avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot demola balcoanele ilegale ale vecinilor ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot demola balcoanele ilegale ale vecinilor ?

Buna ziua! Blocul în care locuiesc, face unghi de 90* cu blocul alăturat iar în spatele blocurilor vecinii de la parter și-au închis de mai mulți ani toată fațada exterioara a apartamentelor, prin niste balcoane imense, prelungind în exterior fațada blocurilor (care nu au din proiecție balcoane, ci logii interioare). Vecinul din blocul alăturat, are autorizatie (obținută la vremea aceea, acum 20 de ani, pe șpagă și atenții), are ordin atribuire teren din intravilan pt constructie balcon de 11 mp si proiect tehnic, care culmea prevede 1 m constructie prinsă și pe peretele blocului vecin (in care locuiesc eu), folosindu-se de fațada exterioara a blocului nostru în interes personal. Cel din bloc cu mine, de la parter, nu are nici un act, balconul nu este prevăzut nici in extrasul de CF, nici in actul de vanzare-cumpărare (fiind al 4 lea proprietar fata de cel care a construit.) Aceste 2 balcoane imense, inchid la parter sub forma de L, cele 2 tronsoane de deasupra, nu se pot amplasa sechelele de construcții pt renovare tencuiala fatada exterioară (legea 50/1991, art 11, lit.g), se murdaresc pereții exteriori de la tabla ruginită a acoperișului celor două balcoane, se aduna gunoi, rufe căzute de pe culmile vecinilor, zăngăne tabla de la consensul aparatelor de AC, etc.
Iar culmea construcțiilor, pe culoarele tehnice de ventilatie, aflate la îmbinarea blocurilor, fiecare a construit la parter o prelungire a bucătăriei, pe ceea ce este de fapt o curte internă (coproprietate, conform art 649 Cod civil și art 35, legea 196/2018). Pt constructiile astea, nici unul nu are vreo formă legală: autorizatie, acord incetare folosință a coproprietății sau schimbare destinație a părților comune. S-a blocat astfel țeava pluvială care colecta apa de pe gangul de ventilatie în zona parterului, se aduna gunoaie, ne-am umplut de șobolani. Am zis să nu ne certam, dar nu se mai poate și i-am reclamat la Primărie, ISC, etc. Am fost in audiente, iar surpriza este așa: Primăria nu vrea să îl demoleze pe cel fără acte, conform art 28, legea 50/1991, caci s-a prescris contravenția și sancțiunea complementară, iar de art. 33 nici nu au vrut să audă prealuminații din Primarie, caci nu stiu al cui este terenul de lângă bloc (această explicație fiind cea mai șocantă). Nici nu vor sa il autorizeze, caci nu respectă indicatorii urbanistice actuali. Deci.......? Pe cel cu autorizatie trebuie locatarii sa il acționeze în instanța pt anulare autorizatie, iar pt culoarul de ventilatie trebuie să îi dăm iar in judecata caci nu este spațiul Primăriei. Precizez ca pentru accesul în bucatariile din curtea internă au fost decopertați pereții de rezistență (de beton) ai blocurilor, fără expertiza, fără nimic. ISC -ul se face ca ploua, dupa atatia ani, nu mai găsesc arhiva sa verifice, fiindcă în 1998 au fost reclamati și amendați, pt spargerea pereților de rezistență (din spusele vecinilor), dar nu i-a demolat nimeni. M-am hotarat sa îi dau in judecată și pe ei si Primaria! Va rog frumos, un sfat punctual ! Multumesc !
Cel mai recent răspuns: DeduMar , utilizator 01:19, 16 Septembrie 2021
Pe cel cu autorizatie trebuie locatarii sa il acționeze în instanța pt anulare autorizatie, iar pt culoarul de ventilatie trebuie să îi dăm iar in judecata caci nu este spațiul Primăriei.

