avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale divizare societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

divizare societate

O societate pe actiuni A (institut de proiectare) a fost cumparata in proportie de 89% de o firma B. Acum firma B a hotarit divizarea societatii A prin crearea unei noi societati, C, un SRL la care actionar unic este B. In urma acestei divizari, toate terenurile si cladirile societatii A sunt transferate firmei C, care are ca obiect de activitate dezvoltare imobiliara. Actionarii minoritari ai A (restul de 11%) urmeaza sa primeasca in compensatie pentru cota parte ce a fost transferata la C actiuni la ce a mai ramas din A (fara terenuri si cladiri). Este corecta si legala o asemenea divizare in care majoritarul ia partea valoroasa a societatii iar minoritarii ramin cu resturile?
Cel mai recent răspuns: irina s , utilizator 05:45, 14 August 2008
Art. 250 - (1) Fuziunea sau divizarea are următoarele consecinţe:

a) transferul, atât în raporturile dintre societatea absorbită sau divizată şi societatea absorbantă/societăţile beneficiare, cât şi în raporturile cu terţii, către societatea absorbantă sau fiecare dintre societăţile beneficiare al tuturor activelor şi pasivelor societăţii absorbite/divizate; acest transfer va fi efectuat în conformitate cu regulile de repartizare stabilite în proiectul de fuziune/divizare;

b) acţionarii sau asociaţii societăţii absorbite sau divizate devin acţionari, respectiv asociaţi ai societăţii absorbante, respectiv ai societăţilor beneficiare, în conformitate cu regulile de repartizare stabilite în proiectul de fuziune/ divizare;

c) societatea absorbită sau divizată încetează să existe.


Nu se poate face divizare in care o parte din asociatii societatii divizate sa nu primeasca actiuni pro rata in societatea rezultata. O astlfel de divizare e nula.
Multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rascumparare actiuni grim grim O SA a hotarat in AGA divizarea societatii in 2 societati noi, prin votul actionarului majoritar care are 89% . O parte din actionarii minoritari care nu sunt ... (vezi toată discuția)
Diviziune societate irina s irina s Am citit un articol pe pagina dumneavoastra referitor la Dreptul de retragere dintr-o societate. Ma aflu in situatia prezentata acolo si as dori o ... (vezi toată discuția)
Rascumparare actiuni grim grim O S.A. a hotarat in AGA divizarea societatii in 2 societati noi, prin votul actionarului majoritar care are 89% . O parte din actionarii minoritari care nu ... (vezi toată discuția)