avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... despre probarea legitimei aparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

despre probarea legitimei aparare

Buna ziua,

Doresc sa va cer parerea in legatura cu o situatie ipotetica.

X il ataca pe Y, cu o lovitura sau o sugrumare. Y ii prinde mana agresorului si i-o fractureaza, sau se eschiveaza si ii aplica agresorului o lovitura de cot/ genunchi in zona fetei sau abdomenului (eventual ducand la leziuni mai grave).

In cazul mentionat mai sus, ce poate face Y pentru a se asigura ca nu va suferi repercusiuni legale? Sa sune la 112 imediat dupa terminarea incidentului? In cazul in care impotriva lui Y se depune plangere penala, poate acesta invoca art44/(3) din codul penal? In plus, daca dupa respingerea atacului, atacatorul decedeaza (lovindu-se cu capul de asfalt de exemplu), mai se poate invoca legitima aparare?

Intreb cele de mai sus pentru ca s-au inmultit cazurile in care diversi indivizi ataca pe cineva pentru a-l talhari sau pur si simplu deoarece cauta scandal, si dupa ce victima se apara, tot agresorul este cel care isi elibereaza certificat medico-legal si pretinde apoi diverse sume de la victima (!).
Deci domnul Boa, va rog sa imi acordati un pic de atentie..

Daca ati rasfoi siturile de avocatura ati fi gasit discutii gen

X: am primit bata, acuma ce ma fac?!
avocati : il stiti pe agresor?
X: da!
avocati: martor aveti ?
X: nu
avocati: va trebui sa faceti rost de martori de buna credinta... poti fi si rude un pic mai indepartate dar sa para de buna credinta,etc.

Cam asa decurg si discutii intr-un birou de avocati de multe ori.
tot ceea ce-i trebuie la agresat este un certificat IML ... isi va aduce dupa aia familia, prietenii pe post de martor, ca doar nu e chiar atat de greu.

Da, infractorii sunt smecheri si te bat fara martori, insa si avocatii s-au smecherit!

Ideea este sa nu se afle de dumitale! atata tot!

Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
xuser, utilizator
Mersi de raspuns. Dar acelasi lucru il poate face si agresorul - sa gaseasca martori (probabil care nu par de asa buna credinta, daca vin din acelasi mediu ca el). A doua intrebare a mea se referea la aceasta situatie.

In cazul in care ambele parti au martori care sustin lucruri contradictorii (ca fiecare din ei e cel agresat si celalalt e victima), cum si pe baza a ce se judeca de obicei? Cel care are mai multi martori e gasit in legitima aparare iar cealalt condamnat pentru agresiune? Ambii sunt achitati? Mai mult la asta ma refeream.

Cum am specificat si mai sus, presupunem ca ceilalti factori sunt egali - si agresorul si victima si-au scos certificat medico-legal, martorii falsi adusi de agresor, ca si martorii victimei, nu au cazier.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
Boa, utilizator
Se poate recurge la procedura confruntarii martorilor, @boa. Nu egalitatea martorilor este cheia aflarii adevarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea autoapararii exista? kuky666 kuky666 Buna Ziua, saptamana trecuta am fost agresat intr-un bar de catre o persoana, m-am aparat l-am lovit si pe urma m-am dus acasa linistit, dupa doua zile am ... (vezi toată discuția)
Agresat in drumul mare savinR savinR buna! am si eu o intrebare :ce pedeapsa poate lua o persoana cand intra la mine in masina (eu eram la volan tocmai vroiam sa plec) si incepe saami aplica ... (vezi toată discuția)
Incadrare corecta la tentativa omor sau in legitima aparare ? gemi gemi buna seara , va rog sami ziceti incardarea la acesta fapta eram intrun bar jucam carti iar de la o cearta patronul barului si inca 5 rude alui au sarit pe mine ... (vezi toată discuția)