avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Activitate Alice 2022

Activitate Alice 2022

Bună seara!
Proprietarii cu apartamente în imobile cu risc seismic U1,sunt anunțați de către autorități că nu mai au voie să închirieze? Sau care este procedura?
Este valabil și pentru cei care închiriază fără a încheia un contract?
Dacă știu situații cu apartamente închiriate în bloc cu risc U1, și care continuă să fie locuite de chiriași după expirarea celor 30 zile, ce aș putea face?
Bună ziua!

Am nevoie de un sfat. Cu câteva zile înainte, am zgâriat portiera din dreapta spate și ornamentul din plastic al unui Hyundai Tucson. Am poliță CASCO, așa că am fost la constatare daună. Mai apoi am luat legătura cu un service care lucrează cu firma de asigurări. Service recomandat de o persoană care lucrează la firma de asigurări.

Am mers acolo, am lăsat mașina la reparat și, ca oricare,am întrebat cât durează, aproximativ. Am dus-o miercuri și mi s-a spus că vineri va fi gata. M-am mirat că durează așa puțin. Țin să menționez că nu am semnat niciun document la lăsarea mașinii în service. Când l-am întrebat pe d-l respectiv, a spus că nu este nevoie, voi semna doar când iau mașina, procesul de predare-primire.

Mașina, este modelul de Tucson din 2022, care, are pe portiere un fel de "șanț" dar, care, nu a avut de suferit în urma incidentului, tabla nefiind îndoită în vreun fel, doar zgâriată pe lângă acel "șanț". Nu era nevoie decât de o revopsire a portierei, exact cum este specificat și în devizul de reparație. Am fost sunați vineri să ne luăm mașina, că este gata.

Când am ajuns acolo, d-l cu care discutasem, ne-a întâmpinat afară, ca și atunci când am predat mașina. Când m-am uitat împreună cu soțul, am constatat că, linia (șanțul) acela de pe portiera vopsită este cu totul altfel decât era. Mai exact, nu mai este atât de proeminent cum este cel de pe portiera din stânga, este "umplut", aș putea spune. Este aproape adus la nivel cu restul tablei de pe portiera. Pare prea multă vopsea. Consider că portiera nici nu a fost vopsită în totalitate, ci doar unde a fost zgâriată,o parte destul de generoasă fiind.

Nici nu am apucat (eu cu soțul), să îi spunem d-lui că nu e o lucrare tocmai reușită, că acesta a ridicat tonul la noi și a spus că nu se aștepta să spunem așa ceva, că el nu a mai văzut oameni ca noi și, dacă știa, nici nu o mai făcea, că el are altceva mai important de făcut și că trebuia să îi spunem că suntem pretențioși și atenți la detalii. Că din punctul lui de vedere nu este nici o problemă și că ar trebui să spunem "merci" că ne-a făcut-o aceeași culoare cu restul mașinii. Dacă mergeam altundeva, ne-o făcea de altă culoare. Că noi am cerut să fie gata repede, ceea ce nu este adevărat. Să înțeleg, că "graba strică treaba".

Noi doar am întrebat cam cât durează. Nicidecum că o vrem repede. Și că putem merge să îl reclamăm unde vrem. Ar fi vrut să ne jignească, dar s-a abținut. Am rămas uimiți de reacția d-lui. Mai că ar fi vrut să ne lase acolo și să vorbim singuri. L-am întrebat de ce s-a supărat așa când noi ne-am spus doar părerea despre lucrare și neavând intenția de a ne certa. Am fi vrut ca d-l să reacționeze ca un profesionist și să încerce să înțeleagă ce nemulțumire avem, nu să ne certe că nu ne place cum a fost vopsită portiera. Apoi, s-a mai calmat și a spus să o lăsăm acolo, că o să încerce să o facă până ne place.

L-am sunat și pe d-l de la asigurări care ne-a recomandat service-ul și a zis că e sfârșit de săptămână și o fi și dl obosit să îl înțelegem că a reacționat așa. Eu, fiind proprietarul mașinii, nu am semnat niciun document la service-ul respectiv. A rămas să mergem luni, să încerce să refacă, dar totuși, d-l de la asigurări a văzut niște poze și, de asemenea, este de părere că totul este în regulă. Domnii vor doar să ne convingă că este totul în regulă ,deși noi am văzut cu ochii noștri și nu ne putem lăsa influențați.

