avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, O salariata este insarcinata si doreste ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, O salariata este insarcinata si doreste reducerea ...

Buna ziua,

O salariata este insarcinata si doreste reducerea programului de munca cu 1/4, nu a adus decat o adeverinta de la medicul curant prin care i se recomanda reducerea programului de lucru. Ca si angajator pot accepta reducerea programului de lucru cu 1/4 doar pe baza adeverintei? sau in baza certificatului medical cod indemnizatie 10?

cum este legal?...trebuie sa aduca concediu medical cod indemnizatie 010?..medicul de familie i-a spus ca el nu poate elibera concediu medical cod indemnizatie 010....

multumesc
Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2023
ionela11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:07, 17 Martie 2023
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
Recomandarea medicului de familie se prezinta medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale in vederea stabilirii aptitudinii in munca si a obtinerii mentiunii de "apt conditionat" in fisa de aptitudine. Conditionarea se refera la reducere aprogramului de lucru,
-ART. 8 (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
(1^1) Prin supraveghere specială se înţelege examenul medical profilactic efectuat de către medicul de medicina muncii, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se încadrează în următoarele categorii: persoane
cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani împliniţi, persoane cu vârsta de peste 60 de ani împliniţi, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stângace, persoane cu vederea monoculară, persoane în evidenţă cu boli cronice.
-ART. 10 În condiţiile în care medicul de medicina muncii face recomandări de tip medical, aptitudinea este condiţionată de respectarea acestora, iar în fişa de aptitudine anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt condiţionat".
multumesc
si din ce moment intra salariata are dreptul reducerii la programul de munca?...din mementul cand ne-a instiintat sau trebuie sa vina intai raspunsul de la medicina muncii si dupa aceea?

Adeverinta de la medicul de familie se prezinta medicului specialist de medicina muncii care este in posesia materialului cu riscurile profesionale existente la locurile de munca (medicul de familie nu are acest material).
Recomandarile medicului specialist de medicina muncii sunt obligatorii pentru angajator.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate intra din momentul recomandarii medicului de familie. OUG 96/2003 nu face referire la alta recomandare si are calitate de act normativ superior fata de alte acte normative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere program gravide andreea20188 andreea20188 Buna ziua, Tocmai am depus adeverinta de reducere program gravide la munca si mi s-a spus ca vor decide ei când sa imi reduca programul, daca dimineata sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. se da situația în care o societate are programul ... Flori388 Flori388 Buna ziua. Se da situația în care o societate are programul de munca inegal pentru angajați, adică, se lucrează în ture se 8 ore, ori dimineață de la ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului Emilia Aanicai Emilia Aanicai Buna seara !! Am si eu o intrebare pe ce durata de timp se reduce programul la gravide la o sarcina normala fara risc ? Va multumesc ! (vezi toată discuția)