avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Activitate GeoGeoB

Activitate GeoGeoB

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, blocul este nou, finalizat in 2019 intr-o zona in plină dezvoltare in Mamaia Sat, Năvodari. Ideea e ca noi când am cumpărat nu ni s-a comunicat de către constructor sau notar ca avem curentul pe organizare de șantier și fosa…
Fosa începe sa se strice, este făcută fără simt de răspundere , branșarea la canalizare este urgentă.
Pe strada noastră nu exista canalizare, ci pe o strada paralela. Dar administratorul a sunat la Raja cu speranța de a ne branșa la acea canalizare gratuit, însă ni s-a comunicat ca acea canalizare este privată, făcută de câțiva dezvoltatori din zona și nu a fost data încă in administrarea Raja. După ce am luat legătura cu unul din proprietarii canalizării, ni s-a facut o oferta de 15.000€ , dansul ne-a spus ca pana nu își recuperează o parte din bani nu o da către Raja.
Știu ca acest lucru trebuia făcut de către constructorul blocului, dar nu se poate discuta cu el decât pe calea justiției.
As fi făcut asta, însă nu exista colaborare intre noi vecinii.
Singura șansa rămânând in mâinile noastre, sa dam banii ceruți și sa ne bransam cât mai repede la acea canalizare.
In plus, nu cred ca o sa ii dea dreptate nimeni . Este vorba de poluare, dacă nu golim fosa la timp iese apa imediat in parcarea blocului. Garda de Mediu ne poate vizita oricând.
O sa facem o adunare generală și un tabel nominal sa strângem semnături pro/contra de la toti proprietarii blocului.

latka a scris:

Da, se pune apoi fiecăruia pe listă cota parte, chiar și celui ce nu dorește. Doar sa aveți actele în regulă. Asta în caz ca vecinul nu înțelege și veți ajunge în instanță, unde va trebui sa dovediți acea majoritate de minim 2/3 din numărul total al proprietarilor, membri sau nemembri.



Va multumesc pentru răspuns!
Bransamentul facăndu-se la o canalizare privată, trebuie sa strângem toti banii și sa plătim. El dacă și in situația asta refuza, iar noi dacă putem și partea lui de bani, putem apoi sa ni-i recuperam la listele lunare ale asociației?
Buna ziua ! Nu sunt specialist, însă va dau un sfat din propria mea experiența.
In 2019 am cumpărat un apartament și habar nu aveam ca nu are energie electrică și canalizare . Notarul nu a zis nimic, a fost achitat integral cash; au profitat de tinerețea mea și lipsa experienței. Nici pana in momentul de fata nu ne-a branșat la curent, funcționând pe organizare de șantier cu un fir adus de nu știu pe unde fraudulos. După apeluri disperate la avocați, constructorul a plătit bransamentul la curent.. urmând in lunile următoare sa ne lege la curent. Iar fosa .. începe sa se surpe, chemam vidanja de 2 ori pe săptămâna sa o golească, acum ne chinuim din banii noștri sa ne bransam la canalizare.
Deci mare grija, nu mergeți pe încredere :(

Ion Oana M. a scris:

Bună ziua. Suntem în proces de achiziție a unui imobil (casă și curte). A fost achitat avansul, urmând ca restul sumei să fie plătit prin credit ipotecar. Din punct de vedere al uitiltăților, conform antecontractului, imobilul va fi predat racordat la rețeaua de energie electrică. Nu există curent în regim de șantier, dezvoltatorul executând lucrările cu ajutorul unor panouri solare. Imobilul nu este racordat la rețeaua de canalizare (are fosă septică), iar apa va fi asigurată prin puț forat și pompă submersibilă. Problema este că dezvoltatorul solicită achitarea diferenței de bani, în pofida faptului că imobilul nu este încă racordat la energie electrică. Lucrările au fost executate de către firma agreată de Electrica, însă nu se știe când va fi montat contoarul, iar dezvoltatorul afirmă că acest aspect nu este îl privește. Deci, în prezent, imobilul nu este racordat la rețeaua de energie electrică, iar din informațiile noastre, băncile nu acordă credit ipotecar în cazul în care imobilul nu beneficiază de energie electrică în regim de șantier sau nu este racordat la rețeaua de energie electrică. În situația dată, dezvoltatorul este sau nu este responsabil de racordarea imobilului la rețeaua de energie electrică? Există bănci care acordă credit ipotecar pentru achiziționarea de imobile care nu sunt racordate la utilități? Racordarea la rețeaua de energie electrică nu presupune și montarea contoarului? Mulțumesc.

