avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Activitate AlexaB97

Activitate AlexaB97

Drepturile angajatului

Cum este cu dreptul angajatului la formare fără discriminare? Superiorul direct conform fișei postului trebuie să se ocupe de formarea angajatului? Dacă angajatul se duce către el și îi solicită ajutor în îndeplinirea sarcinilor de lucru sau îi solicită sarcini extra superiorul ierarhic nu ar trebui să îi ofere ajutorul sau să îi ofere sarcini în plus?
Dacă angajatul refuză participarea în team building din motive personale, este normal să fie întrebat care sunt acestea? Participarea la astfel de evenimente nu ar trebui să fie facultativă și cu acordul angajatului?
Dacă superiorul ierarhic îi solicită doar unui angajat lista cu activități zilnice și îl supraveghează amănunțit doar pe acesta nu înseamnă ca este discriminare?
Îl poate concedia în baza a ce?

Ionica Porumbel a scris:

Dacă se desființează din schemă postul de manager, salariatul fie acceptă altă încadrare fie este liber să-și dea demisia.
Angajatorul îl poate concedia.

Și cu evaluarea în cazul în care nu există nici un act referitor la condițiile acesteia cum aș putea proceda? E menționat doar că angajatul trebuie evaluat și atât. De asemenea un alt angajat a primit avertisment scris pentru ceva ce a făcut în urmă cu 2 luni și în avertisment e menționat că a făcut acel lucru pe 22.07.2022. Retrogradarea mie mi s-a spus că se face în urma istoriei pe care o am de la începutul meu în companie și feedbackul oferit de superiori, dar în acest caz această decizie nu trebuia luată pe moment? Și dacă se menționează că am făcut ceva și eu nu am făcut, nu ar trebui să aibă și dovezi?

Cornel Vasile a scris:

Nu va pot obliga sa acceptati asa ceva.

Nu. Am verificat și fișa postului și contractul de muncă și nu există nicăieri nimic despre acest lucru. Și încă o întrebare mă pot obliga să accept să fiu retrogradată din funcție de manager adjunct de magazin pe funcție de lucrător comercial?

Cornel Vasile a scris:

Și despre procedura nu exista alt act?

Un angajat poate fi obligat să accepte să fie retrogradat dintr-o funcție de manager într-o funcție mai mică?
Am verificat în regulamentul intern și nu este menționat absolut nimic despre evaluări..

Cornel Vasile a scris:

Regulamentul intern cuprinde dispozitiile privind criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

Evaluarea unui angajat în ce condiții se face? Nu ar trebui anunțat angajatul că este evaluat? Am fost evaluată fără sa știu și tot ce scrie în fișa postului are x că nu fac deși lucrez de aproape 2 ani în companie și avem și camere de supraveghere și se poate verifica cum îmi desfășor activitatea în timpul de lucru la muncă.

Cornel Vasile a scris:

Nu aveti ce sesizare sa faceti privind evaluarea , decat pentru savarsirea unor nereguli in activitatea angajatorului.

Bună seara! Se poate contesta o evaluare făcută de către angajator dacă nu este corectă și nici nu există dovezi pentru a susține ce s-a scris în evaluare? De asemenea, dacă mi-au fost încălcate drepturile, s-au încălcat și legi către ce autoritate pot face o sesizare?

Mulțumesc anticipat
Discuție Penalizare
Bună ziua! În cazul în care angajații unui magazin au găsit o portiță în privința unor comenzi online pot fi penalizați? De exemplu dacă comanda un anume produs, primeai un cadou, iar dacă in comanda mai aveai ceva mai ieftin, anulari produsul pentru care primeai cadoul și achitai restul de comandă totuși puteai primi cadoul respectiv. Nicăieri nici în contractul individual de muncă nici în cel colectiv, precum nici în regulamentul de ordine interioară nu era specificat acest amănunt. Că angajații nu pot face asta. Angajații s-au trezit cu bonusul tăiat și au aflat asta din fluturașul de salariu. Această penalizare este legală din moment ce nu era scris nicăieri că este interzis acest lucru? Și în cât timp de la constatare trebuia să fie înștiințați și cum? Prin scris sau verbal?
Răspuns la discuția Încălcare gdpr
Nu am cumpărat produse pentru a le vinde mai departe și nici pe persoană fizică. Eu nu am nici o legătură cu acele comenzi

adriandimitriu a scris:

Mai intai ca nu e vorba de GDPR ci de art 40 din Codul Muncii. Pentru acest lucru, puteti, mai intai, informa dep. Resurse Umane, ca sa demareze o ancheta interna, apoi ITM. Puteti reclama direct la ITM.
In al doilea rand, am impresia (poate gresesc) ca sunteti sub lupa pentru ca ati cumparat pe persoana fizica produse pe care le vindeti. Daca vreti sa negociati, e bine sa va calculati pasii si actiunile.