avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Activitate Alb07

Activitate Alb07

Speta. Primarul emite in baza legii 10 o dispozitie priovind acordarea de despagubiri. Aceasta dispozitie este emisa iin baza unei senintinte civile definitive si irevocabila. In urma acestei sentinte civile definitive si irevocabile primaria este obligata sa emita o dispozitie de acordare despagubiri ptr imobilul x persoanei indreptatie y. Prcatic, instnta de judecata administreaza toate probele si decizioneaza ca x este persoana indreptatita si are dreotul la despagubiri. Mai mult, Primaria este obligata si amendata cu amenda civila sa puna in executare sentinta civila.
Problema este ca Prefectura ataca dispozitia emisa de primar la sectia contencios a tribunalului ptr anularea acesteia.
Intrebare:
1. Se poate invoca exceptia inadmisibilitatii actiunii de anulare in contencios avand in vedere ca:
-dispozitia pe legea 10 nu este act administrativ este act civil?
-fondul cauzei s-a solutionat de o instanta de judecata care dat o sentinta civila definitiva si irevocabila in acest sens, deci o hotarate data in contencios (sa zicem ca s-ar admite actiunea de anulare in contencios) nu poate invalida o sentinta data in civil?
-este competenta instanta de contencios sa judece actiunea de anulare formulata de prefect, avand in vedere ca ea se comunica inclusiv prefectului si scrie ca se ataca la scetia civila???-exceptia necompetenta materiala
3. Ce aparari poate formula intervenientul in interes propriu presoana indreptatita la despagubiri conform dispozitiei emise de primar, avand in vedere ca litigiul se desfasoara intre prefectuta-reclamant si primarie parat???
4. Are prefectura vreo sansa de castig in contencios, daca exista o sentinta civila definitiva si irevocabila data in civil;)?;)
Mulymesc ptr raspuns.=D>
Este vorba despre o sentinta civila definitiva si irevocabila prin care Primaria este obligata sa emita o decizie privind acordarea de despagubiri conform Legii 10. Au trecut 2 ani si desi am trimis nenumarate notificari chiar si prin executor judecatoresc, nu s-a intamplat nimic. Acum dorim sa inaintam instantei o cerere de incuviintare a executarii silite a obligatiei de a face, si anume de a emite decizia privind despagubirile, conf art 572-580 Cod proc. Civila, si de asemena o amenda civila ptr Primarie. Intrebarea este:se pot cere si daune interse si daune morale, conf art. 1073-1075, 1079, 998 COD Civil, chiar daca este vorba despre o obligatie de a face???In timpul procesului s-a facut o expertiza in care s-a stabilit valoarea imobilului ptr care urmeaza sa se dea despagubiri, dar in sentinta instanta obliga primaria DOAR sa execute acea obligatie de a face si NU precizeaza o suma. Ma gandeam sa calculez daunele interese si daunele morale, raportandu-ma la expertiza din dosar. Dar, REPET obligatia si titlul executor pravad OBLIGATIA DE FACE, nu se face referire la o anumita suma. In acest caz , daca cer si daune interese ACTIUNEA ESTE TIMBRABILA LA VALOARE???Sau o timbrez doar cu 10 ron ptr incuviintarea executarii silite si 19 ron ptr drept real?????invocand art 1073, 1075, 998 cod civil nu pot gasi o cale sa nu timbrez la valoare, intrucat daunele interese calculate la dobanda legala si rata inflatiei este marisoara?????? Multumesc
Buna ziua. La 12 octombrie 2006 a fost castigata in instanta printr-o sentinta definitiva si irevocabila o actiune civila (o contestatie impotriva unei decizii date de primarie) Aceasta sentinta a obligat Primaria sa anuleze acea decizie nefavorabila si sa emita o noua decizie prin care sa despagubeasca contestatorul conf. Legii 10. De atunci si pana acum a existat o corespondenta scrisa intre contestator si primarie, contestatorul a participat la o audienta, prin care s-au adus asigurari ca dosarul este complet si ca a intrat in Comisia de aplicare a Legii 10. Din pacate, desi au trecut aproape 2 ani de la sentinta definitiva si irevocabila, iar primaria a fost somata prin nenumarate notificari sa emita o decizie favorabila, nu s-a intamplat nimic...................Se poate incepe o noua actiune pe baza Legii 554 /2004 conf. art. 24 care sa aibe ca baza neexecuitarea obligatiei si nerespectarea termenului de 30 de zile de emitere a deciziei favorabile noua????? Avem drepturi la despagubiri de intarziere, cunatumul fiind stabilit de dobanda legala????
=D>Facultatea de drept Titu Maiorescu este foarte buna. Ti-o recomand cu incredere. Profesorii sunt excelenti si chiar se invata ceva. La fel de bune sunt si Nicolae Titulescu si Dimitrie Cantemir. Sunt singurele facultati de drept cu traditie si cu profesorii de la stat. Au sediul toate la Timpuri Noi.
Multumesc. Decizia prin care s-a atribuit acel apartament este de dinaininte de 1989, in sensul ca apartamentul a fost confiscat de catre stat, intrucat detinatorul a fugit din Romania. Am castigat actiunea in constatatea nulitatii acestei decizii, avand sentinta definitiva si irevocabila.De asemenea, exista dosar pe legea 10 la Primarie. Problema este ca in sentinta nu se specifica nimic de o retrocedare in natura a apartamentului, care intre timp timp a fost cumparat de altcineva in baza legii 112/1995, ci noi am cerut doar de o constatare a nulitatii deciziei prin care apartamentul a afost confiscat de catre stat inainte de 1989. Ce am putea face??????Sa continuam cu dosarul de la Primarie, depunand sentinta prin care s-a constatat nulitatea, desi Primaria a fost parte in proces???Sau sa initiem o actiune noua in care sa cerem restituirea in natura si sa chemam in judecata si noii proprietari ai casei si Primaria????? Sau o actiune in evacuare?????Nefiind o actiune in realizare, am putut obtine doar copii legalizate dupa sentinta definitiva si irevocabila prin s-a constatat nulitatea aceleie decizii comuniste, deci teoretic nu am putea merge la executor, neavand titlu executor.Ce am putea face in aceste conditii????Multumesc mult
Am si eu o problema. S-a castigat o actiune de constatare a nulitatii absolute a unei decizii a Consiliului Mun. Bucuresti privind trecerea in proprietate a a statului a unui apartament, am castigat actiunea in constatatarea nulitatii acelei decizii a Primariei, avand sentinta definitiva si irevocabila. In acelasi timp exista la Primarie un dosar pe legea 10. Ce ar mai fi de facut ptr a intra in posesia imobilului, avand in vedere ca in instanta s-a cerut si s-a obtinut doar o actiune in constatare????Care ar fi urmatorul pas?????