avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Donatie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Donatie

In 2014 am primit prin donație un apartament de la fratele soțului, donatari fiind eu și soțul. In 2020 am vândut apartamentul, dar notarul cere la vânzare o declarație a socrului, adică părintele in viață a donatorului, prin care sa declari că timp de 30 de ani de la data donării nu va nega donația. Menționez că donația s-a făcut în 2014 cu acordul fraților și a părintelui in viață. Ei sunt 4 frați, iar donatorul nu este căsătorit nu a fost niciodată și nu are copii. Nu înțeleg de ce nu s-au dat dreptul de proprietate și la vânzare întâmpinăm probleme
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:04, 9 Februarie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de proprietate s-a transmis. Legal, sunteti proprietari cu acte în regulă.
Însă, părinții fac parte din categoria moștenitorilor rezervatari, care, în cazul în care le este încălcată rezerva succesorala, pot solicita reductiunea donatiei, dar numai după decesul donatorului, în termen de 3 ani.
Eu nu am auzit de o astfel de declarație, nici nu exista, nu inteleg de ce 30 de ani și nici nu e legală, constituind un pact asupra unei mosteniri viitoare. Mai exact, cât timp donatorul este in viata nu se poate face niciun fel de înțelegere.
Art.956 din Codul civil: "Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite
lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moșteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moștenirea sau se renunță la aceasta, înainte de deschiderea ei,
ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moștenirii."
Va sfătuiesc să căutați alt notar.
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2020
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie proprie raspundere - se poate revoca/retrage? milupul milupul Buna ziua. Poate persoana care a dat o declaratie pe propria raspundere de renuntare la dreptul de a invoca actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive sa ... (vezi toată discuția)
Clauză adăugată la un contract de donație Alex_100 Alex_100 Se poate adăuga o clauză la un contract de donație cu scutire de raport, prin care unul dintre cei doi frați semnează în fața notarului că nu va ridica ... (vezi toată discuția)
Donatia apartament frate catre sora Iris amelia Iris amelia Buna ziua! Eu mai am un frate care nu este casatorit si nici copii nu are. Parintii mei au un apartament pe care vor sa mi-l doneze mie, iar eu sa-i dau ... (vezi toată discuția)