avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Diferenta intre LICHIDARE si RADIERE PFA?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Diferenta intre LICHIDARE si RADIERE PFA?

Buna ziua.
Intrebare: e vreo diferenta intre lichidarea si radierea unui PFA ?
Daca da, ce implica fiecare, si ce documente/pasi sunt necesari ?
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 15:04, 2 Aprilie 2011
Lichidarea reprezinta o suma de operatiuni specifica societatilor comerciale( reglementata de Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale), subsecvente dizolvarii, instrumentate de catre lichidatori. PFA-ul nu intra in aceasta categorie, deoarece este o entitate fara personalitate juridica reglementata de OUG 44/2008.
Un caz ,,exceptie" ar fi doar daca PFA-ul s-ar afla sub incidenta Legii 85/2006 privind procedura insolventei, caz in care in baza unei hotarari a judecatorului sindic, acesta ar numi un lichidator judiciar.
Radierea PFA-ului este simpla: depuneti la registrul comertului o cerere tipizata la care anexati certificatul de inregistrare in original, certificatele constatatoare de autorizare si suma de 20 lei. Nu aveti nevoie de certificat de atestare fiscala cum trebuie pentru societatile comerciale din care sa rezulte ca nu aveti datorii fata de stat( nu este reglementat niciunde acest lucru).
Si daca PFA-ul mi-a fost deja radiat din oficiu (pentru nepreschimbarea de la inceputul lui 2010), trebuie sa mai fac vreun demers?
Pot sa imi fac PFA din nou, eventual in alt judet, unde am domiciliul acum ?
Fara nicio problema. Succes!
asae poste cere radierea PFA-ului in conditiile in care are datorii la fisc si daca nu se poate pe aceasta cale care ar fi solutia de a "scapa" de PFA Cabinet expert contabil fara a pierde autorizatia de exercitare a acestei profesii emisa de ceccar?
Multumesc!
Cabinetul de expert contabil nu poate functiona ca PFA in acceptiunea OUG 44/2008. Se poate inregistra ori ca SRL ori se inregistreaza fiscal ca meserie liberala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert contabil, pot infinta o intreprindere individuala? georgika_1508 georgika_1508 Expertul contabil poate infinta o intreprindere individuala cod CAEN 6820, potrivit OG 44 / 2008? (vezi toată discuția)
Radiere if eco_ex eco_ex Am o IF ; vreau sa o inchid si sa imi transfer intreaga activitate pe o S.R.L. pe care nu am avut activitate de la infiintare. Care sunt procedurile si ce ... (vezi toată discuția)
Pfa expert contabil ContSters50047 ContSters50047 desi au aparut normele metodologice de aplicare lg 571/2003 / modificate si completate, nu mi este clar daca , activitatea de prestari servicii a ... (vezi toată discuția)