avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta reducere program de munca gravida _ ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta reducere program de munca gravida _ Indicare patologie in adeverinta?

Buna seara,

In data de 28.01.2021 am trimis angajatorului instiintare cu privire la starea de graviditate, la care am atasat cererea de reducere a programului de munca de la 8 la 6 ore conform cu adeverinta de la medicul de familie si medicul specialist, unde ambii mentioneaza "sarcina cu risc" si "recomanda reducerea programului de munca cu o patrime" (conf OUG 96/2005)
Astazi, 05.03.2021, dupa aproape o luna si jumatate primesc mail de la HR cu raspunsul medicului de medicina a muncii imi care imi solicita o noua adeverinta/scrisoare medicala RECENTA care sa contina: "diagnosticul in clar al patologiei de sarcina sau asociate ce a determinat recomandarea" conform art.13 OUG 96/2005

Am mai citit o data OUG 96/2005 precum si art.13 si nu vad nicaieri mentionat clar ca trebuie indicata si patologia de sarcina ci doar recomandare de la medicul de familie :
"În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale."

Intrebarile mele sunt:
1. Conform Codului muncii sau vreunei alte leg/OUG exista obligativitatea de a indica patologia de sarcina in adeverinta de la medicul de familie/specialist?
2. Medicul de medicina muncii are competenta de a pune la indoiala etica/integritatea altor 2 medici care urmaresc evolutia sarcinii?
3. De ce mentiunea de a aduce o adeverinta/scrisoare medicala RECENTA care sa ateste patologia de sarcina dat fiind faptul ca eu am depus acele documente acum o luna si jumatate si acea recomandare de reducere a programului este necesara o singura data in sarcina iar conform legii, pentru aceasta recomandare nu este necesara o re-evaluare periodica a riscului de sarcina?

Deja aceasta solicitare de la medicul de medicina a muncii vine dupa alta discutie cu angajatorul prin care dorea sa imi impuna program fix de munca. in situatia in care programul normal de munca in aceasta companie este FLEXIBIL iar ora de incepere a programului este ORICAND intre orele 8 -10 dimineata cu conditia respectarii programului de munca + pauzei de masa.

In baza celor descrise mai sus as putea face o plangere la ITM dat fiind faptul ca ma simt hartuita, discriminata si simt ca se pune presiune, constant, pe mine?
Am 2 probleme medicale, cu sarcina, ambele fiind cu risc de avort si indicatiile medicului sunt clar de a nu face efort si a nu ma supune stresului.
Mai mult de atat, stiu ca dosarul medical cade sub incidenta GDPR reprezentand date personale sensibile.

Va multumesc!
O seara buna,


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:27, 6 Martie 2021
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
art.6
(1) Documentul medical eliberat de medicul de familie sau, după caz, de medicul specialist care atestă faptul că o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţă este fie adeverinţa medicală-tip aprobată de Ministerul Sănătăţii, fie Carnetul gravidei şi Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 12/2004.

(2) Documentul medical menţionat la alin. (1) trebuie să conţină constatarea stării fiziologice de sănătate a salariatei şi recomandări privind protecţia acesteia la locul de muncă.

(3) În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie să conţină data prezumtivă a naşterii, precum şi recomandări privind capacitatea de muncă a acesteia pe timp de zi sau, dacă este cazul, pe timp de noapte, precum şi în condiţii de muncă definite în prezentele norme metodologice ca insalubre sau greu de suportat.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere program gravide pie paulina pie paulina Buna ziua.insarcinata in 16 sapt.am prezentat angajatorului adv de la ginecolog si medic familie in care e specificat risc dr sarcina pt reducere program.cu ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului Emilia Aanicai Emilia Aanicai Buna seara !! Am si eu o intrebare pe ce durata de timp se reduce programul la gravide la o sarcina normala fara risc ? Va multumesc ! (vezi toată discuția)
Bună dimineața. În baza cărei legi trebuie angajatorul sa ... Leea91 Leea91 Bună dimineața. În baza cărei legi trebuie angajatorul sa reducă programul de lucru al gravidei? Am dus la munca adeverinta de la dr ginecolog, scrie ca ... (vezi toată discuția)