Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutați cu un sfat in următoarea problema. In August 2019 am cumpărat un apartament intr-o zona de la malul marii in plină dezvoltare. Nici pana la aceasta data blocul nu a fost branșat la energia electrică, fiind încă pe organizarea de șantier (blocul este finalizat încă din 2019, nu mai este nici o lucrare de efectuat). Același lucru și in ceea ce privește canalizarea, blocul are fosa septica. De câte ori am încercat, noi ca și proprietari de apartamente din acest bloc, sa obținem informații și date concrete despre aceste probleme de la dezvoltator, ne-am izbit de nenumărate minciuni și “scuze”. Dansul ne tot promite ca o sa facă acest lucru, ca a plătit o cota parte ptr un anumit transformator de pe strada (fără însă a ne arată un contract, o dovada, ceva), mai nou ne-a spus sa mergem fiecare proprietar/grup de proprietari la notar (cel impus de el) sa facem o declarație prin care sa ne dam acordul ptr a veni cei de la E-DISTRIBUȚIE DOBROGEA S.A. sa facă acest branșament. Dar in acea declarație sunt anumite paragrafe care pe mine personal nu ma lămuresc și anume :
“Voi achita impozitele și taxele de orice natura aferente imobilului, proprietatea mea”
“Voi efectua, pe cheltuiala mea, toate lucrările necesare exercitării si conservării drepturilor conform prezentului act”
Întrebarea mea este, cumva dezvoltatorul prin aceasta declarație vrea sa se sustragă de la obligația lui de a face acest branșament ? Dorește sa ne “oblige” pe noi ca și proprietari sa ne asumam plata branșamentului prin aceasta declarație ?
Blocul fiind pe organizare de șantier dezvoltatorul ne-a cerut bani pe acest curent consumat, fără sa existe la momentul respectiv contoare individuale pe apartament, fără vreo factura. Dansul a precizat ca am stat pe timpul verii sau mai mult acolo și ca e “de la obraz” sa plătim ceea ce am consumat, sa estimam noi cam cât am cosumat și sa ii plătim.
In data de 15 mai 2021, dezvoltatorul a tras un fir fraudulos de la alta construcție ptr a suplimenta energia întrucât era groaznic , erau mari fluctuațiile de tensiune de la primul fir electric. In acea data a pus si mici contoare provizorii pe fiecare apartament. Acum putem vedea consumul pe fiecare apartament si implicit sa plătim ptr acest consum.
Va rog din suflet sa ma sfătuiți ce as putea face in situația de fata ?
Care sunt pașii legali pe care ar trebui sa ii urmez?
A fost legală încheierea contractului de vânzare-cumpărare in condițiile de fata? Notarul a fost impus de el, nu am avut dreptul de a ne alege propriul nostru notar.
Conform legii, este obligat el sa facă acest branșament ?
Cere legal plata acestui consum fără un contract, o factura ?
Va mulțumesc , o zi buna tuturor !
Buna seara,
Este foarte important ce stipulează contractul de vânzare cumpărare. Sfatul meu este să luați legătura cu un avocat care sa vă îndrume. Și asta, cât mai repede!
Succes!
Bransament enel
manuelas
Buna ziua,
Am urmatoarea situatie. Locuiesc de 3 ani intr-un bloc nou construit de o persoana fizica si de 2 ani am contract cu ENEL. Un vecin suparat ca a ... (vezi toată discuția)