avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie proprie raspundere - se poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie proprie raspundere - se poate revoca/retrage?

Buna ziua. Poate persoana care a dat o declaratie pe propria raspundere de renuntare la dreptul de a invoca actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive sa renunte/anuleze/revoce aceasta declaratie?
Daca da, care este efectul juridic al acestei "razgandiri"? E vorba de o declaratie care a fost data pentru vanzarea unei case, care a fost dobandita anterior prin donatie din partea parintilor catre unul dintre copii (frati).
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:48, 3 Decembrie 2018
Din start această declarație nu este legală.
Renuntarea in prealabil la pretinderea rezervei succesorale constituie un pact asupra unei mosteniri viitoare și este lovit de nulitate absolută.
Art. 956 din Codul civil prevede ca
Actele juridice asupra moştenirii nedeschise
Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.

Deci însăși declarația e nulă.
Declaratia notariala data a fost solicitata de catre oficiul juridic al bancii finantatoare a acestei cumparari a imobilului in speta (cel dobandit anterior prin donatie). Parintii au avut 2 locuinte, una din ele (cea din aceasta speta) a fost donata unuia dintre copii. Tatal a decedat, iar anterior acestei declaratii notariale s-a facut succesiunea pe cealalta proprietate, astfel incat noii co-proprietari pe cealalta locuinta sunt cei doi frati si sotia supravietuitoare.

Ramane valabil raspunsul dvs. in lumina acestor detalii suplimentare?
Oficiul juridic a terminat dreptul la Spiru Haret.
Numai de la niste juriști de banca ar fi putut să vină o astfel de solicitare.
Da, raman valabile cele menționate.
In acelasi timp, este extrem de stupid ca persoana respectiva sa dea o declarație ca renunta la rezerva succesorala si in acelasi timp sa fie și moștenitor acceptant la succesiunea tatălui său.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie lia28 lia28 In 2014 am primit prin donație un apartament de la fratele soțului, donatari fiind eu și soțul. In 2020 am vândut apartamentul, dar notarul cere la ... (vezi toată discuția)
Mostenire viobubu viobubu Un mostenitor legal poate renunta la drepturi prin declaratie notariala inainte de decesul posesorului bunurilor/ (vezi toată discuția)
Hartie notariala Botez Marius Botez Marius Buna ziua, mama mea, mi-a donat la notar un apartament. As vrea sa ii dau surorii mele o parte din valoarea apartamentului. Exista o hartie notariala unde sa ... (vezi toată discuția)