avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia apartament frate catre sora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia apartament frate catre sora

Buna ziua! Eu mai am un frate care nu este casatorit si nici copii nu are. Parintii mei au un apartament pe care vor sa mi-l doneze mie, iar eu sa-i dau jumatate din val apart fratelui. Vor sa faca donatie pt a fi bun propriu, eu fiind casatorita. Pe ctr sunt trecuti parintii si fratele. Daca imi vor face donatie toti 3, ce probleme pot intampina...poate revoca cineva donatia? Ms!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:43, 23 Februarie 2018
Daca ii dati bani fratelui in ideea unei "despagubiri" pentru partea lui din mostenire, sa stiti ca atat timp cat traiesc parintii o astfel de intelegere, fiind un pact asupra unei mosteniri viitoare este nula absolut.
Parintii va pot face un contract de donatie, dar asta nu va garanteaza ca la deces fratele nu va fi indreptatit sa solicite reductiunea pentru incalcarea rezervei succesorale. Doar daca vreti dvs sa mergeti pe incredere,
Atat fratele cat si parintii imi fac donatie, fiecare partea lui. Daca fratele mai da o declaratie ca nu mai are nicio pretentie nu este ok? Ce imi doneaza el nu mai poate revoca presupun. Se poate mentiona cumva ca a primit bani despagubire? Sau sa mentioneze parintii ca a primit bani de la ei pt dreptul lui din apart ca sa nu mai poata revoca donatia?
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
Iris amelia, utilizator
Nu se poate da nici un fel de declarație ca nu va avea pretentii. Si nici nu se poate consemna plata unei sume de bani.
Cum am spus mai sus, cât timp părinții trăiesc, astfel de documente sunt pacte asupra unei mosteniri viitoare și nedeschide, iar art.956 Cod civil prevede ca "Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii."
Mai pe românește, daca vreti dvs să îi dați fratelui bani, ok. Dar este strict înțelegerea si increderea dintre dvs. Legal, nici un jurist (notar sau avocat)nu va consemna asa ceva printr-un înscris.
Cat priveste revocarea donațiilor, acestea sunt irevocabile.
Prin excepție donațiile pot fi revocata pentru neexecutarea sarcinii (daca contractul de donație a fost incheiat cu o anumita clauza/sarcina), sau pentru ingratitudine.
Cazurile de ingratitudine sunt prevăzute limitative de art.1023 Cod civil, și anume: "
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:

a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;

b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;

c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei."




Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
raluk0207, utilizator
Am inteles. Se poate mentiona cumva ca parintii au dat si fratelui contravaloarea bunului care mi-l doneaza mie?....as mai putea putea avea astfel probleme cu el la o eventuala succesiune?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai bine e ca suma de bani sa fie donata de parinti fratelui, si incheiat un contract de donatie la notar, in acest sens.

Alte discuții în legătură

Contestare act de donatie Lily2012 Lily2012 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la posibilitatea ca un act de donatie sa fie contestat. Suntem 2 frati, iar parintii mei doresc sa ... (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)