avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Activitate Andra Curty

Activitate Andra Curty

Multumesc mult pentru raspuns. Asa mi s-ar parea si mie normal, intr-adevar.

CHKa a scris:

Eu nu sunt jurist , dar , din cate stiu eu - dar poate nu stiu bine , un avocat va poate spune - daca fetitele sunt cetateni britanici , nu va va cere nimeni acceptul tatalui ca ele sa se intoarca in tara lor . Chiar daca au si cetatenie romana ( dar asta mai bine nu o pomeniti la controlul documentelor , si nici tatalui lor pana ajungeti in UK ) . Desigur , daca aveti documente care atesta cetatenia lor .

Va multumesc mult pentru raspuns, apreciez nespus!

Avocat Neagu Elena a scris:

Trebuie sa va adresați instantei de judecata cu o cerere privind stabilirea domiciliului minorilor în străinătate. Procesul este complex dar aveți toate motivele întemeiate pentru întoarcere.
Contactați un avocat și discutați în detaliu toate aspectele juridice referitoare situației dvs.

Buna ziua. Sunt cetatean romano-britanic, am fetite de 4 ani nascute in Marea Britanie, suntem in Romania de doi ani si intre timp am obtinut si cetatenia romana pentru fete. Tatal lor este cetatean sud-african si britanic stabilit in Portugalia, contribuie financiar la cresterea fetelor de la varsta de 1 an de cand sunt in grija mea exclusiva si le viziteaza de 2 ori pe an. Situatia se complica in ideea in care profesional sunt nevoita sa ma intorc cu fetele in Marea Britanie, iar tatal lor se opune vehement, desi nu il afecteaza cu absolut nimic intrucat locuieste intr-o alta tara, doar ideologic (comunitatea LGBTQ din UK, societate decadenta etc). Nu am fost casatoriti si nu exista nici un cadru legal prin care au ramas fetele in grija mea, asadar avem drepturi si obligatii egale. Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum pot sa imi securizez intoarcerea in UK cu fiicele mele - pentru a calatori nu am nevoie de acord, insa nu stiu ce se intampla legat de stabilirea resedintei in alta tara (unde suntem toate trei cetateni). Multumesc mult!
Examen auto. Examinator abuziv
Ieri am dat examenul pentru permis. Din primele 2 minute examinatorul era atent la telefon, eu ma asiguram la STOP, participantii la trafic mi-au facut semn sa trec si am purces, examinatorul a inceput sa strige ca trebuia sa il anunt ca m-au lasat ceilalti participanti la trafic sa trec. Trebuia sa il anunt eu sau trebuia sa fi fost el atent la ce face candidatul? Dupa 18 minute de mers fara cusur, a pus frana inaintea mea la STOP si insista ca eu nu aveam de gand sa pun frana, desi eu eram deja cu piciorul pe pedala. A urmat un spectacol de putere cu strigat, am inceput sa plang, pur si simplu nu se oprea din strigat sa isi expuna punctul de vedere. L-am rugat sa inceteze sa mai ridice tonul intrucat examenul este gata, si-a demonstrat deja punctul de vedere, ce sens mai are. S-a lansat si mai agresiv in remarci, intr-o pledoarie care era complet inutila in acel punct. Eu nu aveam cum sa demonstrez ca as fi oprit, el insista ca nu as fi oprit. Simt ca e total nedrept ce s-a intamplat si as vrea sa stiu ce pot sa fac in acest sens. Altfel inchidem ochii si aceste comportamente devin norma. Va multumesc
Buna ziua,

Multumesc mult pentru raspuns.

Eram in plin proces de transcriere a certificatelor de nastere ale copiilor, insa fara originalul documentelor tatalui nu reusesc sa le finalizez. Exista vreun act doveditor care sa le stabileasca resedinta aici unde ne aflam in Ro?

Multumesc mult

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Buna ziua,
instanta privind stabilirea domiciliului minorilor si modalitatea de exercitare a autorității părintești, este cea de la domiciliul minorilor.
Deci, având în vedere că acum sunteți în Ro cu minorele, sunt competente instanțele din Ro, cu aplicarea legii române.. Dacă veți pleca în UK cu minorii, atunci va trebui sa faceți acolo demersurile și se va aplica legea de acolo.

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: sunt dublu cetatean (roman / britanic), fiicele mele in varsta de 3 ani sunt cetateni britanici, sunt in procesul de a le transcrie certificatul de nastere si a le face pasaport romanesc. Sun t separata de tatal fetelor de 2 ani, nu am fost casatoriti, apare in certificatul de nastere, avem o intelegere in scris intre noi prin care el e de acord ca fetele sa ramana in grija mea si e specificata suma lunara alocata lor pana implinesc 19 ani. De 9 luni am revenit in Romania. Tatal fetelor este dublu cetatean (sud african / englez) si e in proces de a-si stabili resedinta in Portugalia. Eu cu fetele intentionam sa ne intoarcem in UK unde vor incepe gradinita iar eu voi relua munca. Exista de o saptamana presiuni din partea lui sa ne mutam in Africa de Sud unde e familia lui (el nu va fi acolo), insa eu nu am drept de resedinta acolo, nu pot sa lucrez in acea tara, nu imi doresc un viitor pentru mine si fete acolo. Daca se ajunge la amenintari si presiuni care vor necesita un cadru legal in care vom stabili custodia fetelor, unde se va face aceasta? In Romania sau UK? Are dreptul legal tatal copiilor sa imi interzica locul unde vreau sa le cresc pe fete si sa imi impuna un alt loc (unul in care nici nu pot locui legal, nu pot munci, si practic sunt dependenta din toate punctele de vedere? Va multumesc mult.


Andra Curty a scris:

Buna ziua.

Sunt recent revenita din Marea Britanie in Romania cu doi copii, Intentionam sa stam in Romania pentru un an. In acest interval suntem sprijinite financiar de tatal copiilor, cu care am stabilit de comun acord o suma lunara ca pensie alimentara pentru copii si o suma pentru intretinerea mea care sunt virate lunar intr-un cont de la o banca din UK. Avand in vedere ca sumele nu au fost stabilite in cadru legal dar provin cu siguranta de la tatal copiilor inspre intretinere si am inteles ca nu sunt impozabile, as dori sa inteleg daca situatia se schimba in vreun fel daca am pe langa acest venit si un loc de munca in Romania (cu salariu taxat, desigur). Trebuie sa declar la ANAf pensia alimentara? Va multumesc mult!

Va multumesc anticipat!

Va multumesc mult, raspunsul dvs. m-a mai linistit si stiu ce am de facut. Numai bine!

raluk0207 a scris:

Nu trebuie sa faceți nimic pentru cetățenie. Copilul va fi automat cetățean roman, fiind născut dintr-un părinte roman.
Dvs trebuie sa ii transcrieti certificatul de naștere și sa obțineți unul romanesc, cu cnp.
Ulterior obținerii certificatului de naștere romanesc, trebuie sa ii faceți pașaport.

Copii nascuti in Marea Britanie, tata britanic, mama romanca. Cum procedez pentru obtinerea cetateniei romane, noi aflandu-ne in Romania de doua luni? Sunt ingrijorata ca atunci cand depasim limita de sedere in Romania de 3 luni vom fi in ilegalitate. Care ar fi primul pas pentru inregistrarea lor? Va multumesc mult!
Va multumesc pentru raspuns!

gi-jane2 a scris:

Nu sunt