avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Activitate Alex_100

Activitate Alex_100

Este clar acum, ultimele două articole pe care le-ați cuprins în mesajul dvs. răspund întru totul întrebării mele!

Mulțumesc, numai bine!

Alexandru
Știu că donațiile fără sarcină pot fi vândute unei terțe persoane fără consimțământul donatorului (corectați-mă, vă rog, dacă greșesc), dar în același timp înțeleg că orice donație poate fi revocată pentru ingratitudine. Așadar, dacă donatarul vinde bunul respectiv și după aceea donatorul revocă donația, îmi puteți confirma că contractul de vânzare-cumpărare al persoanei care a cumpărat bunul nu va fi în niciun fel afectat? Altfel, în cazul unui imobil, de exemplu, mă îndoiesc că cineva ar risca să-l cumpere neavând siguranța deplină a noii proprietăți.

Vă rog să-mi spuneți dacă există vreo altă clauză care să poată fi adăugată la contractul de donație, astfel încât aceasta să confere cât mai multă siguranță unui eventual contract de vânzare-cumpărare încheiat ulterior (între donatar și o altă persoană). În felul acesta, bunul va putea fi vândut mult mai ușor, în caz de nevoie.

Ideea este că aș vrea să mă asigur că pot vinde fără probleme un imobil care mi-a fost donat, la fel cum aș face-o dacă aș fi avut un contract de vânzare-cumpărare.

Mulțumesc!

Alexandru
Se poate încheia un contract de donație (fără sarcini, și cu scutire de raport) în care să fie adăugată o clauză prin care donatorul renunță la dreptul său de a revoca ulterior donația?

Astfel, chiar și pentru ingratitudine, donația nu va mai putea fi revocată de acesta.

Am înțeles că acest lucru ar fi posibil, dar aș dori o confirmare, vă rog.

Mulțumesc!

Alexandru
Eh, și pentru mine, au cam trecut vremurile studenției...

Vă mulțumesc pentru răspunsuri, totul este clar. Numai bine!

Alexandru
> 2. Dacă ar fi fost cu scutire de raport, atunci păstra donația și împărțeau „frățește” (egal) restul bunurilor. (avantaj donatarul cu scutire de raport).
Aici cred că trebuie menționat faptul că dacă s-ar fi donat apartamentul în locul garsonierei (al doilea caz în mesajul meu inițial), chiar dacă donația a fost făcută cu scutire de raport, ea ar fi fost totuși inclusă (fictiv) în calculul masei succesorale, pentru a se stabili dacă s-a încălcat rezerva. În exemplul de mai sus, aceasta s-a încălcat cu suma de 10.000 EUR, iar fratele ar avea dreptul de a cere reducțiunea liberalității.

Așadar, chiar și cu scutire de raport, donația poate fi supusă reducțiunii.

Vă rog să mă corectați dacă greșesc.
Vă rog să-mi confirmați dacă calculul de mai jos este corect.

Să presupunem că un defunct deținea un apartament în valoare de 80.000 EUR, o garsonieră de 40.000 EUR, și alte bunuri în valoare totală de 20.000 EUR. Acesta avea doi fii, iar unuia dintre ei i-a donat garsoniera înainte de moarte.

Așadar, avem următoarele date:

- MASA SUCCESORALĂ: 140.000 EUR (totalul bunurilor, inclusiv garsoniera donata unuia dintre fii);

- COTA SUCCESORALĂ A FIECĂRUI FIU: 70.000 EUR (fiind doi frați, masa succesorală se împarte la doi);

- REZERVA SUCCESORALĂ A FIECĂRUI FIU: 35.000 EUR (jumătate din cota succesorală);

- COTITATEA DISPONIBILĂ: 70.000 EUR (masa succesorală minus rezervele fiilor însumate).

Având în vedere că valoarea donației (40.000 EUR) este mai mică decât valoarea cotității disponibile (70.000 EUR), nu se va putea aplica reducțiunea donației.

Dacă s-ar fi donat apartamentul în locul garsonierei, atunci s-ar fi putut aplica o reducțiune în valoare de 10.000 EUR (liberalități excesive), adică valoarea apartamentului minus valoarea cotității disponibile.

Aș avea, vă rog, trei întrebări:

1) în primul rând... este corect calculul, împreună cu explicațiile dintre paranteze?

2) în ce fel ar fi fost avantajat (sau nu) fratele care a primit donația, dacă contractul de donație ar fi fost încheiat cu scutire de raport?

3) în cazul în care ar fi fost donat apartamentul iar fratele donatarului nu ar dori să solicite reducțiunea donației (cu 10.000 EUR), va avea această opțiune, sau reducțiunea se va aplica automat în favoarea legii, fără posibilitatea de a fi ignorată? Întrebarea ar fi pentru cazurile în care există o bună înțelegere între frați, și ambii ar vrea ca dorința defunctului să fie respectată întru totul (valoarea donației să nu fie schimbată).

Mulțumesc!

Alexandru
Este clar, multumesc si toate cele bune!

Alexandru
> Nimeni nu poate renunta la o mostenire viitoare.
Chiar dacă respectiva persoană dorește lucrul acesta, ca un act de bunăvoință în beneficiul fratelui?

Menționez că nu dorește să renunțe la întreaga moștenire, ci numai la cea din contractul de donație, toate aceste lucruri fiind cântărite și convenite dinainte în cadrul familiei. Așadar, între toți membrii familiei (inclusiv între frați) există o bună înțelegere cu privire la această donație. Singura problemă este că donatarul ar dori ca această înțelegere să fie legalizată! În felul acesta, s-ar rezolva problema pentru ambii frați. Pentru primul frate ca i-a îndeplinit legal dorința celui de-al doilea, iar pentru al doilea (donatarul) ca are siguranța proprietății donației - evident, un lucru foarte important!

Orice alte idei sau comentarii pozitive sunt binevenite. Mulțumesc mult!
Se poate adăuga o clauză la un contract de donație cu scutire de raport, prin care unul dintre cei doi frați semnează în fața notarului că nu va ridica nicio pretenție față de bunurile donate celuilalt frate (de către părinți), atunci când se va face succesiunea?

În felul acesta, dacă se va întâmpla ca valoarea donației să depășească cotitatea disponibilă, donatarul va avea garanția că nu i se va putea solicita reductiunea donatiei de către frate, aceștia doi fiind singurii moștenitori rezervatari.

Dacă această clauză nu se poate adăuga, există vreo altă soluție legală pentru obținerea acestei garanții? Pe scurt, donatarul vrea să se asigure că contractul de donație nu va putea fi atacat în cazul în care fratele lui ar dori totuși, în final, să aibă drepturi asupra acestei donații.

Mulțumesc!

Alexandru