avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Activitate lia993

Activitate lia993

Buna ziua,

Am cumparat un apartament de la un vanzator care l-a dobandit prin contract de donatie.
Donatia a fost facuta de fiica vanzatorului catre tatal ei. In contractul de donatie se specifica astfel:
1. Donatia a fost facuta cu scutire de raport
2. Fiica este casatorita cu doi copii
3. Nu exista clauze de ingrijire, sarcini, etc.

Am inteles din discutia cu un notar( nu cel la care am facut contractul de vanzare-cumparare) ca eu pot sa am probleme daca decedeaza fiica si se calculeaza rezerva succesorala de catre copii.
O alta problema pe care eu pot sa o am este ca bancile nu vor acorda credit unui potential cumparator fiindca s-a facut acel contract de donatie de la fiica la tata....

Este adevarat ?

Multumesc
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sincer mi se pare ca ar fi vina bancii aici. Trebuie sa respecte niste reguli privind securitatea si orice transfer trebuie sa fie facut cu autentificare 2FA - adica sa iti ceara o confirmare prin sms sau prin aplicatia de pe telefon INAINTE sa faci un transfer. Din ce spui tu persoana respectiva s-a logat cu datele contului tau( pe care banuiesc ca le-ai furnizat tu dupa ce ai accesat acel link...) si a facut un transfer fara sa fie intrebat de sanatate. Practica securitate la nivel de aplicatie web banala, oricine are cont+parola poate sa faca ce vrea... Daca ii ataci pe cale legala eu cred ca acesta ar fi punctul care trebuie subliniat, lipsa autentificare 2FA la ordine de plata. Cu siguranta sunt ceva norme europene in acest sens.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salut, imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat dar ai putea sa ne dai mai multe detalii?
1. Prin acel mail ce informatii ai dat? Datele cardului + PIN ? Sau datele contului online de la Raiffeisen ?
2. Despre ce suma este vorba, in mare? Intre x si y lei e suficient.
3. In ce tara au fost transferati/folositi banii? Plati cu cardul in Romania? Strainatate? Magazin online? Sau un ordin de plata ?

Daca i-ia dat datele cardului + PIN si a facut plati multiple atunci din punctul meu de vedere banca trebuia sa se sesizeze mai ales daca s-au facut plati in strainatate. Unele banci, precum Libra, folosesc pe langa PIN o parola statica la efectuarea platilor online cu cardul. Banca ar trebui sa vada IP-ul si dispozitivul de pe care se face plata iar daca e ceva nou sa ceara informatii suplimentare.

Daca i-ai dat datele contului si a facut un ordin de plata nu inteleg cum poti sa faci la Raiffeisen ordine de plata fara o confirmare prin SMS sau telefon... doar daca nu a efectuat un ordin de plata iar tu i-ai dat codul de confirmare ca sa autorizeze plata... In acest caz vina ar fi aici mai mult a ta.

Daca e vorba de o suma mare de bani si s-au transferat in Romania totusi cred ca ar trebuie sa poti face ceva, pana la urma cel care care a primit banii ar trebui sa ii justifice intr-un fel, printr-un contract sau ceva asemanator.
Se da urmatoarea speta:

O PFA neplatitoare de TVA cu obiectele de activitate:
CAEN 6810 - Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii,
CAEN 6820 - Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate,

intentioneaza sa efectueze mai multe tranzactii imobiliare in decursul unui an calendaristic de natura cumparare/vanzare apartamente.
Apartamentele sunt doar din categoria "locuinta veche" asa cum reiese din Codul Fiscal, art. 292, lit. f).
Sunt achizitionate strict de la persoane fizice fara TVA.
Nu se efectueaza lucrari de modernizare.

1). Avand in vedere ca imobilele vandute nu sunt locuinte noi sau terenuri construibile, toate vanzarile sunt scutite de TVA?
2). PFA-ul este infiintat de la inceput ca neplatitor de TVA iar dupa prima vanzare se depaseste plafonul de 300 000 lei/an si se efectueaza demersurile necesare pentru a se inregistra ca platitor de TVA. Vanzarile vor fi in continuare scutite de TVA ?
3). Conform Codului Fiscal, o locuinta intra in categoria de locuinta noua din data semnarii procesului verbal de predare-primire pana in data de 31 decembrie a anului urmator semnarii PV.
Avand in vedere ca se achizitioneaza de la persoane fizice care foarte probabil nu au pastrat un proces verbal sau nu au intocmit deloc, cum se poate dovedi in cazul unui control ca intr-adevar aceea locuinta este o locuinta veche ?
Ex. Se finalizeaza constructia unui apartament in anul 2005. Din 2005 pana in prezent apartamentul a avut 2 proprietari iar acum este achizitionat de PFA pentru revanzare.
Nu exista nici un proces verbal de predare-primire, nici de la primul proprietar care a cumparat apartamentul de la dezvoltator nici de la al doilea proprietar care nu a intocmit un PV atunci cand l-a cumparat.
Ar fi suficienta o declaratie din partea proprietarului actual ca apartamentul a fost ocupat si locuit din data de xx.xx.xxx ?
Ar fi suficiente chitantele de la asociatia de proprietari care dovedesc ca s-au achitat cheltuieli de intretinere si au fost declarate X persoane ca locuiesc acolo?
4). Din punct de vedere al taxelor si impozitelor PFA va plati 10% pe: [ pret de vanzare - ( pret achizitie + cheltuieli deductibile ( taxe notar, etc. )) ] si CAS + CASS la finele anului, corect?
5). La achizitie/vanzare sunt alte legi care se iau in considerare? De exemplu am auzit ca ar fi indicat un raport de evaluare la orice vanzare de imobil de catre o persoana juridica.

Va multumesc