Se poate încheia un contract de donație (fără sarcini, și cu scutire de raport) în care să fie adăugată o clauză prin care donatorul renunță la dreptul său de a revoca ulterior donația?
Astfel, chiar și pentru ingratitudine, donația nu va mai putea fi revocată de acesta.
Am înțeles că acest lucru ar fi posibil, dar aș dori o confirmare, vă rog.
Știu că donațiile fără sarcină pot fi vândute unei terțe persoane fără consimțământul donatorului (corectați-mă, vă rog, dacă greșesc), dar în același timp înțeleg că orice donație poate fi revocată pentru ingratitudine. Așadar, dacă donatarul vinde bunul respectiv și după aceea donatorul revocă donația, îmi puteți confirma că contractul de vânzare-cumpărare al persoanei care a cumpărat bunul nu va fi în niciun fel afectat? Altfel, în cazul unui imobil, de exemplu, mă îndoiesc că cineva ar risca să-l cumpere neavând siguranța deplină a noii proprietăți.
Vă rog să-mi spuneți dacă există vreo altă clauză care să poată fi adăugată la contractul de donație, astfel încât aceasta să confere cât mai multă siguranță unui eventual contract de vânzare-cumpărare încheiat ulterior (între donatar și o altă persoană). În felul acesta, bunul va putea fi vândut mult mai ușor, în caz de nevoie.
Ideea este că aș vrea să mă asigur că pot vinde fără probleme un imobil care mi-a fost donat, la fel cum aș face-o dacă aș fi avut un contract de vânzare-cumpărare.
Art.1023 Cod civil
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
Jurisprudenţă
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Deci, daca nu aveti de gand sa atentati la viata donatorului, sa savarsiti fapte penale sau cruzimi asupra lui, sa ii aduceti injurii sau sa ii refuzati asigurarea de alimente, donatia dvs va fi in siguranta.
Nu va fi revocata pentru ingratitudine.
De aceea, clauza ca donatorul renunta la revocarea donatie pentru ingratitudine (orice i-ati face) este ilegala si imorala.
Art.1025 Cod civil
(1) În caz de revocare pentru ingratitudine, dacă restituirea în natură a bunului donat nu este posibilă, donatarul va fi obligat să plătească valoarea acestuia, socotită la data soluţionării cauzei.
Art. 1.026. - Revocarea pentru ingratitudine nu are niciun efect în privinţa drepturilor reale asupra bunului donat dobândite de la donatar, cu titlu oneros, de către terţii de bună-credinţă şi nici asupra garanţiilor constituite în favoarea acestora. În cazul bunurilor supuse unor formalităţi de publicitate, dreptul terţului trebuie să fi fost înscris anterior înregistrării cererii de revocare în registrele de publicitate aferente.
Donație
ursu67
Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am ... (vezi toată discuția)