"silviu -n " Daca nu am reusit de prima data , mai incerc : sunt 4 contracte separate, nici unul nu este dus la capat/terminate lucrarile si nu nu am conditionat plata de terminarea tuturor acoperisurilor, ci la fiecare in parte , sa se fi incheiat/terminat lucrarile, nu mai spun ca si acele lucrari ce sunt gata au vicii de executie . Am facut primul pas si am adus la cunostiinta firmei ca: -au intirziat lucrarile din vina proprie,- nu au terminat lucrarile,- iar cele terminate au vicii. Multumesc!
Ce ar trebui sa faca comitetul ex. al unei as. de proprietari, care a incheiat 4 contracte separate de inlocuire al acoperisurilor (4 acoperisuri-4 blocuri), care si-a achitat obligatiile contractuale si totusi, firma cu care a incheiat aceste contracte, dupa ce ca este in intirziere mare cu terminarea lucrarilor,trimite asociatiei notificare precum ca,daca nu achitam o suma de......,vom fi actionati in instanta . Mentionez ca din total de plata de 250.000 lei, asociatia a achitat 221.000 lei . Conform contractului/telor, 30% din suma totala de plata, trebuia achitata dupa ce se efectua receptia lucrarilor, ori nu putem efectua receptia pentru ca nu sunt terminate toate lucrarile, iar parte din cele efectuate au vicii de executie . ce sfat puteti sa-mi dati?
Daca administratorul nu a reusit sa obtina autorizatiile necesare de la primarie, privind reparatia-inlocuirea acoperisului de la bloc iar lucrarile sunt aproape de final, la ce ne putem astepta? -Mentionez ca nu au fost respectate toate caracteristicile tehnice ce sunt impuse,la acoperamintul acoperisului : Adica acoperisul vechi era din tigla ceramica(din anul 1953), iar cel nou are tigla metalica tip "Lindab" .Problema apare din cauza unui proprietar ce nu doreste sa plateasca,iar daca este dat in judecata pentru recuperarea debitului, ne vom lovi de problema mai sus mentionata . Totodata, presedintele asociatiei a semnat contractul cu firma, stiind ca nu exista aviz favorabil de la primarie, nu a instiintat comitetul executiv de problema iar cenzorul nu a atras atentia asupra acestei intrari in ilegalitate . Mai mult chiar, acum vor sa imparta debitul proprietarului ce nu doreste sa plateasca, celorlalti proprietari Cum ne sfatuiti sa actionam in aceste conditii?
@omul 70 -dpdv teoretic legea si normativele va arata pasii pe care trebuie sa-i urmati, practic, v-ati lovit de imposibilitatea ducerii la indeplinire a acestora din motive pertinente . In orice asociatie se intimpla acest fenomen, de care va loviti si dvs. acum, si anume : - descoperiti ca sunteti raspunzatori in fata legii, in cazul in care un proprietar mai "tipicar",ori chiar rautacios atrage atentia sau contesta hotararile adunarii generale, prin prisma prevederilor legale . Dumneavoastra, de fapt doriti sa vi se confirme "daca se poate cu probe ", ceva/un aspect care inca nu e batatorit, prin instantele de judecata . In orice excursie a-ti pleca, nu puteti sti cu certitudine vremea sigura ci, cel mult pe cea probabila, deci, riscul exista . Peste tot, in toate asociatiile exista probleme ridicate de teoriticieni sau de persoane cu alte interese, ideea e ca tinind cont totusi cit se poate de mult de lege, sa se gaseasca - practic - o rezolvare .
Chesu Petre
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
@elga50 - este vorba de ad. gen. reconvocata, iar la aceasta se pot lua hotarari si daca se prezinta doua persoane(proprietari), de aici si obligatia - prevazuta in lege si in normative - de a obtine semnaturile de la toti proprietarii, ca au fost anuntati .
- Si poate fi contestata de orice proprietar ce face parte din acea asociatie, si e nemultumit de anumite hotarari.
@omul70 - solutia" ideala" am scris-o, iar cea legala , - conformati-va legii .
Pentru amindoua impreuna nu va pot da un raspuns .
