avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... despre probarea legitimei aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

despre probarea legitimei aparare

Buna ziua,

Doresc sa va cer parerea in legatura cu o situatie ipotetica.

X il ataca pe Y, cu o lovitura sau o sugrumare. Y ii prinde mana agresorului si i-o fractureaza, sau se eschiveaza si ii aplica agresorului o lovitura de cot/ genunchi in zona fetei sau abdomenului (eventual ducand la leziuni mai grave).

In cazul mentionat mai sus, ce poate face Y pentru a se asigura ca nu va suferi repercusiuni legale? Sa sune la 112 imediat dupa terminarea incidentului? In cazul in care impotriva lui Y se depune plangere penala, poate acesta invoca art44/(3) din codul penal? In plus, daca dupa respingerea atacului, atacatorul decedeaza (lovindu-se cu capul de asfalt de exemplu), mai se poate invoca legitima aparare?

Intreb cele de mai sus pentru ca s-au inmultit cazurile in care diversi indivizi ataca pe cineva pentru a-l talhari sau pur si simplu deoarece cauta scandal, si dupa ce victima se apara, tot agresorul este cel care isi elibereaza certificat medico-legal si pretinde apoi diverse sume de la victima (!).
Trebuie probat daca intr-adevar erau intrunite conditiile unei legitime aparari, atat in ceea ce priveste atacul cat si apararea.Daca nu aveti martori e greu sa probati faptul ca ati fost atacat.Cel mai bine e sa faceti dvs. primul pas, sunati la politie, iar daca aveti leziuni, ca urmare a loviturii , obtineti certificat medic -legal . Se poate intampla ca victima sa fie tot ea trasa la raspundere, daca nu e atenta.
Cat priveste ipoteza decesului atacatorului, e mult de discutat, insa, ca idee, acolo vorbim despre o intentie depasita .
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Daca victima nu moare si nici nu isi pierde vreun simnt sau organ de obicei se aplica circumstantele atenuntate prevazute de 73. lit a, adica depasirea limitei aparari, sau daca a fost provocat 73 lit b.
In ambele cazuri se va aplica o amenda administrativa de catre procuror de maxim 1000 lei.
Amenda care nu se trece in cazier, dar nici prea bine nu iti va fi sa te aiba in evidenta daca te mai aperi de unul.

De asemenea daca agresatul primeste sub 10 zile de ingrjiri medicale risti din nou maxim o amenda administrativa. (bineinteles daca nu ai avut asupra ta arme albine, droguri,etc..)

Cred ca ceea mai buna idee ar fi sa negi aceste lucruri, deoarece... pana la urma organul de cercetare penala impreuna cu "talharul" sunt cei care trebuie sa-ti dovedeasca tie nevinovatia. Si nu prea cred ca poate gasi martori apoi sa te gaseasca fix pe tine. (asta daca nu sunteti cunoscuti).
Multumesc de raspunsuri.

Deci victima nu ar avea prea multe de facut, mai ales daca nu are martori. In final, cred ca se aplica principiul "decat sa planga mama mai bine plange maica-sa", indiferent de urmarile legale.

Mai am o intrebare, tot ipotetica- in cazul folosirii unei carabine (cum sunt cele pentru alpinism) pe post de box, tot in legitima aparare, ar fi plauzibila explicatia ca repectiva carabina este breloc pentru chei (este mai masiva decat carabinele-breloc care se vand in supermarket) si Y o tinea in mana in momentul in care a fost atacat, sau carabina va fi considerata arma alba?



Nu, s-ar considera depasirea legitimei aparari pt. ca raportul de forta nu ar fi la fel, eventual daca dai si fugi,etc.

Ai voie sa te aperi insa nu ai voie sa taci, sa folosesti asa un box e mai mult decat atat + e considerat arma alba boxul conform legii 61/91
legally_aid a scris:

.Daca nu aveti martori e greu sa probati faptul ca ati fost atacat.


Daca nu exista martori, nici atacatorul nu poate sa probeze ca a fost vatamat, nu?

Iar daca, sa presupunem, atacatorul vine cu martori mincinosi, de cati martori in plus are nevoie victima pentru a-si dovedi nevinovatia? In cazuri in care ambele parti au martori care dau declaratii contradictorii, cum se stabileste de obicei care are dreptate? Dupa care are mai multi martori de partea sa? (presupunand ca celelalte dovezi sunt egale - ambele parti au certificate medico-legale, etc.)

Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
Boa, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea autoapararii exista? kuky666 kuky666 Buna Ziua, saptamana trecuta am fost agresat intr-un bar de catre o persoana, m-am aparat l-am lovit si pe urma m-am dus acasa linistit, dupa doua zile am ... (vezi toată discuția)
Agresat in drumul mare savinR savinR buna! am si eu o intrebare :ce pedeapsa poate lua o persoana cand intra la mine in masina (eu eram la volan tocmai vroiam sa plec) si incepe saami aplica ... (vezi toată discuția)
Incadrare corecta la tentativa omor sau in legitima aparare ? gemi gemi buna seara , va rog sami ziceti incardarea la acesta fapta eram intrun bar jucam carti iar de la o cearta patronul barului si inca 5 rude alui au sarit pe mine ... (vezi toată discuția)