buna ziua
daca ma angajez la o firma cu doar doua ore pe zi (fara a mai fi angajata in alta parte) se considera ca realizez venituri profesionale supuse impozitului pe venit? necesare celor 12 luni anterioare unui nou CIC;
vechimea merge in mod normal?
se poate face angajare si pentru o ora pe zi?
va multumesc
buna dimineata
va rog daca ma puteti ajuta cu raspunsul la urmatoarea problema: dupa terminarea concediului de ingrijire copil pana la 2 ani imi voi da demisia de la vechiul loc de munca, fara insa sa ma angajez in alta parte; unde trebuie sa ma adresez si ce acte imi sunt necesare pt a-mi plati singura asigurarile catre stat? plata acestora imi va asigura continuitatea, mai exact acele 12 luni vechime necesare in eventualitatea unei noi sarcini? care este suma minima aferenta acestor asigurari?
multumesc
buna ziua
va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului
in cat timp se prescrie salariul pt nastere? 3 ani sau 6 luni?
daca este salariu ar trebui prescris in 3 ani, dar salariul este impozabil
daca este un ajutor de alta natura decat salariala, ar trebui prescris in 6 luni si sa nu fie impozabil
in CF acest ajutor nu este inclus in veniturile salariale si este neimpozabil (art.55, al.4, pct.a)
asadar, salariul pt nastere are titulatura de salariu (ci nu de un ajutor echivalent cu un salariu...) dar este trecut si la ajutoare neimpozabile, deci cum se considera?
CCM 2005-2006 (aprox. identic si CCM 2007-2010 doar ca in loc de baza este salariul mediu pe unitate)
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;
CM
Art. 283. [termenele de prescripţie extinctivă]
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului
Codul fiscal (www.codulfiscal.com), cap. III, art. 55, alin. (4)
Urmatoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor..............
buna ziua
sunt in concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani, concediu care va expira in curand; momentan nu sunt in tara si nici nu urmeaza sa ma intorc in timp util; nu sunt interesata nici de prelungirea acestui concediu cu unul fara plata;
va rog daca ma puteti sfatui cum pot sa procedez pt a incheia definitiv socotelile cu fostul angajator (si a-mi recupera cartea de munca), fara prezenta mea efectiva;
se poate doar trimitand documente, prin corespondenta?
sau am nevoie sa imputernicesc prin notariat pe cineva din tara sa ma reprezinte? ce ar trebui sa faca acea persoana?
multumesc foarte mult