avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Activitate Airscape

Activitate Airscape

Nu m-as incadra la paragraful (3) (b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii; ?
Fiind directorul firmei, sa utilizez auto pentru intalniri cu partenerii, deplasari la sediul acestora, etc ? Trebuie foide parcurs, sau cum dovedesti in ce scop se utilizeaza auto la urma urmei ?
La PFA, cum se mai aplica aceste exceptii ?
Multumesc

Nu ma pricep foarte bine la contabilitate...
Deci nu exista nici o varianta sa cumpar masina fara TVA si sa platesc TVA-ul (100%) la revanzare? Stiu ca inainte de 2009 asa era, pentru ca am mai avut o masina cumparata asa, si am platit TVA-ul dupa ce am vandut-o dupa 3 ani.
Ce inseamna "utilizat exclusiv in scopul activitatii economice" ? Adica obiectul principal al firmei sa fie transport de marfa, persoane, inchirieri auto, taximetrie, etc ? Pentru ca eu o folosesc in interes de serviciu, ca director al firmei...deplasari, intalniri cu parteneri etc...
Am si un PFA, platitor de TVA, nici daca o cumpar pe PFA nu se considera ca o folosesc in scopul activitatii economice, si sa platesc intreg TVA-ul la revanzare ?
Trebuie sa existe o cale...
Inseamna ca articolul asta induce lumea in eroare ??
[ link extern ]

Buna ziua,

Am o firma platitoare de TVA in Romania. Doresc sa achizitionez un autoturism SH din Germania, fara TVA, pe firma. Intrebarea este daca TVA-ul in Romania trebuie platit imediat la inmatriculare, sau la revanzare (taxare inversa) ? Am cautat pe Internet si parerile sunt impartite, unii zic ca merge, altii spun ca din 2009 nu mai merge taxarea inversa pentru autoturisme, si TVA-ul trebuie platit la inmatriculare. Exceptie facand firmele care se ocupa cu comertul de autoturisme, sau cu transport marfa/persoane.
Eventual niste paragrafe din codul discal ar ajuta...

Multumesc mult!
Nu ma intelegeti gresit. Nu am incercat sa va contrazic nici o secunda, am sperat doar sa fie vreo neintelegere sau vreo solutie, pentru ca mi se pare aberant sa platesc diferenta de TVA la ceva ce am achitat cu mult inainte sa se schimbe cota. Cu atat mai mult cu cat se specifica clar in antecontract, ca sumele sunt fixe si nerevizuibile.
Paste fericit!
Sau sa comparam cu alta situatie (fictiva): am un leasing la o masina, platesc de 4 ani, am platit ratele cu 19%, s-a schimbat cota, platesc in continuare cu 24% inca 1 an. La final, trebuie sa se faca transferul de proprietate, de la firma de leasing catre mine. Se storneaza toate facturile, dupa cum ati spus, si se face una singura finala, si trebuie sa platesc diferenta de tva dintre 19% si 24% pentru toti cei 4 ani cat am platit cu 19% ?
Si daca exista mai multe facturi de avans, la diferite cursuri leu/euro, factura de livrare la ce curs se calculeaza ? nu cel din data facturarii ?
Mie chiar nu mi se pare corect sa platesc TVA de 24% retroactiv, daca eu am facut toate platile cand TVA-ul era 19%. Ei atunci (in lunile respective) nu au dat la stat TVA-ul de 19% colectat de la mine ? Statul le cere lor acum diferenta dintre 24 si 19, ca ei la randul lor sa mi-o ceara mie ?
Va puteti uita dumneavoastra pe contract ? Sau nu sunteti jurist ?
In contract e prevazuta suma totala, X, cu TVA inclus, cota de TVA 19%. Sumele sunt fixe si nerevizuibile. Nu gasesc nimic legat de eventualele modificari legislative.
Daca se storneaza facturile vechi si se face o factura noua, cu noua cota de TVA, se recalculeaza si valoarea in lei la cursul zilei (de acum) ? In contract sunt trecute sumele in euro. Acum euro e mult mai mic decat era la momentul cand am facut platile...
Buna ziua,

Am achizitionat un apartament in curs de constructie (la data respectiva) la sfarsitul lui 2009.
Cota TVA pentru apartament a fost de 5%, iar pentru locurile de parcare si boxa de 19%. In antecontract se specifica cotele TVA, cat si sumele de plata fixe si nerevizuibile.
Am achitat integral apartamentul, inclusiv parcarile si boxa, la inceputul lui 2010, cu mult inainte sa se schimbe cota TVA de la 19% la 24%. La acea data apartamentul nu era gata deci nu am putut semna contractul final de vanzare-cumparare. Am facturi emise pentru toate platile facute, cu cota TVA 19% (respectiv 5%) de atunci.
Constructia s-a finalizat, si luna aceasta urma sa semnez contractul de vanzare-cumparare, dar surpriza, dezvoltatorul m-a anuntat ca trebuie sa platesc diferenta de tva (24% - 19%) pentru parcari si boxa.
Nu inteleg de ce trebuie sa platesc retroactiv aceasta diferenta de TVA, daca eu am achitat integral totul cu mult inainte de schimbarea TVA-ului, si am si facturi emise pentru aceste plati.
Va rog sa ma ajutati.
Cine imi poate oferi consultanta (platita), va rog sa ma imi trimteti un mesaj privat cu numarul de telefon.
Si daca PFA-ul mi-a fost deja radiat din oficiu (pentru nepreschimbarea de la inceputul lui 2010), trebuie sa mai fac vreun demers?
Pot sa imi fac PFA din nou, eventual in alt judet, unde am domiciliul acum ?
Răspuns la discuția PFA radiat
Sunt in aceeasi situatie. PFA norma venit, radiat automat pe acelasi motiv de mai sus. Radiat inseamna si lichidat ? Ca sa imi fac din nou PFA, eventual in alt judet, se poate ? In ce conditii ?
Please help