avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Activitate irina s

Activitate irina s

Răspuns la discuția rascumparare actiuni
florinturlete a scris:

Din cate spuneti cred ca este vorba de o o ferta de vanzare de actiuni facuta actionarului majoritar. Trasmiterea dreptului de proprietate a actiunilor se face in acest caz printr-un contract de cesiune. Daca nu ati semnat un asemenea contract sunteti inca proprietarul acestora.
A doua varianta ar fi retragerea din societate si atunci se face o evaluare a actiunilor.
Fiti mai explicit.


Intr-adevar, am cerut retragerea din societate.
Fiind actionar minoritar la o societate comerciala pe actiuni, am cerut societatii rascumpararea actiunilor mele. Pina in prezent nu am primit banii pentru aceste actiuni (si nici nu am informatii ca s-ar fi numit un evaluator pentru a incepe procedura de evaluare necesara rascumpararii actiunilor). In acest caz si in acest moment ale cui sunt actiunile? Ale mele (pentru ca inca nu mi-au fost dati banii pe ele) sau ale societatii / actionarului majoritar (pentru ca eu i-am cerut sa le rascumpere)?
Răspuns la discuția rascumparare actiuni
Dar in perioada dintre trimiterea cererii de rascumparare si data stabilirii pretului pe actiune trece o perioada relativ lunga de timp, timp in care firma isi poate realiza divizarea deoarece, teoretic, nu are creditori. Exista vreo posibilitate de a bloca acest proces pina la rezolvarea rascumpararii? Mai ales ca, dupa divizare, firma initiala (la care s-a depus cererea de rascumpare) nici nu mai exista.
Răspuns la discuția diviziune societate
Am facut cererea de rascumparare a actiunilor dar, din cite scrie in lege, nu exista un termen pentru plata lor. Asa ca degeaba societatea imi aproba rascumpararea actiunilor daca plata o face in 100 de ani. Incerc sa aflu daca planurile de divizare (care sunt in interesul majoritarului) nu pot fi blocate pina la achizitionarea si plata actiunilor, astfel incit majoritarul sa fie "obligat" de propriile interese in rezolvarea acestei situatii.
Răspuns la discuția diviziune societate
Este vorba despre o societate pe actiuni (nelistata la bursa).
Am citit un articol pe pagina dumneavoastra referitor la Dreptul de retragere dintr-o societate. Ma aflu in situatia prezentata acolo si as dori o clarificare.

Societatea pe actiuni A, la care sunt actionara, a hotarit divizarea in 2 societati: Y si Z. Actionarul majoritar al A (89% din actiuni) a propus in AGA (si a votat) ca actionarii minoritari de la A sa primeasca, in contul actiunilor ce li se cuvineau la Y, mai multe actiuni la Z, urmind ca actionarul majoritar al A sa primeasca mai multe actiuni la Y si deloc la Z. Nu am stiut ca acest proiect de hotarire trebuie contestat inainte de AGA, asa ca acum hotarirea este luata si aprobata cu "majoritate" de voturi.

Deoarece nu am participat la aceasta sedinta a AGA si nu imi este favorabila hotarirea luata, am folosit dreptul meu de a cere, in termen de 30 de zile de la sedinta, retragerea din actionariatul firmei A. Inteleg ca, din pacate, nu exista un termen pina la care firma A sa imi rascumpere actiunile, asa ca ma pot astepta ca acest lucru sa se petreaca peste 100 de ani. Dar inteleg ca, prin cererea mea de rascumparare, am devenit un creditor al firmei A.

Prin urmare am doua intrebari:
1. Dupa inregistrarea divizarii firmei A, aceasta inceteaza sa mai existe, ramanind doar firmele Y si Z. In acest caz, cine urmeaza sa imi rascumpere mie actiunile?
2. Inteleg ca o firma se poate diviza doar daca nu are datorii. Creantele de tipul rascumpararii actiunilor sunt considerate datorii? Operatiunea de divizare poate fi intrerupta pina la plata acestui tip de datorie?

Va multumesc.
Răspuns la discuția divizare societate
Multumesc foarte mult
O societate pe actiuni A (institut de proiectare) a fost cumparata in proportie de 89% de o firma B. Acum firma B a hotarit divizarea societatii A prin crearea unei noi societati, C, un SRL la care actionar unic este B. In urma acestei divizari, toate terenurile si cladirile societatii A sunt transferate firmei C, care are ca obiect de activitate dezvoltare imobiliara. Actionarii minoritari ai A (restul de 11%) urmeaza sa primeasca in compensatie pentru cota parte ce a fost transferata la C actiuni la ce a mai ramas din A (fara terenuri si cladiri). Este corecta si legala o asemenea divizare in care majoritarul ia partea valoroasa a societatii iar minoritarii ramin cu resturile?