avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Reducerea programului
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Reducerea programului

Buna seara !! Am si eu o intrebare pe ce durata de timp se reduce programul la gravide la o sarcina normala fara risc ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Emilia Aanicai , utilizator 20:16, 12 Iunie 2018
Recomandarea medicala pentru reducerea programului de lucru a gravidelor se face de catre medicul de familie/ medicul de specialitate si se avizeaza de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Numai recomandarea medicala avizata de medicul specialist de medicina muncii este avuta in vedere de angajator, medicul fiind in posesia materialului privind riscurile profesionale la care sunt expusi lucratorii si care detine dosarul medical al gravidei.
Gravida poate solicita direct, medicului specialist de medicina muncii, examinare medicala in vederea reducerii programului de lucru.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supraveghrea starii de sanatate a lucratorilor mentioenaza:
-ART. 10 În condiţiile în care medicul de medicina muncii face recomandări de tip medical, aptitudinea este condiţionată de respectarea acestora, iar în fişa de aptitudine anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt condiţionat".
-ART. 35 La aplicarea măsurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de muncă, angajatorii vor ţine seama de rezultatele supravegherii sănătăţii.
Da asa este mi sa dat de la medicul specialist adeverinta pt reducerea programului dar nu am sarcina cu risc si mi sa redus programul doar pt 120 de zile...asta voiam sa stiu pe ce perioada se da reducerea programului...va multumesc
Asa cum am mentionat anterior, medicul specialist poate face o recomandare medicala, dar numai medicul specialist de medicina muncii, care are la dispozitie materialul cu riscurile profesionale identificate si evaluate la locurile de munca, este in masura sa confirme pentru angajator necesitatea reducerii programului de lucru pentru un anume numar de zile, in timpul sarcinii lucratoarelor.
OUG 96/2003
art.13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
Am inteles va multumesc frumos pt timpul acordat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere program gravide mihaela1707 mihaela1707 Buna ziua, O angajata anunta in scris angajatorul ca este gravida in saptamana 9-10 de sarcina iar in săptămâna 14-15 aduce o cerere insotita de o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, o salariata este insarcinata si doreste reducerea ... ionela11 ionela11 Buna ziua, O salariata este insarcinata si doreste reducerea programului de munca cu 1/4, nu a adus decat o adeverinta de la medicul curant prin care i se ... (vezi toată discuția)
Refuz din partea medicinei muncii de a acorda reducere de program gravidei iulianalitoi iulianalitoi Buna ziua, As dori sa stiu daca are acest drept cei de la medicina muncii de a refuza reducerea de program data de medicul ginecolog respectiv de familie pe ... (vezi toată discuția)