@omul70 - nu se contrazice nimic, nu a-ti fost destul de atent dvs., Art.14 al.5 din norme se refera la adunarea generala reconvocata, care trebuie sa fie anuntata cu cel putin 7 zile inainte, in termen de maxim 10 zile de la adunarea generala suspendata din motiv de neintrunire cvorum necesar(50%+1). Adunarea generala reconvocata este intrunita legal daca se face dovada ca au fost anuntati toti proprietarii(acest lucru se face prin tabel convocator ce trebuie semnat de toti proprietarii), si prin afisarea la loc vizibil ( bineinteles nu al tabelului convocator cu semnaturi) .
Un pic mai multa atentie.
-Iata iar un aspect ce nu este prevazut nici in lege nici in normative, si anume ce faci, daca nu poti obtine semnaturile tuturor proprietarilor ca dovada ca au fost anuntati de adunarea generala reconvocata . Pentru ca da, este posibil sa poata fi contestata, legalitatea .
-Multi nu i-si pun astfel de intrebari si deschid ad. gen. reconv., doar pe baza afisului lipit in loc vizibil.
@ elga50 - Va multumesc, mesajul dvs. intareste cele spuse de mine .=D>
-Incerc pe cit posibil sa nu iau foc, la raspunsuri care sunt paralele cu subiectul, si mai ales intr-o interpretare..
-Am incercat sa dau un raspuns care sa nu mai faca trimitere la dex, credeti-ma, am incheiat si eu contracte de inchiriere si cunosc termenii folositi, de locator versus locatar.
Toate acestea, sper eu, spre o mai buna intelegere a subiectelor.:">
@severinvlad : - in legea 230/2007 si in normativele 1588/2007 normal ca nu aveti cum sa gasiti, ptr. ca este o lege adresata proprietarilor ce fac parte din asociatiile de proprietari. Proprietarul are tot dreptul sa inchirieze acel spatiu, in cazul in care nu doreste sa locuiasca la acea adresa, deci, in lege veti gasi si cuvintul chirias .
Locatarul este acea persoana luata in spatiu de proprietar ( membru al familiei sau nu) , trecut in cartea de imobil, de la care proprietarul nu solicita chirie .
Cu acest tip de comparatie,(la a dvs. ma refer),putem ajunge la concluzia ca si catelul proprietarului este la rindul lui proprietar si chiar pestii din acvariul acestuia .
- Iar la adunarea generala proprietarii asociati vor alege dintre proprietarii asociati prezenti, un comitet executiv, format din.......
Si nu, : "la adunarea generala proprietarii vor alege din cei prezenti un comitet executiv,
adica si .... chiriasii, politistul de proximitate, administratorul, si cine mai e prezent pe la acea adunare generala . Deci nu rezulta deloc fantasmagoria dvs., pentru ca pur si simplu sunt interpretari irationale si pe deasupra scoase si din contextul general .
Proprietarii au eliberate titluri de proprietate asupra parcelelor de teren detinute, si pentru care platesc impozit separat, fata de locuinta. Atentie, este vorba de impozit si nu de o redeventa .S-a cerut in anii 1968 aprobare ptr. constructii garaje, iar in 1990, cind au cumparat locuintele, au inceput sa plateasca impozit si pe teren (impozit care raportat la suprafata, este mai mare decit impozitul pentru suprafata locuintei) .
- Se schimba cu ceva situatia?
- Multumesc !
Probabil, (mai sunt cazuri) furnizarea apei si agentului termic se face in sistem pausal, pe baza unei declaratii lunare a asociatiei cu nr. de persoane ce locuiesc efectiv . Posibil, sa platiti si putin, drept pentru care dezinteresul conducerii asociatiei. In cazul in care doriti trecerea in regim contorizat, faceti o cerere in dublu exemplar, datata, cu nume, semnatura, pe care va trebui sa v-i se dea un nr. de inregistrare (una ramine la dvs.) si la care presedintele trebuie sa va dea un raspuns in termen de 7 zile . Mobilizati si ceilalti proprietari care doresc acest lucru sa procedeze la fel . Vor fi astfel, obligati de situatie, sa solicite prestatorului de furnizare apa si caldura, montarea unui contor general de apa rece, la fel si ptr. agentul termic . Daca nici asa nu se rezolva, pe baza cererilor intocmite catre asociatie, faceti o plingere compartimentului de relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei dvs., concomitent si la firma prestatoare de utilitati .
- Succes !