Inteleg ca este vorba despre o procura notariala - vanzarea-cumpararea imobilelor se face prin act notarial deci si procura in vederea incheierii unui astfel de act trebuie facuta la notar.
Orice procura isi inceteaza efectele juridice fie prin revocarea de catre cel care a emis-o, fie prin expirare - daca are un termen de valabilitate, fie prin indeplinirea mandatului prevazut - adica prin cumpararea efectiva a imobilului. Mai exista si situatia mortii sau pierderii capacitatii juridice a mandatarului dar presupun ca nu va intereseaza.
Daca ne expuneti situatia concreta cu care va confruntati vom putea formula un raspuns mai personalizat.
Situatia mea este mult mai complicata. Acum trei ani am trimis o suma de bani tatalui meu, care a cumparat un imobil (o garsoniera) pe numele lui. In acel moment nu am realizat ca vor putea aparea unele probleme. Tatal meu este recasatorit. Intre timp sotia lui a gasit contractul de vanzare cumparare si a vazut mentiunea in care ea este mentionata ca avand acest bun cu tatal meu. Astfel ca acum ea pretinde ca vrea bani pe acest bun. Nu stiu ce as putea face in momentul de fata, pentru ca sunt constienta ca din punct de vedere legal, ea are acest drept. Tot ce pot face, ma gandeam sa reusesc sa o conving sa faca o procura de imputernicire, sau sa fac un contract de vanzare cumparare intre parinti si mine. Ma puteti sfatui cum as putea proceda mai bine? Mai ales ca ma gandesc abia la anul sa vand imobilul si sa mai strang ceva bani sa imi cumpar un apartament al meu.
De fapt, in contractul de vanzare-cumparare cine are calitatea de cumparator: numai tatal dvs. sau si cea de-a doua sotie area aceasi calitate? Daca in acel act autentificat la un birou notarial figureaza numai tatal dvs. in calitate de cumparator nu este de loc complicata. Daca s-a "mentionat" in acel contract ca cea de-a doua sotie ar fi coproprietara, dar nu semnat in calitate de cumparator, atunci lucrurile se complica putin. Intrebare"cine si-ar fi permis sa faca acea mentiune pe un act de proprietate, fara sa aiba calitatea de cumparator persoana respectiva?Cand a fost cumparata garsoniera: inainte de a se recasatori tatal dvs. sau dupa casatorie?
In contractul de vanzare cumparare (mentionez, incheiat dupa casatoria tatalui meu) se prevede:
"Mie.........mi s-a pus in vedere prevederile art 30 din Codul Familiei potrivit caruia bunul astfel dobandit devine bun comun in devalmasie cu sotia mea......"
Deci, tatal meu este singurul cumparator, sotia lui nici nu a stiut ca a cumparat bunul respectiv, pana nu a gasit o copie a acestui contract in dulap.
Daca garsoniera a fost cumparata de tatal dvs in timpul casatoriei cu cea de-a doua sotie, atunci aceasta este bun comun, potrivit art.30 C.fam. In practica notariala, se pun in vedere cumparatorilor aceste aspecte .
Nu este obligatoriu ca la cumpararea unui bun imobil de catre un sot , trebuie sa semneze pe contrcatul de vanzare-cumparare si celalalt sot.