avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Activitate Vasi123

Activitate Vasi123

Dar dacă în luna tatalui eu nu am venit se mai ia în calcul?
Bună ziua, legea spune" În situaţia în care persoana care a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului naşte unul sau mai mulţi copii ori se află într-o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creşterea copilului anterior, dacă din calculul indemnizaţiei conform art. 2 alin. (2) rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită pentru copilul anterior."
Pe alt site scrie ca pentru a primii aceeași indemnizație este nevoie sa depui actele inainte de 1 an de la finalizarea primului ccc...în final se primește aceeasi indemnizație dacă se depune dosarul(trebuie asteptat 42zile) înainte de a trece 1 an sau dacă se naste înainte de 1 an de la finalizarea primului ccc si se depune dosarul după 42de zile
Va multumesc
Dar dacă îmi dau demisia după o luna și încep a doua zi, adică am continuitate mai beneficiez de stimulent?
Bună seara, dacă revin la serviciu și depun actele pentru stimulentul de insertie iar peste o luna îmi dau demisia și a doua zi încep în alta mai beneficiez de continuitatea stimulentului? Dacă copilul face 2 ani pe 2 iunie iar eu încep serviciul pe 3 iunie mai primesc stimulentul? Va multumesc
Bună ziua, am citit acest articol """"Ce condiții trebuie să îndeplinesc?
Pentru a beneficia de concediu și indemnizație de maternitate trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
să aveți reședința legală în România;
-să locuiți împreună cu copilul/copiii pentru care solicitați indemnizație;
-să fi contribuit timp de cel puțin 6 luni la sistemul de asigurări sociale în ultimele 12 luni dinaintea concediului de maternitate.

Pentru a beneficia de concediu de risc maternal trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
-să aveți reședința legală în România;
-să fiți angajată și să solicitați acest concediu înaintea celui de maternitate sau, dacă sunteți lăuză sau alăptați, să cereți acest beneficiu după încheierea concediului de maternitate și numai în cazul în care nu solicitați indemnizație pentru creșterea copilului până la doi ani.


*****Așadar mama are următoarele opțiuni în „luna tatălui”. Se poate întoarce la job cu două luni înainte ca juniorul/junioara să împlinească 2 ani pentru realizarea de venituri supuse impozitului și pentru a beneficia ulterior de stimulent de inserție. O altă opțiune este să mai stea două luni acasă cu bebe în concediu fără plată. Cererea pentru concediul fără plată se depune la angajator. Este important de știut că acest concediu fără plată constituie perioada asimilată în cele 12 luni necesare pentru cotizare în situația în care mai apare un copil.


""""""
Dacă după 1 an și 10luni îmi iau concediu fără plata pentru crestere copil pana la 2 ani, după 2 luni de concediu fără plata pot intra in concediu sarcina cu risc și în concediu de maternitate? Concediu sarcina cu risc nu are stagiu de cotizare, singura condiție este sa fi angajata iar concediu de maternitate este nevoie de 6luni în ultimele 12 luni deci ma încadrez?
Se poate sa intru în sarcina cu risc și risc maternal după 2 luni de concediu fără plata? Bineînțeles ca trebuie sa respect procedura de concediu sarcina cu risc care durează câteva 5-10zile
Va multumesc

Cornel Vasile a scris:

Concediu fără plata nu se considera stagiu de cotizare si nici vechime in munca.

Mai pe înțelesul meu, aceasta este procedura pe care am urmat-o întrecut, doar ca acum am nevoie și de adeverinta de la agenția de plăti , durează între 5-10zile pentru a obține medicalul? Pentru aceste zile pot opta pentru concediu de odihna de care beneficiez din trecut.
1.Adeverinta emisa de agenția de plăti și inspecție sociala,

2.Cerere către angajator cu documentul medical eliberat de maxim 5zile

3. În 5 zile vine raportul de evaluare
4. Adeverinta anexa 7
5. Concediu medical
Acestea sunt documentele?
Dar dacă întru în concediu fără plata pana face copilul 2 ani, c fara plata se considera stagiu de cotizare și pot intra in concediu de maternitate?

Va multumesc frumos, mi-ati fost de mare ajutor

Cornel Vasile a scris:

gasiti detalii aici
www.avocatnet.ro/articol_654...

Concediu fără plata se considera stagiu de cotizare, după acesta pot beneficia de concediu maternal?

Cornel Vasile a scris:

Da, mama poate sta în concediu fără plata.

Puteți sa îmi dați exemple va rog care este procedura? Menționez ca și la prima sarcina am fost în concediu de risc

Cornel Vasile a scris:

Concediu de risc nu se poate intra imediat ..legislatia prevede o anumita procedura si anumite termene de respectat.

Dacă tatăl își ia lunile tatalui 2-3 luni și se întoarce la serviciu cu câteva zile înainte de a împlinii copilul 2 ani. Poate el sa depună actele pentru stimulentul de insertie?

Ionut.ion a scris:

Da, se poate ceea ce spuneti/scrieti mai sus.

Dacă ma întorc la serviciu dupa ccc 1 si anunt angajatorul ca sunt insarcinata iar , după câteva zile pot intra in concediu de risc și după în concediu maternitate și după în ccc 2? Multumesc