avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Activitate CJohn

Activitate CJohn

Buna seara,

Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 994/2018, care modifica si completeaza normele de igiena si sanatate publica aprobate prin OMS 114/2014, la art. 6, aliniatul 1, litera a, coroborat cu articolul 5 aliniatul 1, interzic organizarea unitatilor cu capacitate mica de productie la parterul blocurilor de locuinte, acestea trebuind amplasate numai in cladiri separate.

“La articolul 6 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins: "a) se pot amplasa/amenaja unităţi comerciale, unităţi de prestări servicii, cabinete medicale ambulatorii fără paturi, laboratoare de analize medicale, puncte externe de recoltare probe biologice ale laboratoarelor de analize medicale, furnizori de servicii de îngrijiri la domiciliu, cabinete de practică pentru servicii publice conexe actului medical şi cabinete veterinare pentru animale de companie, cu excepţia celor menţionate la art. 5 alin. (1);"
„ART. 5 (1) Unităţile cu capacitate mică de producţie, comerciale şi de prestări servicii, discoteci, cluburi de noapte, care prin natura activităţii acestora pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc., se amplasează numai în clădiri separate.”

Intrebarea mea este urmatoarea:
prevederile acestui ordin de ministru se aplica si spatiilor comerciale realizate din constructie la parterul blocurilor de locuinte construite inainte de 1989?
In cazul meu, avand in vedere faptul ca in acest spatiu pe langa activitati comerciale se desfasoara si activitati intensive de productie in sensul ca toate produsele supuse comercializarii (pateuri, foietaje, cornuri, burek, pizza, etc...) se produc in acesta locatie, consider ca a avut loc o schimbare de destinatie a spatiului si in acelasi timp se supune si obligatiilor din ordinele de ministru susmentionate.
Multumesc.
Buna seara,
Exista vre-un act normativ care reglementeaza inaltimea cosului de evacuare pana deasupra ultimului etaj al blocului?
Aceeasi problema o am si eu cu o patiserie deschisa la parter, intr-un spatiu cu destinatie de spatiu comercial din constructie.
Multumesc.


GB2017 a scris:

Problema este ca OM 119/2014 este asa e aberant, incat trebuie considerat a fi interpetabil, altfel blochezi jumatate din industria HORECA.
Daca spatiul a fost de la bun inceput proiectat pentru comert (asta include practic si micro-productie), insemna ca nu era invizibil pentru locatari!
Alta e situatia in care de ex un locatar de la parter isi transforma apartamentul intr-o unitate de productie/comert.

Tu stiai ca la parter se poate face comert, ex: cofetarie, patiserie, restaurant.

Vina DSP este ca nu ii forteaza sa repare problemele, iar pragurile de zgomot sa stii ca sunt destul de mari.
Daca nu vrei zgomot, te muti in camp/padure.
Cosul de evacuare trebuie sa fie cu minim 1.5m peste ultimul etaj al imobilului, dar apar alte probleme ce tin de spaga: orice modificare la fatada necesita autorizatie constructie, care la randul ei necesita acordul asociatiei etc.
E un cer vicios, in care ne invartim pt ca suntem rai si tampiti!

Răspuns la discuția Shaormerie la parterul blocului
Buna seara,
Cred ca OUG 73/2002 nu are legatura cu mirosurile emanate de unitatile comerciale de la parterul blocurilor de locuinte, ci cu sistemele de incalzire entralizate.
Răspuns la discuția Shaormerie la parterul blocului
Buna ziua,
Exista un act normativ care sa reglementeze obligativitatea cosului de evacuare si modul lui de amplasare?
Multumesc.
Buna ziua,
Orice sfat cu privire la modul in care trebuie sa formulez sesizarea catre DSP, Primarie si Garda de mediu, este binevenit. Sau ce anume trebuie sa trec in sesizare.
Scopul este acela de-al obliga pe proprietarul spatiului sa monteze cosul de dispersie pana deasupra ultimului etaj.
Multumesc.
Buna ziua, Autoritatea sanitar veterinara sau Directia de Sanatate Publica (DSP)?
Multumesc pentru sfat. In directia aceasta o sa ma indrept, dar prima data pregatesc terenul printr-o sesizare catre DSP, Garda de Mediu si Primarie. Avand in vedere ca foarte multe spatii de acest fel, amplasate la parterul blocurilor de locuinte au cosul de dispersie pana deasupra ultimului etaj, am crezut ca exista reglementari in acest sens.
Buna ziua,
La parterul blocului de locuinte unde am domiciliul, intr-un spatiu comercial prevazut cu aceasta destinatie din constructie, s-a deschis o patiserie care pe langa desfacerea produselor de patiserie le si produce in acest loc. Ca urmare a acestei activitati se emana intensiv mirosuri care conduc la imposibilitatea aerisirii locuintei, avand in vedere faptul ca proprietarul patiseriei a instalat un tub de evacuare imediat sub ferestrele apartamentelor de la etajul 1. Patiseria nu are cos de evacuare pana la ultimul nivel al blocului.
As dori sa stiu numarul legii care prevede montarea cosului de dispersie a mirosurilor pana la ultimul etaj al blocului de locuinte.
Multumesc.