Reintegrarea se realizează în funcție de posibilitățile familiei, pentru a evita revenirea copilului în sistem după o perioadă scurtă de timp de la reintegrare.
Din acest motiv, DGSPC consideră că nu aș putea asigura toate terapiile necesare, în special terapia ABA, care, din păcate, nu este decontată. DGSPC nu susține astfel de cazuri, iar pentru a beneficia de gratuitate, măcar pentru logopedie, este necesar un certificat care să ateste această problemă. Cu toate acestea, reprezentanții DGSPC afirmă că „Da, este nevoie de terapie în continuare, dar nu pare atât de grav încât să îi scoatem certificat”.
De menționat că nu am informații detaliate despre terapiile pe care le urmează copilul, deoarece mi s-a spus că aceste date sunt „confidențiale”, chiar dacă nu am fost decăzută din drepturi. Singurul drept pe care îl am în prezent este de a-l vizita o dată la două săptămâni, pentru doar o jumătate de oră la sediul instituției.
Nu am acces la alte informații, cum ar fi detalii despre grădinița pe care o frecventează sau medicul la care este înscris. Din acest motiv, DGSPC consideră că este mai potrivit să înainteze dosarul către judecătorie cu propunerea de adopție.
Sunt conștientă că situația nu este corectă, însă nu îmi permit să plătesc o pensie alimentară de 750 de lei lunar, mai ales că acești bani nu ajung la copil, ci sunt depuși la Trezorerie pentru finanțarea DGSPC. Mi s-a sugerat să renunț la copil, fiind informată că, dacă sunt de acord cu propunerea de adopție, nu voi mai fi obligată să plătesc pensia. Totuși, din câte știu, chiar dacă solicit decăderea din drepturi, voi continua să plătesc pensia până când copilul va fi adoptat prin hotărâre definitivă.
Am propus să căutăm o asociație care să ofere terapii gratuite, însă mi s-a răspuns că, atâta timp cât copilul este la asistent maternal, DGSPC decide ce terapie face și unde o face. Mi s-a mai spus că, dacă voi reuși să-l iau acasă, voi putea alege unde să facă terapiile, dar doar dacă pot dovedi cu acte că am un venit suficient pentru a le acoperi. În caz contrar, nu vor susține reintegrarea și vor înainta dosarul la judecătorie cu propunerea de adopție.
Voi ține cont de răspunsul dvs. și voi încerca să contactez un avocat cât de curând.
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:
Intai, ar trebui sa vedeti ce acte aveti si sa mergeti la un avocat, integrarea in familie nu se face in functie de bani.
Apoi, daca mai aveti un copil, atunci cuantumul maxim al pensiei de intretinere ar fi 1/3 pentru ambii copii, insa este posibil ca cei doi copii sa nu aiba pensii egale. Nu stiu daca cererea de micsorare a pensiei va este de ajutor in perioada aceasta a incercarii de reintegrare a copilului in familie. Trebuie vazut ce terapii face acum copilul, ce i-ati putea asigura dv., facut o comparatie a conditiilor de terapie si cerut sustinere de la DGASPC.
Incercati sa vedeti ce cursuri puteti eventual accesa online, daca va permite timpul. Vedeti ca unele clinici (Hope parca) lucreaza si cu CAS. Se pot face terapii corecte, bune, cu implicare si nu neaparat cu zeci de mii de lei. Sigur ca banii ajuta, insa puteti gasi alte variante. Folositi timpul din CCC ca sa pregatiti lucrurile sa va puteti lua copilul.