legally a scris:
Ciudat, dar nu imposibil . Daca mijloacele prin care s-a realizat atacul si apararea au fost egale , ar fi putut sa fie achitat si pe baza existentei praeterintentiei ...zic si eu. Eu am citi mai multe spete , insa ,de regula ,victima , ripostand , cam era pedepsita.
Deci din faptul ca agresorul este ranit, iar victima nu, de obicei se deduce ca limitele legitimei aparari au fost depasite?
Acesta este tocmai rezultatul unei legitime aparari efectuate cu succes: scopul legitimei aparari este sa evite ranirea aparatorului, deci daca ea are succes, aparatorul va fi nevatamat. Iar mijlocul prin care se realizeaza este violenta asupra atacatorului - deci daca are succes, atacatorul va fi ranit.
Daca a fost proportionala, depinde daca ce a facut aparatorul, e proportional cu ce a INCERCAT sa faca agresorul, nu ce a reusit - pentru ca daca legitima aparare si-a atins scopul, acesta nu a reusit sa faca nimic.
Nu cumva, in cazurile in care aparatori sunt pedepsiti, de obicei sunt pedepsiti nu pentru ca au depasit limitele, ci pentru ca nu au reusit sa
dovedeasca ce anume a incercat sa le faca agresorul, sau faptul ca acesta i-a atacat?
Aveti mai multe exemple de cazuri de legitima aparare?