avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Laborator cofetarie si OM 994/2018
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Laborator cofetarie si OM 994/2018

Am scos certificat de urbanism inainte de achizitie teren, pentru cladire mixta Laborator Cofetarie + locuinta etaj.
In PUZ se permite pana in 250mp, ceea ce e ok pentru nevoile mele.
Am cumparat terenul, investit in planuri de arhitectura, utilitati etc.
Problema vine la DSP, unde nu mi se da aviz din cauza ca Ordinul 994/2018 scrie:

====
(1) Unitățile cu capacitate mică de producție, comerciale și de prestări servicii, discoteci, cluburi de noapte, care prin natura activității acestora pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populație prin producerea de zgomot, vibrații, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc., se amplasează numai în clădiri separate.

(2) Unitățile menționate la alin. (1) se amplasează la o distanță de minimum 15 m de ferestrele locuințelor.
====
[ link extern ]

Eu in laborator nu fac nici zgomot, nici nu produc fum (e cuptor electric, cu cos la 15m inaltime- peste cladire), iar mirosul, daca va exista, va fi de prajituri. Nicidecum ceva toxic....

Am doar 10m fata de vecini, nu 15m, ca nu e in camp, iar terenul costa in zona 200mp...
Cladirea va fi in totalitate a mea, dar nu pot scrie in certificatul de urbanism ca sus fac birouri pt ca PUZ nu permite. Permite doar locuinta dpdv urbanistic.
OM 994/2018 spune insa ca poti transforma locuinta in birouri, cu acordul vecinilor (in cazul meu toata cladirea e a mea).
E ca la nebuni, ilogic + logica circulara.

Asadar, ce ma fac eu acum? Cine e de vina?
In tara asta e un haos indescriptibil, toti iti pun piedici, peste tot!
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2018
GB2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:24, 10 Octombrie 2018
Trebuie sa respectati legea sau sa convingeti inspectorii DSP cu punctul dvs. de vedere.
In discutie, chiar dvs. mentionati ca la etaj, in proiect se scrie ca va fi locuinta si ca doriti ca ulterior sa schimbati in birouri, caz in care lucratorii din birouri vor fi expusi la riscuri pentru sanatate, respectiv cele mentionate in Ordinul MS nr. 994/ 2018.
Cred ca veti avea unele greutati si din partea ISU-psi in ceea ce priveste obtinerea de aviz/ autorizatie pentru functionare laborator cofetarie, in conditiile in care documentele respective se emit pe intreaga locatie.
La noi legislatia se imbina f armonios, de se blocheaza tot, incercand sa stopeze abuzuri.
Problema este ca se ajunge in justitie si se incurajeaza spaga.

Jumatate de Bucuresti au birouri in ceea ce teoretic e locuinta.
Schimbarea se face dupa constructie, cu acordul vecinilor direct afectati (cf OM 994/2018), care in cazul meu nu prea exista, pt ca e tot imobilul meu 100%, iar cel mai apropiat vecin are casa la cca 7 metri distanta de viitorul meu perete.
Prin PUZ mi se permite ceea e vreaus a fac, deci nici macar nu am nevoie de acordul vecinilor dpdv urbanistic.

Nu se folosesc temperaturi mari, iar materialele inflamabile sunt minime.
Cu ISU nu am avut probleme, pt ca am hidrant in fata casei, iar acoperisul nu are lemn.
Practic vreau sa am birouri la et1 si locuinta mea la et2 si 3R.
Exista 3 intrari separate pt laborator, iar patiul de locuit are iesire/intrare proprie.

Si totusi, despre ce riscuri de sanatate vorbim? E un laborator de cofetarie, cu evacuare profesionala la 3m peste cladirea de P+2E+3R!
Pe aceasta te(a)ma ar trebui sa nu mai existe de ex restaurante, braserii sau hoteluri in zonele locuite. Blocam tot pentru micii intreprinzatori.
Dupa cum am mentionat deja in mesajul meu anterior trebuie sa convingeti inspectorii DJSP prezentandu-le proiectul in detaliu si masurile prevazute pentru evitarea riscurilor profesionale existente in laboratorul de cofetarie.
Ulterior punerii in functiune a laboratorului Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare va obliga sa detineti un material privind identificarea si evaluarea riscurilor profesionale.
-Art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
Doar acest material va poate prezenta in clar nivelul de risc in laborator pentru lucratori, dar si eventuala influenta asupra locatarilor/ lucratorilor din birouri, de la etajele superioare ale incintei. In acest material nu veti regasi mentiuni de genul - nu sunt temperaturi mari, materialele inflamabile sunt minime, nu se degaja noxe, este hidrant in fata casei, etc.
1.Pt aviz dsp s-a depus memoriu facut de o firma specializata in flux haccp.
Firma respectiva e foarte experimentata, iar refuzul DSP pare a fi legat de blocajul se inceput, pt a se aplica acest OM nou si interpretabil.

2. Despre factorii de protectie a muncii, acestia se fac la autorizarea spatiului.
Stiu ce implica pt ca am in familie firma care se ocupa cu acest aspect.

3. Exista deja aviz de la Pompieri si ISU.

Cofetaria nu e o activitate noua sau complicata, ca sa implice cine stie ce studii, exceptand reaua vointa.

Orice motiv credeti ca exista, tot aveti nevoie de aviz de la DJSP. Inspectorii sanitari trebuie sa-i convingeti cu punctul dvs. de vedere.
La punera in functiune a laboratorului veti avea nevoie de autorizatie ISU-psi.
Cand veti fi in posesia materialului cu riscuri profesionale veti constata ca si intr-un laborator de cofetarie exista riscuri de incendiu, de explozie, pot aparea situatii de inhalare gaze toxice (exemplu fum), ca sa nu mai vorbim de fracturi, rani, arsuri chimice si/ sau termice, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! la inceputul acestui an am inchiriat un spatiu la ... NEMES ALIN NEMES ALIN Buna ziua! La inceputul acestui an am inchiriat un spatiu la parterul unei case si l-am amenajat cu distinatia fast food.Tin sa mentionez ca CF-ul este pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, la parterul blocului de locuinte unde am domiciliul, ... CJohn CJohn Buna ziua, La parterul blocului de locuinte unde am domiciliul, intr-un spatiu comercial prevazut cu aceasta destinatie din constructie, s-a deschis o ... (vezi toată discuția)
Vecini-societate comerciala cu zgomot dan15082018 dan15082018 Locuim in casa particulara, langa noi intr-o cladire care nu este izolat fonic, au deschis o sala de antrenament, Intrebarea mea este, daca in cazul nostru ... (vezi toată discuția)