Speta. Primarul emite in baza legii 10 o dispozitie priovind acordarea de despagubiri. Aceasta dispozitie este emisa iin baza unei senintinte civile definitive si irevocabila. In urma acestei sentinte civile definitive si irevocabile primaria este obligata sa emita o dispozitie de acordare despagubiri ptr imobilul x persoanei indreptatie y. Prcatic, instnta de judecata administreaza toate probele si decizioneaza ca x este persoana indreptatita si are dreotul la despagubiri. Mai mult, Primaria este obligata si amendata cu amenda civila sa puna in executare sentinta civila.
Problema este ca Prefectura ataca dispozitia emisa de primar la sectia contencios a tribunalului ptr anularea acesteia.
Intrebare:
1. Se poate invoca exceptia inadmisibilitatii actiunii de anulare in contencios avand in vedere ca:
-dispozitia pe legea 10 nu este act administrativ este act civil?
-fondul cauzei s-a solutionat de o instanta de judecata care dat o sentinta civila definitiva si irevocabila in acest sens, deci o hotarate data in contencios (sa zicem ca s-ar admite actiunea de anulare in contencios) nu poate invalida o sentinta data in civil?
-este competenta instanta de contencios sa judece actiunea de anulare formulata de prefect, avand in vedere ca ea se comunica inclusiv prefectului si scrie ca se ataca la scetia civila???-exceptia necompetenta materiala
3. Ce aparari poate formula intervenientul in interes propriu presoana indreptatita la despagubiri conform dispozitiei emise de primar, avand in vedere ca litigiul se desfasoara intre prefectuta-reclamant si primarie parat???
4. Are prefectura vreo sansa de castig in contencios, daca exista o sentinta civila definitiva si irevocabila data in civil;)?;)
Din punctul meu de vedere , daca este asa cum ati spus dvs , prefectura nu are absolut nici o sansa. Primaria se poate apara foarte simplu invicand autoritatea de lucru judecat si atasand la dosarul aflat pe rolul instantei de judecata acea sentinta prin care vi se recunoaste calitatea de persoana indreptatita si este obligata primaria la a da despagubiri pentru imobilul al carui proprietar ati fost!B-)
In primul rand trebuie verificat daca prefentura a depus actiunea in 6 luni de zile de la data primirii dosarului de la primarie, astfel cum prevede legea contenciosului administrativ.
O astfel de actiune este admisibila, insa deobicei nu se admit astfel de actiuni.
Coform ultimelor modificari ale legii 10 si legii 247 Prefectura efectueaza controlul legalitati.
Dispozitia data de primar este un act administrativ.
Av. Camelia TUGUI [EDITAT - va rog sa nu mentionati in mesaje datele dvs de contact, cine vrea vi le cauta in profil]