După felul în care a reacționat d-l de la service, noi nu vrem să "încerce" să refacă tot acolo. Ne este frică, că ar putea ieși mult mai rău. Preferăm să mergem într-un alt service auto,care are parteneriat cu firma de asigurări. Cum putem proceda? Este posibil să facem asta? Să mergem cu devizul de reparații în alt loc? Știu că este o postare lungă și sper că m-am făcut înțeleasă.
Mulțumesc mult pentru răspuns!

Avocat Iofcea Maria-Cristina a scris:

Solicitati restituirea cheltuielilor de judecata,
Dvs platiti avocatul, apoi, in caz de castig, angajatorul poate fi obligat sa va dea acesti bani inapoi.



În cazul acesta, eu trebuie să suport cheltuielile de judecată?
Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Căutați dvs un specialist care sa ca reprezinte in instanță.

Bună ziua!

Mulțumesc mult de răspuns!
Avocat va trebui să caut eu sau pot să solicit la tribunal unul care să mă reprezinte?

Avocat Iofcea Maria-Cristina a scris:

Buna ziua!

Se formuleaza cerere de chemare in judecata pentru obligarea angajatorului la compensarea in bani a celor 60 de zile de concediu. Daca va reprezinta un avocat, solicitati si cheltuielile de judecata.

Aceasta procedura poate dura cateva luni, in functie de cat de aglomerata este instanta.

Nu, nu am făcut acest lucru! Nu știam exact ce este de făcut.
Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Ati revenit la ITM cu o noua sesizare , in care le comunicati ca angajatorul nu v-a comunicat documentele si nici nu va platit drepturile?

Bună ziua!

Am lucrat într-o firmă în perioada 10.10. 2015-01.04.2022. Am așteptat până la data de 17.05.2022 ca angajatorul să îmi dea să semnez decizia de încetare a contractului, adeverința de vechime, un raport din registrul electronic, precum și plata zilelor de Co neefectuate până la încetarea contractului, lucru care nu s-a întâmplat. Menționez că am zile de Co neefectuate în număr destul de mare (în jur de 60). Acestea nu au putut fi efectuate pe durata contractului din lipsă de personal.
Pe data de 17. 05. 2022 am făcut o sesizare la ITM și am primit răspunsul pe 17.06.2022.
Răspunsul a fost acela că : "din documentele solicitate de inspectorii de muncă și prezentate la control de angajator, rezultă faptul că reprezentantul legal a societății a întocmit documentele, dar nu poate face dovada comunicării către dumneavoastră a unui exemplar și nici compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate. "
În răspunsul dat de aceștia mai scrie că au dispus ca măsură obligatorie angajatorului, să facă dovada compensării în bani a Co neefectuat de mine dar, și dovada comunicării unui exemplar din documentele aferente încetării contractului. În cazul în care angajatorul nu duce la îndeplinire măsurile dispuse în urma controlului, inspectorii vor aplica prevederile art. 23 alin. (1) lit. (b) din Legea nr. 108/1999., epuizând astfel competențele instituției dumnealor.
Până în momentul de față, nu am primit nimic din partea angajatorului, precum că ar dori să îmi plătească zilele de Co neefectuate, și nici a-mi înmâna un exemplar din documentele aferente încetării CIM.
Cei de la ITM spun că soluția finală este instanța de judecată.
Întrebarea mea este: Cum trebuie să procedez în instanță pentru a putea primi compensarea în bani a zilelor de Co? Durează această procedură?

Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri care mă pot ajuta!
Bună ziua!
Lucrez la o firmă cu programul de 2 zile și 2 libere, ceea ce înseamnă inclusiv weekend. Luna aceasta (februarie) am avut concediu medical de pe data de 07 ,până pe 27 inclusiv. Un total de 21 zile concediu medical.
Întrebarea mea este : cum va fi calculat salariul? Se iau în considerare doar zilele lucrătoare din săptămână , sau toate cele 21 cu weekend inclusiv?

Mulțumesc frumos pentru eventualele răspunsuri!