avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! Am o mare dilemă, VĂ ROG frumos un sfat! ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! Am o mare dilemă, VĂ ROG frumos un sfat! La parterul ...

Bună ziua! Am o mare dilemă, VĂ ROG frumos un sfat!
La parterul blocului, există 2 balcoane vechi și foarte mari (de fapt sunt prelungiri pe terenul public ale fațadei blocurilor). Din cauza acestor ,,magazii,, nu putem să montăm schelele de construcții, se erodează tencuiala, nu putem folosi trotuarul de gardă pe 15 metri lungime, etc. (poziția și lățimea lor ne îngrădesc drepturi reale), Unul dintre balcoane fără autorizație aflat la al – 3 – lea proprietar, iar celălalt balcon (vechi de 23 de ani) de la blocul vecin aflat în prelungirea primului, prins si pe peretele perimetral al blocului nostru, etc, are Autorizație nelegală și abuzivă (dețin documentația: nu are contract de concesionare a terenului, recepția încheiată la 8 ani de la expirarea autorizației, proiectul făcut și semnat de același arhitect care era și arhitectul șef al Primariei, nu respectă o HCL stipulată la regimul tehnic din CU care îi interzicea să construiască balcon pe strada respectivă, etc).
Am făcut procedura prealabilă și vreau să acționez în contencios Primăria prin obligatia de a face: legea 554, art 8 alin. 1. (pt că refuză să îl demoleze pe cel ilegal de pe terenul public, conform legii 50/1991, art.33, alin.4) + să anulez în tot autorizația nelegală a celuilalt, cât și demolarea balconului.
Mă lovesc cumva de prescripția extinctiva de 3 ani din decretul 167/1958 și art 2500 NCCivil ????
Având în vedere că legea contenciosului are alte termene (art.7, alin.3 – ,,din momentul în care persoana vătămată a luat cunoștință, pe orice cale, de cuprinsul actului,, + art 11 – termen de 6 luni pt introducerea plângerii în contencios). De AC nelegală am aflat de curînd. Iar terenul public ocupat ilegal care trebuie eliberat, este imprescriptibil – art 865 alin.3 NCC, plus că ocupă trotuarul de gardă care este coproprietate, iar acțiunea în revendicare pt folosința unui bun proprietate privată (trotuarul) este imprescriptibilă (art.563, alin.2, NCC).
Vă rog, să mă lămuriți ! Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: DeduMar , utilizator 09:10, 21 Octombrie 2021
Constructiile edificate fara parcurgerea procedurii de autorizare ,care nu sunt consemnate in cartea tehnica a condominiului,pot fi dezafectate
Este situatie delicata atat timp cat precizati ca in fapt este vorba despre prelungiri pe terenul public ale fațadei blocurilor si unul dintre balcoane "vechi de 23 de ani"...veti beneficia de hotarare defavorabila
Multumesc pentru răspuns !
Teoretic, acțiunile în revendicare pentru exercitarea drepturilor ce decurg din coproprietate (ocuparea abuzivă a trotuarului și modificarea pereților perimetrali ai blocului, prin prelungirea lor pe spațiul public, care de altfel este spațiu verde, conform fișei din registrul primariei - legea 24/2007 + revendicarea recunoașterii unui drept consfințit de lege (posibilitatea de a repara fatada exterioara a imobilului-condominiu, conform legii 50/1991, art 11, alin 1, lit. g, pe care constructiile il ingradesc- nu putem amplasa sechelele de construcții), capătă caracterul unor acțiuni reale in justitie si nu cu obiect patrimonial asa cum stipulează 167/1958 sau art.2501 NCC.. Construcțiile fiind vechi si posesia lor începută sub vechiul cod civili, s-ar aplica art.1890, - ,,toate acțiunile reale se vor prescrie prin 30 de ani". Iar terenul -domeniu public ocupat ilegal, nu este prescriptibil, conform legii. Iar în cazul celui cu acte nelegale, contestarea pe cale de excepție a inegalității unui act este posibilă oricand. (Constatarea nulitații absolute a unui document nu este prescriptibila). Doar că nu știu dacă îi prevede și demolarea în instanță ??? Întreb pe toate forumurile, poate un avocat bun mă lămurește, caci am fost la 3 până acum, care știau mai puțin decât mine. Oricum mă informez și apoi o sa iau calea justitiei, indiferent cum o fi !
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2021
DeduMar, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot acționa în instanță, încât primăria să fie nevoită ... DeduMar DeduMar Cum pot acționa în instanță, încât Primăria să fie nevoită să demoleze un balcon construit ilegal de 23 de ani, pe domeniul public (art. 33, alin 4, ... (vezi toată discuția)
Prescriptia extinctiva ene cosmin ene cosmin Se aplica prevederile art. 2 din Decretul nr. 167/1958 actelor juridice administrative ? :"> (vezi toată discuția)
Cum pot demola balcoanele ilegale ale vecinilor ? DeduMar DeduMar Buna ziua! Blocul în care locuiesc, face unghi de 90* cu blocul alăturat iar în spatele blocurilor vecinii de la parter și-au închis de mai mulți ani ... (vezi toată discuția)