avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Reducere program gravide
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Reducere program gravide

Buna ziua,
Tocmai am depus adeverinta de reducere program gravide la munca si mi s-a spus ca vor decide ei când sa imi reduca programul, daca dimineata sau dupa-amiaza. Eu as dori dupa-amiaza nu dimineata. Doar ei au drept de decizie sau trebuie sa fie de comun acord? Din cate stiu nu avem medic de medicina muncii momentan.
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 21 Februarie 2019
Buna ziua,
Potrivit OUG 96/2003- privind protecţia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare
ART. 13
În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Nu scrie nicaieri in lege cum se face aceasta reducere a programului, corect si ok ar fi cu intelegerea partilor...
De la anuntarea ca sunteti insarcinata si pana acum ati vorbit macar odata cu medicul de medicina muncii?
Va multumesc mult pentru raspuns, din cate stiu eu, nu avem medic de medicina muncii momentan, respectiv fiecare angajat si-a facut medicina muncii individual pe costuri proprii, iar eu lucrez aici din luna noiembrie 2018.
Nu prea este ok..., de fapt chiar nu e.
Angajatorul avea cateva obligatii de urmat dupa ce dvs. ati anuntat ca sunteti insarcinata, cu actele de rigoare.
Mai pe scurt...
Trebuia sa anunte medicul de medicina muncii si ITM-Inspectoratul Teritorial de Munca, despre sarcina dvs.
Acestia trebuia sa faca o verificare a conditiilor in care va desfasurati activitatea si daca acestea va pot dauna sau nu sarcini, in functie de evolutia ei.
ART. 5
(1) Pentru toate activităţile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de munca, a căror lista este prevăzută în anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de munca natura, gradul şi
durata expunerii salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)-e), în scopul determinării oricărui risc pentru securitatea sau sănătatea lor şi oricărei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.
(2) Evaluarile prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemnează în rapoarte scrise.
ART. 6
(1) Angajatorii sunt obligaţi ca, în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii raportului, sa inmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor.
(2) Angajatorii vor informa în scris salariatele asupra rezultatelor evaluării privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de munca, precum şi asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 7
(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anuntat în scris de către o salariata ca se afla în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sa
înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de munca pe a cărui raza îşi desfăşoară activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de munca vor verifica condiţiile de munca ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenta.


Gasiti mai multe detalii despre drepturile si obligatiile dvs., cat si ale angajatorului, in link-ul de mai jos
[ link extern ]
Ce sa va spun,..si acum puteti anunta ITM-ul despre aceasta situatie dar vor incepe discutiile*...
Vedeti cum evolueaza situatia, dar mai ales sarcina dvs., starea dvs. de sanatate, si decideti apoi cum actionati.
Sarcina usoara
Eu atat va pot recomanda, puteti astepta si alte sfaturi, poate sunt mai bune...
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Va multumesc mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Medicul de familie face recomandarea medicala, dar numai medicul specialist de medicina muncii completeaza fisa de aptitudine a lucratoruliui in care mentioneaza "apt conditionat" si la conditionari recomanda reducerea programului de lucru. Medicul poate mentiona la recomandari si faptul ca gravida va desfasura activitate numai in sch.I, fara ture si program de lucru suplimentar.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentineaza:
-art.8 (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
(1^1) Prin supraveghere specială se înţelege examenul medical profilactic efectuat de către medicul de medicina muncii, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se încadrează în următoarele categorii: persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani împliniţi, persoane cu vârsta de peste 60 de ani împliniţi, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stângace, persoane cu vederea monoculară, persoane în evidenţă cu boli cronice.
Starea de sanatate a gravidei se mentioneaza si in dosarul medical al salariatei aflat la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are obligatia incheierii de contract de prestari servicii medicale. Nu este o optiune, este o obligatie a angajatorului in conditile in care doar medicul specialist de medicina muncii are obligatia legala de a intocmi, semna, data si parafa fisa de aptitudine a lucratorilor conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se
completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Examinarea medicala a lucratorilor nu trebuie sa implice costuri pentru salariati conform prevederilor
-art.7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Daca angajatorul v-a pus sa va platiti examinarea medicala si nu a decontat costurile a facut un abuz. Puteti sesiza ITM si DJSP in scris cu nr. de inregistrare/ data.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

Alte discuții în legătură

Buna ziua. se da situația în care o societate are programul ... Flori388 Flori388 Buna ziua. Se da situația în care o societate are programul de munca inegal pentru angajați, adică, se lucrează în ture se 8 ore, ori dimineață de la ... (vezi toată discuția)
Radiografie gravida pentru angajare Adriana16.05 Adriana16.05 Buna ziua, vreau sa ma angajez și sunt gravida in 8 luni. Examenul medical pt angajare /încadrare presupune și radiografie pulmonara ( nerecomandata in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, o salariata este insarcinata si doreste reducerea ... ionela11 ionela11 Buna ziua, O salariata este insarcinata si doreste reducerea programului de munca cu 1/4, nu a adus decat o adeverinta de la medicul curant prin care i se ... (vezi toată discuția)