Buna ziua!
Va rog sa ma sfătuiți ce pot face in urmăritoarea situație: dețin un apartament intr-un bloc de locuințe cu 22 de apartamente. Din nefericire ne-am luat teapa și am cumpărat apartamentul nefiind racordat la energie electrică și cu o fosa vai de mama ei.
Am început sa chemam vidanja de 2 ori pe săptămâna, ușor se surpa pământul din fosa.
Acum ne chinuim sa ne racordăm noi ca și proprietari la canalizare prin asociație, dar fiind privată trebuie sa plătim in jur de 650€ per apartament. De aici începe problema, exista in bloc un proprietar care refuza sa fie de acord cu hotărârea noastră majoritara de a plăti fiecare aceasta suma ptr a ne branșa . Din ce am citit in Legea Asociațiilor de proprietari, el ar fi obligat sa se supună majorității. Întrebare e, legal putem sa îl obligam sau nu?
Răspuns la discuția Frauda online
In aceeași înșelăciune a picat și sora mea, însă nu cu o mașina , ci cu închirierea unui apartament. Sora mea când a trimis “proprietarului” poza cu dovada transferului a ascuns orice informație cu privire la numele complet, codul de ridicare a banilor etc. Chiar și in acest fel baniii au fost retrași de către acel individ. Probabil ca totul se întâmpla online, poate și cu anumiti complici in compania MoneyGram.
In urma plângerii făcute la poliție, s-a constatat ca individul ce apărea cu acel buletin in mâna in acea poza are defapt o alta identitate; cel mai probabil fiind si el victima a acestei grupări infracționale. Îmi pare rău ptr pierderea dumneavoastră !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Categoric, a fost o lecție din care au avut ce învăța. Din păcate este o înșelăciune ce a luat amploare in România și tot mai multe persoane cad in aceasta plasa.
Mulțumesc !
Buna ziua, va rog sa ma ajutați in următoarea situație.
In luna august 2021, sora mea cea mică a vrut sa se mute in chirie împreuna cu prietenul ei. Au găsit un anunț pe internet cu un apartament, însă proprietarul locuia in Anglia. Acesta a specificat ca are nevoie de o garanție clară cum ca tinerii doresc sa închirieze acel apartament, astfel proprietarul sa poată veni din Anglia in România cu certitudinea încheierii contractului de închiriere la un notar.
Așadar i-a spus fetei sa trimită de pe numele ei suma de 3.000 lei (echivalentul a 2 chirii+garanție) pe numele prietenului ei prin MoneyGram, dar cu destinația Anglia ..ca apoi sa ii trimită poza cum ca a fost făcută tranzacția / cum ca au banii ptr închirierea acestui apartament (fără a le cere totuși poza cu buletinele,numele întreg, codul de ridicare a banilor de la MoneyGram). Planul era ca după ce proprietarul avea certitudinea ca tinerii sunt real interesați de apartament , sa vina in țara, sa încheie un contract de închiriere la notariat, iar apoi sa meargă toți 3 la un sediu MoneyGram si sa schimbe numele destinatarului (prietenul fetei) cu numele proprietarului.
După ce tinerii au făcut aceasta tranzactie, au trimis poza către proprietar însă nu au dezvăluit in poza respectiva date principalele , precum numele întreg, codul de ridicare a banilor etc.
In final totul s-a dovedit a fi o înșelătorie. Proprietarul prin nu știu ce mijloace a intrat in posesia banilor si s-a făcut nevăzut.
In toată discutia dintre ei, tinerii au primit din partea “proprietarului” o poza cu un individ ce ținea in mâna un buletin in care se vedeau foarte clar datele personale, precizând ca el este acel om.
In urma celor întâmplate, au depus plângere la poliție, însă au fost tratati cu superficialitate, ba chiar luați in ras întrucât au găsit omul din poza respectiva, dar bineînțeles cu un alt nume.

