avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Activitate DeduMar

Activitate DeduMar

Răspuns la discuția Ma deranjeaza
Chiar dacă vă răspund tardiv și eu am fost în aceeași situatie. Faceți sesizare la DSP, ei au norme specifice acestui caz. În cazul meu, l-au amendat pe proprietarul câinilor și i-a mutat apoi. Au măsurat noaptea cu sonometrul din casa mea, cu geamul închis (caci asa prevede legea,) zgomotele animalelor. Au iesit peste decibelii admiși. Apoi puteti depune actiune in instanta, dacă nu se rezolvă altfel, parcă art. 630 Cod civil, cel cu depășirea limitelor normale ale vecinătăți. Doar ca acum Sanepidul este ocupat cu pandemia. Baftă!
Buna ziua! Chiar dacă au trecut anii, sunt curios, ce ati rezolvat cu Primăria ? Si cum ați acționat ? Si eu am probleme, în sensul că refuză să demoleze de pe domeniul public, o construcție ilegală și veche, care ne crează probleme.
Multumesc!
Fiindcă este infracțiune (înșelăciune), în primul rând trebuie reclamație la Poliție. Așa s-ar putea să dați de urma documentației, pe care ulterior o duceți la avocat.

Art. 244: Înşelăciunea
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
După eliberarea documentelor de către Primarie, puteți să întrebați un avocat ce este de făcut. Dacă construcția este mai nouă de 3 ani, este mai ușor să îi găsiți o hibă. Dacă nu, mai există și alte căi: depășirea inconvenientelor normale ale vecinătății - art. 630, Cod Civil, etc.
Faceți o reclamație și la DSP (Sanepid), care au niște legi și reguli diferite pt treaba asta, dar nu știu eu să vi le precizez exact. Personal am avut o problemă cu un vecin care creștea câini, iar zgomotul era deranjant și s-a rezolvat cu DSP-ul: amendă, și-a mutat javrele, etc
În instanță se poate rezolva oarecum favorabil situația.
Faceti cerere la Primărie în felul următor: Domnule Primar,

Subsemnatul ..............., domiciliat în ................................,
- ținând cont de dispozițiile din Legea 544 /2001, privind liberul acces la informațiile de interes public;
- având în vedere prevederile din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcții;
- având în vedere numeroasele reclamații și sesizări cu privire la faprul că vecinul meu, numitul........................., domiciliat in str............., loc..........................., în nod repetat deranjază buna vecinătate (încălcând art. 630, alin 1 - Noul Cod Civil) prin..........................................................................................................................................................................................................................................

