avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Activitate mirelag

Activitate mirelag

Discuție succesiune
Buna ziua.Tata meu a murit si acum se afla la notar deschiderea succesiunii. Situatia e un pic mai complicata.
As dori sa stiu, ce se poate face in continuare. Sotia a doua a tatalui meu a parasit domiciliul acestuia acum 7 ani, dar ei nu au fost divortati. "De cujus" tatal meu a mai fost casatorit o data si din prima casatorie mai este un copil care prin hotarare judecatoreasca a ramas in grija mamei si acesta nu a mai luat niciodata legatura cu decedatul ("de cujus") pe tot parcursul vietii lui. "de cujus" a platit primei sotii valoarea a jumatate de casa in urma divortului cu prima sotie si detinea casa inainte de a se recasatori. Deci la succesiune acum apare sotia, trei copii din prima casatorie ( printre care un copil ramas in grija mamei....mentionez tatal meu a avut grija de mine si fratele meu numai si de copilul din a doua casatorie) si inca un copil din a doua casatorie, deci patru copii si sotia.
1.Intrebare: nu de poate considera decazuti de la mostenire, sotia care a parasit domiciliu? de asemenea copilul care a ramas in grija mamei si nu a mai vrut sa ia legatura cu " de cujus" niciodata in viata.
2. Intrebare: in situatia in care nu se ajunge la nici o intelegere intre mostenitori, ce se poate face?
Va multumesc anticipat.
Va mutumesc mult pentru mesaje. Am aflat raspunsul dorit si inca o data multumesc tuturor.
As avea o ultima intrebare la dumneavoastra. Daca inregistrez convorbirea in care mama mea vitrega recunoaste toata aceasta situatie, as putea sa folosesc aceasta ca proba in instanta? Va multumesc mult inca o data tuturor celor care mi-ati raspuns. Eu am dovada transferului de bani la data cand s-a cumparat garsoniera, precum si dovada cum am salvat toti acei bani, pentru ca totul s-a efectuat bancar.
In contractul de vanzare cumparare (mentionez, incheiat dupa casatoria tatalui meu) se prevede:
"Mie.........mi s-a pus in vedere prevederile art 30 din Codul Familiei potrivit caruia bunul astfel dobandit devine bun comun in devalmasie cu sotia mea......"
Deci, tatal meu este singurul cumparator, sotia lui nici nu a stiut ca a cumparat bunul respectiv, pana nu a gasit o copie a acestui contract in dulap.
Va multumesc mult pentru raspuns.

Situatia mea este mult mai complicata. Acum trei ani am trimis o suma de bani tatalui meu, care a cumparat un imobil (o garsoniera) pe numele lui. In acel moment nu am realizat ca vor putea aparea unele probleme. Tatal meu este recasatorit. Intre timp sotia lui a gasit contractul de vanzare cumparare si a vazut mentiunea in care ea este mentionata ca avand acest bun cu tatal meu. Astfel ca acum ea pretinde ca vrea bani pe acest bun. Nu stiu ce as putea face in momentul de fata, pentru ca sunt constienta ca din punct de vedere legal, ea are acest drept. Tot ce pot face, ma gandeam sa reusesc sa o conving sa faca o procura de imputernicire, sau sa fac un contract de vanzare cumparare intre parinti si mine. Ma puteti sfatui cum as putea proceda mai bine? Mai ales ca ma gandesc abia la anul sa vand imobilul si sa mai strang ceva bani sa imi cumpar un apartament al meu.

Va multumesc.
Buna ziua

Potrivit Codului familie art 31 " bunurile dobandite de soti inainte de casatorie nu sunt bunuri comune".

As dori sa stiu daca a aparut o lege mai noua care prevede ca, dupa 10 ani de casnicie, si bunurile dobandite inainte de casatorie devin bunuri comune.

De asemenea as dori sa stiu pana la ce varsta primeste un copil pensie alimentara, si daca exista vreo clauza care sa extinda aceasta in situatia in care copilul urmeaza cursurile unei facultati.

Va multumesc anticipat si astept raspunsul .

Cu respect

Mirela
Buna ziua

As dori sa stiu cat timp este valabila o procura de cumparare a unui imobil si in ce situatii aceasta isi inceteaza efectele juridice.

va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.

cu stima

mirela