avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare act de donatie

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la posibilitatea ca un act de donatie sa fie contestat.
Suntem 2 frati, iar parintii mei doresc sa imi doneze un apartament. In situatia in care fratele meu da o declaratie notariala ca este de acord cu aceasta donatie, actul mai poate fi atacat in instanta inainte/dupa decesul parintilor? Sau care sunt situatiile in care poate fi contestat?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 09:27, 22 Noiembrie 2012
E bine ca fratele dvs sa fie declarant in actul de donatie , sa consimta la donatia facuta de parintii dvs si donatia sa fie facuta cu scutire de raport. Astfel ca la decesul acestora sa nu mai poata cere reductiunea liberalitatilor excesive. In timpul vietii parintilor dvs donatia nu poate fi revocata decat de catre acestia pentru atentat la viata donatorilor, refuz de alimente sau daca donatia este cu sarcini, pentru neindeplinirea sarcinilor.
BUna dimineata !n Actul de donatie este unul eminamente unilateral (nu e nevoie de acordul fratelui dvs.) si revocabil in anumite conditii . In atare conditii revocarea actului de donatii , raportat la speta dvs., se face numai in situatiile urmatoare :
1.donatarul nu-si indeplineste obligatiile asumate;
2. ingratitudinea donatarului (daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat, daca refuza donatorului ajuns in nevoie acordarea de alimente);
3.predecesul donatarului(in cazul in care donatarul moare inaintea donatorului);
4. nasterea unui copil posterior donatiei (donatia se revoca in cazul in care donatorul nu avea nici un copil in momentul incheierii contractului si posterior i se naste un copil din casatorie sau din afara casatoriei);
Mai trebuie mentionat ca evetualul litigiu va avea loc la instanta de la domiciliul paratilor (art. 5 C. proc. civ.) sau la instanta locului prevazut in contract (art. 10 C. proc. civ.).
Succes !
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
Adrian Marin, Consilier juridic
conform NCC surveninenta de copil nu mai exista ca si caz de revocare a donatiei iar punctul 3 reintoarcere in patrimoniul donatorului a bunului se face numai daca se stipuleaza expres in act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Justitie m.stef m.stef am cedat cu act de donatie partea mostenita de la tata eu neavand unde sa stau casa parintilor nefiind locuita m-am mutat acolo si el mi-a cerut acest act ... (vezi toată discuția)
Donatie intre soti Radulex Radulex Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Am un contract de donatie facut in anul 2007, prin care sotia doneaza sotului cu scutire de raport, cota de ... (vezi toată discuția)
Donatie cu clauza de habitatie viagera catalyna catalyna Buna seara! Am o nelamurire. Tocmai am citit pe acest forum ca actul de donatie poate fi revocat si ...se contrazice cu ceea ce stiam. Sotul meu are un ... (vezi toată discuția)