avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauză adăugată la un contract de donație
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauză adăugată la un contract de donație

Se poate adăuga o clauză la un contract de donație cu scutire de raport, prin care unul dintre cei doi frați semnează în fața notarului că nu va ridica nicio pretenție față de bunurile donate celuilalt frate (de către părinți), atunci când se va face succesiunea?

În felul acesta, dacă se va întâmpla ca valoarea donației să depășească cotitatea disponibilă, donatarul va avea garanția că nu i se va putea solicita reductiunea donatiei de către frate, aceștia doi fiind singurii moștenitori rezervatari.

Dacă această clauză nu se poate adăuga, există vreo altă soluție legală pentru obținerea acestei garanții? Pe scurt, donatarul vrea să se asigure că contractul de donație nu va putea fi atacat în cazul în care fratele lui ar dori totuși, în final, să aibă drepturi asupra acestei donații.

Mulțumesc!

Alexandru
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
Alex_100, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alex_100 , utilizator 20:55, 7 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Se poate face o donatie cu scutire de raport asta insemnand ca bunul nu mai este supus raportului la masa succesorala.
Nimeni nu poate renunta la o mostenire viitoare.
> Nimeni nu poate renunta la o mostenire viitoare.
Chiar dacă respectiva persoană dorește lucrul acesta, ca un act de bunăvoință în beneficiul fratelui?

Menționez că nu dorește să renunțe la întreaga moștenire, ci numai la cea din contractul de donație, toate aceste lucruri fiind cântărite și convenite dinainte în cadrul familiei. Așadar, între toți membrii familiei (inclusiv între frați) există o bună înțelegere cu privire la această donație. Singura problemă este că donatarul ar dori ca această înțelegere să fie legalizată! În felul acesta, s-ar rezolva problema pentru ambii frați. Pentru primul frate ca i-a îndeplinit legal dorința celui de-al doilea, iar pentru al doilea (donatarul) ca are siguranța proprietății donației - evident, un lucru foarte important!

Orice alte idei sau comentarii pozitive sunt binevenite. Mulțumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
Alex_100, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.956 Cod civil
Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.
Este clar, multumesc si toate cele bune!

Alexandru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie lia28 lia28 In 2014 am primit prin donație un apartament de la fratele soțului, donatari fiind eu și soțul. In 2020 am vândut apartamentul, dar notarul cere la ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare cumpărare cu clauza de întreținere Rebesof Rebesof Bună ziua, eu și soțul meu avem grija de soacra mea, ea ia făcut sotului cantrac de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere în 2017.acolo ... (vezi toată discuția)
Renunțare la drepturi de moștenire din timpul vieții persoanei mostenite MozaicUrban MozaicUrban Buna ziua, ma intereseaza ce acte trebuie întocmite pentru a renunța la orice drepturi de mostenire din timpul vietii persoanei mostenite. Va multumesc! (vezi toată discuția)