Întrebarea mea este, ce ar mai putea face acești tineri? Către ce instituții sa depună plângeri, ținând cont ca poliția nu a fost un real succes?
Poate fi învinuita și compania MoneyGram deoarece a permis ridicarea sumei de bani de către alta persoana in mod ilegal?
Va mulțumesc , o zi buna tuturor !
Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutați cu un sfat in următoarea problema. In August 2019 am cumpărat un apartament intr-o zona de la malul marii in plină dezvoltare. Nici pana la aceasta data blocul nu a fost branșat la energia electrică, fiind încă pe organizarea de șantier (blocul este finalizat încă din 2019, nu mai este nici o lucrare de efectuat). Același lucru și in ceea ce privește canalizarea, blocul are fosa septica. De câte ori am încercat, noi ca și proprietari de apartamente din acest bloc, sa obținem informații și date concrete despre aceste probleme de la dezvoltator, ne-am izbit de nenumărate minciuni și “scuze”. Dansul ne tot promite ca o sa facă acest lucru, ca a plătit o cota parte ptr un anumit transformator de pe strada (fără însă a ne arată un contract, o dovada, ceva), mai nou ne-a spus sa mergem fiecare proprietar/grup de proprietari la notar (cel impus de el) sa facem o declarație prin care sa ne dam acordul ptr a veni cei de la E-DISTRIBUȚIE DOBROGEA S.A. sa facă acest branșament. Dar in acea declarație sunt anumite paragrafe care pe mine personal nu ma lămuresc și anume :
“Voi achita impozitele și taxele de orice natura aferente imobilului, proprietatea mea”
“Voi efectua, pe cheltuiala mea, toate lucrările necesare exercitării si conservării drepturilor conform prezentului act”
Întrebarea mea este, cumva dezvoltatorul prin aceasta declarație vrea sa se sustragă de la obligația lui de a face acest branșament ? Dorește sa ne “oblige” pe noi ca și proprietari sa ne asumam plata branșamentului prin aceasta declarație ?
Blocul fiind pe organizare de șantier dezvoltatorul ne-a cerut bani pe acest curent consumat, fără sa existe la momentul respectiv contoare individuale pe apartament, fără vreo factura. Dansul a precizat ca am stat pe timpul verii sau mai mult acolo și ca e “de la obraz” sa plătim ceea ce am consumat, sa estimam noi cam cât am cosumat și sa ii plătim.
In data de 15 mai 2021, dezvoltatorul a tras un fir fraudulos de la alta construcție ptr a suplimenta energia întrucât era groaznic , erau mari fluctuațiile de tensiune de la primul fir electric. In acea data a pus si mici contoare provizorii pe fiecare apartament. Acum putem vedea consumul pe fiecare apartament si implicit sa plătim ptr acest consum.
Va rog din suflet sa ma sfătuiți ce as putea face in situația de fata ?
Care sunt pașii legali pe care ar trebui sa ii urmez?
A fost legală încheierea contractului de vânzare-cumpărare in condițiile de fata? Notarul a fost impus de el, nu am avut dreptul de a ne alege propriul nostru notar.
Conform legii, este obligat el sa facă acest branșament ?
Cere legal plata acestui consum fără un contract, o factura ?
Va mulțumesc , o zi buna tuturor !