departamentul de Resurse Umane, eu am flexibilitatea de a alege ora de incepere a programului?

Multumesc mult!
Maria Toma