avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Laborator cofetarie parterul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Laborator cofetarie parterul blocului

Buna seara

As avea niste nelamuriri daca m-ati putea ajuta

1. In blocul in care locuiesc la parter este un laborator de productie cofetarie/patiserie ceea e nu e ok conform ordinului 119/2014 - CAPITOLUL I - Norme de igiena referitoare la zonele de locuit – Articolul 6 alineatul 1 b) nu se vor amplasa la parterul blocurilor unitati de productie;
Dupa ce m-am adresat DSP-ului ni s-a raspuns sec ca "prevederea nu se aplica in cazul spatiilor destinate din constructie pentru activitati comeciale/ productie"
Blocul a fost construit in 1981 si spatiul de la parter a fost alimentara. Nu cred ca pe vreamea lui Ceasescu se punea in cartea constructiei productie pentru parter. Daca da, unde as putea sa vad acest act prin care ei au voie sa faca productie?

2. Tot DSP-ului i-am facut sesizare cu zgomotul produs de malaxoare si frigiderele industriale care le au. Raspunsul lor la fel de sec a fost ca s-au efectuat masuratori acum 5 si 8 ani (2009 si 2012) si erau ok atunci. Problema e ca masuratorile efectuate de ei atunci acum contravin ordinului 119/2014. Chiar si asa e normal sa imi refuze masuratoarea? Daca facem masuratori cu firma specializata (care costa foarte mult) e posibil sa ne recuperam banii in caz ca ei au refuzat pe nedrept masuratoarea?

3. Au un cos pe care scot foarte multi aburi. Normal acestia nu se vad decat la temperaturi scazute. Costul este aplasat fix sub apartamentul meu si imi tine peretii uzi mereu. DSP-ul mi-a zis ca s-a facut redirectionarea cosului. aceasta redirectionare este de tot rasul. Au facut un mic cot, aburul si mirosul venind in continuare la mine. Nu e normal ca acest cos sa mearga pana deasupra blocului?

4. Doar 2 vecini au semnat ca sunt de acord (de la etajele 2 si 3!) la asociatia de proprietari cu laboratorul de productie si asociatia a dat avizul mai departe pentru primarie. Daca ceilalati facem o contestatie sau petitie ceva la primarie putem grabi relocarea laboratorului?
(Are construit laborator la casa vis a vis de bloc si tot ne zice ca se muta de mult timp dar ramanam cu speranta ca pleaca, iar acum nu mai zice nici ca s-ar muta)


Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: CJohn , utilizator 21:55, 8 Octombrie 2021
1-Verificati cartea tehnica a imobilului care ar trebui sa fie detinuta de catre reprezentantii asociatiei de proprietari
2-Numai DSP detine baza tehnica si este autorizata sa realizeze masuratori care sa ateste pragul fonic
3-Se poate instala filitru
Problema este ca OM 119/2014 este asa e aberant, incat trebuie considerat a fi interpetabil, altfel blochezi jumatate din industria HORECA.
Daca spatiul a fost de la bun inceput proiectat pentru comert (asta include practic si micro-productie), insemna ca nu era invizibil pentru locatari!
Alta e situatia in care de ex un locatar de la parter isi transforma apartamentul intr-o unitate de productie/comert.

Tu stiai ca la parter se poate face comert, ex: cofetarie, patiserie, restaurant.

Vina DSP este ca nu ii forteaza sa repare problemele, iar pragurile de zgomot sa stii ca sunt destul de mari.
Daca nu vrei zgomot, te muti in camp/padure.
Cosul de evacuare trebuie sa fie cu minim 1.5m peste ultimul etaj al imobilului, dar apar alte probleme ce tin de spaga: orice modificare la fatada necesita autorizatie constructie, care la randul ei necesita acordul asociatiei etc.
E un cer vicios, in care ne invartim pt ca suntem rai si tampiti!
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2018
GB2017, utilizator
Acum mi-am dat seama ca in August 2018 Art 6, pt B a fost abrogat

[ link extern ]
Buna seara,
Exista vre-un act normativ care reglementeaza inaltimea cosului de evacuare pana deasupra ultimului etaj al blocului?
Aceeasi problema o am si eu cu o patiserie deschisa la parter, intr-un spatiu cu destinatie de spatiu comercial din constructie.
Multumesc.


GB2017 a scris:

Problema este ca OM 119/2014 este asa e aberant, incat trebuie considerat a fi interpetabil, altfel blochezi jumatate din industria HORECA.
Daca spatiul a fost de la bun inceput proiectat pentru comert (asta include practic si micro-productie), insemna ca nu era invizibil pentru locatari!
Alta e situatia in care de ex un locatar de la parter isi transforma apartamentul intr-o unitate de productie/comert.

Tu stiai ca la parter se poate face comert, ex: cofetarie, patiserie, restaurant.

Vina DSP este ca nu ii forteaza sa repare problemele, iar pragurile de zgomot sa stii ca sunt destul de mari.
Daca nu vrei zgomot, te muti in camp/padure.
Cosul de evacuare trebuie sa fie cu minim 1.5m peste ultimul etaj al imobilului, dar apar alte probleme ce tin de spaga: orice modificare la fatada necesita autorizatie constructie, care la randul ei necesita acordul asociatiei etc.
E un cer vicios, in care ne invartim pt ca suntem rai si tampiti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, la parterul blocului de locuinte unde am domiciliul, ... CJohn CJohn Buna ziua, La parterul blocului de locuinte unde am domiciliul, intr-un spatiu comercial prevazut cu aceasta destinatie din constructie, s-a deschis o ... (vezi toată discuția)
Laborator cofetarie si om 994/2018 GB2017 GB2017 Am scos certificat de urbanism inainte de achizitie teren, pentru cladire mixta Laborator Cofetarie + locuinta etaj. In PUZ se permite pana in 250mp, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Protectia vecinilor pe verticala la zgomotele de impact produse de un laborator de cofetarie - patiserie cbo cbo De aproape 4 luni ne-am mutat deasupra unei cofaterii - patiserii cu laborator care functioneaza de la 6 dimineata pana la 8 seara, 7 zile din 7, intr-un ... (vezi toată discuția)