Mulțumesc pentru răspunsuri! Rămâne totuși o nelămurire: dacă mă pune să semnez act adițional cu acest program de o săptămână de luni până sâmbătă inclusiv de la 8 la 14-deci 6 zile din 7-, și următoarea săptămână de luni până vineri de la 12 la 19, va trebui să îl accept? Îmi poate reduce la o zi perioada de repaus săptămânal?
Bună ziua. În CIM este scris: " Durata muncii - o normă întreagă, timpul de lucru fiind de 8 ore pe zi, 40 ore pe săptămână; repartizarea programului de lucru se face după cum urmează: luni- vineri 9-17.30,inegal. Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern" Iar în regulamentul neschimbat de prin 2017, scrie " Durata timpului de lucru este de 40 ore pe, 8 ore efectiv pe zi, timp de 5 zile sau 10 ore efectiv pe zi, timp de 4 zile..Conducerea are dreptul, respectând legislația în vigoare, să modifice programul de lucru în funcție de necesitățile companiei. "
Eu nu am primit niciun act adițional privind schimbarea programului de lucru, sau nici nu trebuia să primesc?
Concediere pentru absență nemotivată. Bună ziua. Am lipsit de la serviciu sâmbătă, pe 31 decembrie, iar acum angajatorul vrea să mă dea afară. Este adevărat că în regulamentul intern se menționează că absența este abatere disciplinară și că se pedepsește conform legii, dar in cazul meu situația e puțin mai complicată... Când m-am angajat, programul era de luni până vineri de la 9 la 17.30,inegal( așa e trecut in cim).Profitând de această mențiune- inegal-administratorul a schimbat programul astfel: o săptămână de luni până vineri de la 12 la 19, următoarea săptămână de luni până sâmbătă inclusiv ,de la 8 la 14, " uitând" de repausul săptămânal. În schimb are grijă mereu să îmi spună că e minunat să lucrezi 6 ore pe zi, și nu 8,deci sunt obligată să lucrez și sâmbăta, ca să adun cât mai multe ore pe lună... Încă ceva: pentru acele sâmbete lucrate nu se dau bonuri de masă. Mie nu mi se pare tocmai corect să fiu sancționată atât de dur, dar totuși administratorul poate face asta? P.S . Menționez și că modificarea programului de lucru nu s-a făcut printr-un act adițional.
Da, de exemplu dacă nu ar avea cine să mă înlocuiască, ar putea să mă refuze; dar nu e cazul. Ce alt motiv se poate invoca? Încă ceva: mă poate obliga să iau restul de concediu când vrea , adică de exemplu în ianuarie sau februarie 2023?
Concediu interzis în luna decembrie.
Bună ziua. La mine la serviciu programarea concediilor este trecută într-un fișier, pe computer .Tot acolo se menționează și faptul că acesta se poate lua până în noiembrie inclusiv, decembrie este scos din schemă...Dar in regulamentul intern nu este scris că e interzis concediul în decembrie. Eu totuși mai am de luat vreo 10 zile de concediu pe anul ăsta, dar dacă depun cerere, oare administratorul o poate refuza?
Dar m-aș putea adresa ITM-ului? Eu de fapt am o problemă mai ales cu supravegherea audio, mi se pare exagerată. Scopul declarat, doar verbal, e că vrea să vadă ce facem. Nu a pus camera pentru siguranța noastră. De amintit și că biroul dumnealui e la 200 de metri,venea des pe la noi.
Ok. Mă mai poate ajuta cineva cu un sfat, eventual cu ceva experiențe personale? Itm-ul chiar are atribuții în acest caz, sau îmi vor răspunde că nu e de competența lor?
Supravegheată audio și video non-stop. Lucrez într-o papetărie unde se mai fac si scanări,copii documente, fotografii etc.De curând s-a montat o cameră de supraveghere audio și video. Papetăria este mică ,iar pe lângă acest spațiu unde ne desfășurăm activitatea, nu mai există decât o baie de probabil 1/1 metri.,deci nu avem vestiar,nici nu există o încăpere unde să ai 5 minute de intimitate. Vreau să spun că nu am primit inainte nicio informare scrisă privind acest sistem de supraveghere,dar după ce a fost montat, patronul ne-a spus că a făcut-o ca să ne observe activitatea.
Patronul se uită și ne ascultă non-stop orice discuție, chiar și pe cele personale, ne critică orice gest,știe orice mișcare. De exemplu, mi-a reproșat faptul că într-o zi am închis ușa, ( noi suntem obligate să stăm cu ușa deschisă, chiar și la 30 de grade) ,pentru 10 minute, ca să mănânc in liniște. Apoi,în altă zi,mi s-a reproșat că nu am servit un client care venise după ora de închidere.
Am toate motivele să cred că el, dar și alte persoane, se pot uita de oriunde la noi,cred că și de pe telefon, ca la un reality show!
Ce pot face in acest caz? E legal modul acesta de supraveghere?
Am inteles că dacă vreau să fac plângere la ANSPDCP, aceasta nu poate fi anonimă, deci patronul ar afla imediat cine a făcut-o. ITM- ul poate face ceva?
Vă rog, un sfat!