Vă rog să îmi eliberați fotocopii ale documentației, pe baza căreia s-a aprobat construirea unui amplasament al Cuprorului/Grătarului fix, edificat în curtea vecinului meu
Solicit:
1. - Proiectul tehnic al construcției/cuptorului de foc
2. - Certificatul de Urbanism, document premergător și obligatoriu, emis în scopul obținerii AC;
3. - Autorizația de Construire
4. - Proces-verbal de recepție la finalizarea executării lucrărilor
Articolul 612 noul Cod Civil: Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu
respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin
lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor
proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor
exprimat printr-un înscris autentic.
Multumesc pentru răspuns !
Teoretic, acțiunile în revendicare pentru exercitarea drepturilor ce decurg din coproprietate (ocuparea abuzivă a trotuarului și modificarea pereților perimetrali ai blocului, prin prelungirea lor pe spațiul public, care de altfel este spațiu verde, conform fișei din registrul primariei - legea 24/2007 + revendicarea recunoașterii unui drept consfințit de lege (posibilitatea de a repara fatada exterioara a imobilului-condominiu, conform legii 50/1991, art 11, alin 1, lit. g, pe care constructiile il ingradesc- nu putem amplasa sechelele de construcții), capătă caracterul unor acțiuni reale in justitie si nu cu obiect patrimonial asa cum stipulează 167/1958 sau art.2501 NCC.. Construcțiile fiind vechi si posesia lor începută sub vechiul cod civili, s-ar aplica art.1890, - ,,toate acțiunile reale se vor prescrie prin 30 de ani". Iar terenul -domeniu public ocupat ilegal, nu este prescriptibil, conform legii. Iar în cazul celui cu acte nelegale, contestarea pe cale de excepție a inegalității unui act este posibilă oricand. (Constatarea nulitații absolute a unui document nu este prescriptibila). Doar că nu știu dacă îi prevede și demolarea în instanță ??? Întreb pe toate forumurile, poate un avocat bun mă lămurește, caci am fost la 3 până acum, care știau mai puțin decât mine. Oricum mă informez și apoi o sa iau calea justitiei, indiferent cum o fi !
Bună ziua! Am o mare dilemă, VĂ ROG frumos un sfat!
La parterul blocului, există 2 balcoane vechi și foarte mari (de fapt sunt prelungiri pe terenul public ale fațadei blocurilor). Din cauza acestor ,,magazii,, nu putem să montăm schelele de construcții, se erodează tencuiala, nu putem folosi trotuarul de gardă pe 15 metri lungime, etc. (poziția și lățimea lor ne îngrădesc drepturi reale), Unul dintre balcoane fără autorizație aflat la al – 3 – lea proprietar, iar celălalt balcon (vechi de 23 de ani) de la blocul vecin aflat în prelungirea primului, prins si pe peretele perimetral al blocului nostru, etc, are Autorizație nelegală și abuzivă (dețin documentația: nu are contract de concesionare a terenului, recepția încheiată la 8 ani de la expirarea autorizației, proiectul făcut și semnat de același arhitect care era și arhitectul șef al Primariei, nu respectă o HCL stipulată la regimul tehnic din CU care îi interzicea să construiască balcon pe strada respectivă, etc).
Am făcut procedura prealabilă și vreau să acționez în contencios Primăria prin obligatia de a face: legea 554, art 8 alin. 1. (pt că refuză să îl demoleze pe cel ilegal de pe terenul public, conform legii 50/1991, art.33, alin.4) + să anulez în tot autorizația nelegală a celuilalt, cât și demolarea balconului.
Mă lovesc cumva de prescripția extinctiva de 3 ani din decretul 167/1958 și art 2500 NCCivil ????
Având în vedere că legea contenciosului are alte termene (art.7, alin.3 – ,,din momentul în care persoana vătămată a luat cunoștință, pe orice cale, de cuprinsul actului,, + art 11 – termen de 6 luni pt introducerea plângerii în contencios). De AC nelegală am aflat de curînd. Iar terenul public ocupat ilegal care trebuie eliberat, este imprescriptibil – art 865 alin.3 NCC, plus că ocupă trotuarul de gardă care este coproprietate, iar acțiunea în revendicare pt folosința unui bun proprietate privată (trotuarul) este imprescriptibilă (art.563, alin.2, NCC).
Vă rog, să mă lămuriți ! Mulțumesc frumos!
Bună ziua! Pot ataca in contencios o autorizație veche de 23 de ani pt balcon (extindere a fatadei blocului pe terenul public) ?
Nelegală (emisă abuziv pe șpagă): Nu are contract de concesionare a terenului public/privat cu toate că plătește impozit; Proiectul tehnic este făcut si semnat de același arhitect care l-a semnat și vizat spre neschimbare în Primărie, fiind și arhitect șef al institutiei - abuz în serviciu; Recepția este la 8 ani de la expirarea autorizației; Nu a respectat o HCL trecută în certificatul de urbanism care nu îi dădea voie să construiască la parter pe strada respectiva; Nu are acordul asociației conform legii 114/1996, etc)
Mulțumesc pt răspunsuri !


Voinea Liviu a scris:

Obligatia de a face- Contencios administrativ si fiscal.


Buna ziua Dl avocat ! Dacă aveți timp pentru un sfat, precizez :
Poate că nu m-am exprimat eu, corect! Este vorba de 2 balcoane aflate pe toată suprafața apartamentelor, de fapt prelungiri ale fațadei blocurilor pe domeniu public, care sunt perpendiculare și legate doar prin acoperiș, fac unghi de 90 grade între două blocuri și blochează accesul schelelor de construcții pe 2 tronsoane. Unul cu AC din 1998 și proces verbal de recepție la 9 ani de la emiterea AC. (obținută cu mari semne de întrebare, pentru că pe releveu are balconul, dar există notația: fără autentificare + nu are acordul asociației, care era stipulat in Legea 114/1996, valabilă atunci. La Asociație nici măcar nu este înregistrat cu modificarea suprafeței de locuit, conform obligației din Legea veche dar și acum 196/2018, art.107, lit b).
Celălalt fără nici o formă legala, nici măcar pe Rol-ul Primăriei nu este de 23 de ani. După numeroase audiențe, presiuni, etc, oamenii de la Urbanism spun că nu îl pot autoriza (nu respectă normele actuale de urbanism), dar nici nu vor să îl demoleze căci nu cunosc al cui este terenul. WHAT ??? art 33, alin 4, Legea 50/1991. S-a intervenit pe la butoane, de către noul proprietar al apartamenrului cu balcon fără autorizație, stiu sigur! Primăria a dat dovadă de o crasă neglijență în serviciu în formă continuată, de 23 de ani nu i-a deranjat nimeni pe proprietarii acestui balcon ilegal, căci au fost mai mulți.
Conform 213/1998, art.18, 19 și legii 18/1991, Primăria este administratorul terenului public al localităților. Trebuie să aibă fișa mijlocului fix, adică imobilul - teren cu nr. cadastral aflat adiacent blocurilor, inregistrată în contabilitate. Altfel cum puteau să emita contract de concesiune proprietarului cu balcon care are AC ?? Trebuie să le fac plângere penală, după ce îmi dau răspun scris la toate documentele pe care le-am solicitat pe legea 544/2001, căci altfel nu vor face nimic.
Și doar apoi să atac pe cel cu AC pe Legea contenciosului ?????
Multumesc !