avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DONATIE INTRE SOTI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DONATIE INTRE SOTI

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:

Am un contract de donatie facut in anul 2007, prin care sotia doneaza sotului cu scutire de raport, cota de 1/2 dintr-un teren bun propriu, dobandit de sotie in baza unui titlu de proprietate prin reconstituire.
La contractul de donatie exista un act aditional prin care se prevede faptul ca donatia a fost incheiata cu scopul stabilirii regimului de bun comun al terenului, precum si in vederea alipirii cu loturile vecine de teren .
Intrebare: sotia doreste sa revoce donatia facuta, deoarece a dat divort de sot, iar acum, la partajul de bunuri comune nu mai vrea sa lase sotului cota parte din terenul mai sus-mentionat.
Care sunt sansele acesteia, avand in vedere urmatoarele aspecte:
- la momentul introducerii actiunii in revocarea donatiei, acestia nu mai au calitatea de soti;
- este drept ca nu trebuie justificata cauza de ingratitudine, dar trebuie indeplinite celelalte conditii prevazute de lege pentru a putea opera revocarea?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:03, 5 Octombrie 2007
donatia intre soti si fostii soti e revocabila.
Revocarea donatiei intervine insa numai pentru cazuri limitativ prevazute de lege, respectiv:
- donatarul nu-si indeplineste obligatiile asumate;
- ingratitudinea donatarului (daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat, daca refuza donatorului ajuns in nevoie acordarea de alimente);
- predecesul donatarului(in cazul in care donatarul moare inaintea donatorului);
- nasterea unui copil posterior donatiei (donatia se revoca in cazul in care donatorul nu avea nici un copil in momentul incheierii contractului si posterior i se naste un copil din casatorie sau din afara casatoriei);
- donatia intre soti (orice donatie facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila)
judecarea va avea loc la instanta de la domiciliul paratilor (art. 5 C. proc. civ.) sau la instanta locului prevazut in contract (art. 10 C. proc. civ.). De asemenea, timbrajul se face la valoarea bunurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu clauza de habitatie viagera catalyna catalyna Buna seara! Am o nelamurire. Tocmai am citit pe acest forum ca actul de donatie poate fi revocat si ...se contrazice cu ceea ce stiam. Sotul meu are un ... (vezi toată discuția)
Contestare act de donatie Lily2012 Lily2012 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la posibilitatea ca un act de donatie sa fie contestat. Suntem 2 frati, iar parintii mei doresc sa ... (vezi toată discuția)
Justitie m.stef m.stef am cedat cu act de donatie partea mostenita de la tata eu neavand unde sa stau casa parintilor nefiind locuita m-am mutat acolo si el mi-a cerut acest act ... (vezi toată discuția)