La nivelul imobilului nu este constituita asociatie de proprietari?
Locatarii nu au calitate sa ridice pretentii asupra spatiului unde este edificat culoarul de ventilatie
ISC -ul se face ca ploua, dupa atatia ani, nu mai găsesc arhiva sa verifice,

Orice constructie detine documentatie tehnica in baza careia se emite autorizatia de constructie ,certificatul de urbanis
Chiar daca este imobil vechi,serviciul urbanism din primaria teritoriala detine documentele in baza carora a fost emisa autorizatia de constructie
Nu ati precizat localitatea
Buna seara!
1. Orașul este Călărași, suntem in centru la kilometrul 0, lângă Primărie, care din 1998, de când sunt constructiile nu a văzut nimic.
2. Blocul meu nu mai este in asociație de 2 ani, prin " grija vecinilor" care au vrut neaparat sa ne administram singuri. Oricum Asociatia stia de construcții, dar nu a făcut nimic, niciodată. In acest caz, se aplica dispozițiile art 649 și 646 Cod civil care definesc coproprietatea forțată, dar și dispozițiile referitoare la schimbarea destinației unui spațiu comun, pentru care proprietarul trebuie sa aibă 2/3 din semnăturile vecinilor (act notarial). Nu are ! Pentru ce a construit pe domeniu public, primul proprietar (nu actualul), balconul, de fapt prelungirea fațadei blocului îi trebuie ordin de teren, autorizații, expertize, proiect, etc. Nu are voie sa fie lipit de celălalt balcon, art 614 Cod civil, etc. Primăria nu il autorizează, dar nici nu vrea să aplice art. 33, alin 4, legea 50/ 1991, (demolarea), pe motiv că nu au ei carte funciară și nu știu al cui este terenul de lângă bloc. Halucinant! Cică sa il dau eu in judecata si daca e definitivă hotărârea vin ei si il demolează. Juriștii lor sunt praf, intrati numai pe pile, habarniști ! Iar Primăria plină de putori !
3. Vecinul din blocul alăturat, care are ceva acte, obținute pe șpagă, cu balconul lipit de asta fără acte, are procesul de recepție a lucrărilor făcut la 9 ani de la emiterea autorizației. ??????? Iar proiectul tehnic, prevede ca 1 m balcon sa fie prins pe blocul nostru, deci fatada exterioara care este bun comun al nostru, este folosita de el. Iar blocul lui, este in continuare in Asociație, care oricum nu face nimic. Iar la asociatie, de la care legal chiar și atunci in 1998, trebuia sa ia acordul (legea 114 /1996, care la anexa 2 prevede cadrul de funcționare al asociatiilor), nici măcar nu este înregistrat cu modificarea suprafeței de locuit, care si conform legii actuale 196/2018, art 107 lit b), trebuia declarată. Plătește la Primărie impozit pt 62 mp și la Asociatie pt 45 mp. Deci, cine i-a dat acordul pt modificări, fără de care Autorizația este nulă de drept, dacă la Asociatie nu este prevăzut. ????Asociația habar nu are de documente sau acorduri emise pt ăsta. Bănuiesc că a fasificat semnăturile, etc, ca sa obtina ceva acte, atunci.
4. Iar constructiile interne de pe gangul de ventilatie, au fost făcute prin decopertarea pereților de beton ai blocurilor. Am fost de 2 ori la ISC-ul judetean, am trimis reclamația și........? Nimic!
Ma pregătesc sa îi dau in judecata si pe vecini și instituțiile, caci nu mai ține cu vorba bună!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am o mare dilemă, vĂ rog frumos un sfat! la parterul ... DeduMar DeduMar Bună ziua! Am o mare dilemă, VĂ ROG frumos un sfat! La parterul blocului, există 2 balcoane vechi și foarte mari (de fapt sunt prelungiri pe terenul ... (vezi toată discuția)
Peretele dintre un dormitor si un balcon deschis este perete ... madalin75 madalin75 peretele dintre un dormitor si un balcon deschis este perete comun,apartine de fatada blocului?ca sa montez o jaluzea pe fereastra care da in balcon este ... (vezi toată discuția)
Scara construita la pater ShadowElf ShadowElf Buna ziua, O intrebare legata de \"o scara construita la partierul unui bloc\". In urma cu aproximativ 7 ani apartamentul unde stau a fost spatiu comercial, ... (vezi toată discuția)