In 2014 am primit prin donație un apartament de la fratele soțului, donatari fiind eu și soțul. In 2020 am vândut apartamentul, dar notarul cere la vânzare o declarație a socrului, adică părintele in viață a donatorului, prin care sa declari că timp de 30 de ani de la data donării nu va nega donația. Menționez că donația s-a făcut în 2014 cu acordul fraților și a părintelui in viață. Ei sunt 4 frați, iar donatorul nu este căsătorit nu a fost niciodată și nu are copii. Nu înțeleg de ce nu s-au dat dreptul de proprietate și la vânzare întâmpinăm probleme
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dreptul de proprietate s-a transmis. Legal, sunteti proprietari cu acte în regulă.
Însă, părinții fac parte din categoria moștenitorilor rezervatari, care, în cazul în care le este încălcată rezerva succesorala, pot solicita reductiunea donatiei, dar numai după decesul donatorului, în termen de 3 ani.
Eu nu am auzit de o astfel de declarație, nici nu exista, nu inteleg de ce 30 de ani și nici nu e legală, constituind un pact asupra unei mosteniri viitoare. Mai exact, cât timp donatorul este in viata nu se poate face niciun fel de înțelegere.
Art.956 din Codul civil: "Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite
lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moșteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moștenirea sau se renunță la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moștenirii."
Va sfătuiesc să căutați alt notar.