buna ziua!si ce inseamna asta? daca toata aparatura de lucru este cumparata sau detinuta dinaintea infintarii PFA-ului si nu e trecut nimic? ca nu se lucreaza folosind patriomoniul personal? cum dovedesti ca folosesti propriile device-uri? cred ca sunt multi in cazul asta
Buna ziua!
Am gasit un client ca si PFA, entitate din afara Romaniei, unde nu am cum sa ma angajez pe CIM.
Contractul este de freelancing, dar presupune din partea mea un timp de lucru asumat pe zi de 8 ore - voi lucra intr-o echipa, exista termene, deadline-uri si se fac estimari care depind de disponibilitatea membrilor echipei (care sunt la randul lor freelanceri din Europa si SUA). In rest nu am nicio limitare - concediu neplatit, oricate zile pe an, contract pe perioada determinata cu posibiliate de extindere, lucru remote, de unde vreau eu, programul nu e fix, pot lucra cand doresc, doar sa fiu prezent in sedinte etc.
De asemenea, din motive de securitate, imi cer sa folosesc un laptop pe care mi-l vor trimite, deoarece lucrez cu date de risc, confidentiale.
Poate asta in vreun fel sa fie incadrat la angajare mascata sau mai nou (incepand de azi, 15.09.2023) ca "semecherie"?
Buna seara!
Daca am un PFA (platesc taxe, CAS, CASS) si imi fac si un SRL in cu totul alt domeniu de activitate, mai trebuie sa aiba acel SRL 1 angajat (avand in vedere ca eu voi fi administratorul - oricum nu e nevoie de 8h/zi pentru ceea ce vreau sa fac pe SRL, eventual maxim 2 ore).
De asemenea, daca da, platesc CAS si CASS inca o data?
Prestez servicii de IT intracomunitare (catre o firma din UE, dar din afara Romaniei) si facturez cu taxare inversa (0% TVA, am cod de TVA intracomunitar).
Am un rate pe zi, asa ca facturez x zile * rate-ul., in euro. Primesc o suma de bani lunara in functie de cate zile lucrez care va depasi plafonul de 300.000 de lei spre sfarsitul anului.
In afara faptului ca va trebui sa ma inregistrez ca platitor de TVA (deocamdata am doar cod TVA intracomunitar) - va trebui sa platesc si TVA?
Daca da, platesc TVA doar pe suma ce depaseste 300.000 de lei?
Prin platesc TVA ma refer la taxele datorate la stat.
Exemplu: facturez si incasez 320.000 lei in 2023 - platesc TVA pe acei 20.000 care au depasit suma? (19% * 20.000 = 3800 lei de plata?)
Sau pentru ca este serviciu intracomunitar nu mai e nevoie?
Ceea ce vrea sa inteleg e ce taxe voi avea de platit la stat pe 2023:
1. 10% + CAS + CASS
sau
2. 10% + CAS + CASS + TVA