avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Activitate CapyBara

Activitate CapyBara

Mi se pare ca acest site mai degrabă induce în eroare. Răspunsurile nu sunt verificate de experți. Un contabil trebuie sa fie în permanenta updatat la modificările legislative apărute. Va rog sa verificați în codul fiscal actualizat și să vedeți ca nu este necesara nicio înregistrare la ANAF in anul 2023.
Se depune declarația în anul următor obținerii veniturilor. Personal voi alege calea cea mai sigura, aceea de a studia cu atentie codul fiscal. Aici nu voi mai întreba nimic.


mariusgrid a scris:

ANAF Brașov a postat lamuriri în acest PDF

[ link extern ]

Da, prevederile acestea au fost valabile pana la modificarea de la sf anului 2020, când a fost eliminata partea cu completarea declarației în termen de 30 de zile de la începerea activității pentru anul fiscal în curs. A rămas doar partea cu depunerea declarației pana în mai anul urmator celui de realizare a veniturilor.
Vali M , am discutat cu firma autorizata care vinde casa de marcat si cu ANAF. Persoana fizica este obligata sa folosească casa de marcat dacă încasează cu numerar sau substitut de numerar. Pana la urma, pentru a nu ma complica și a reduce cheltuielile, voi incasa numai cu transfer bancar, caz în care nu imi trebuie casa de marcat.
Întreb dacă trebuie sa ma înregistrez intrucat atât la CALLCENTER ANAF, cât și la ANAF în localitatea unde domiciliază au spus ca nu trebuie sa ma înregistrez. Mentionez ca incasez doar cu transfer bancar si nu am casa de marcat. Mi au comunicat doar ca pentru camera pe care o inchiriez trebuie sa completez fisa capacitatii de cazare și să depun declarația pana la 25 mai anul următor. Dar...la nivel local mi au comunicat și informații eronate, de genul ca nu pot emite factura dacă sunt persoana fizica, ca nu trebuie sa solicit cod special de tva dacă achiziționez servicii intracomunitare (Booking). Ma gândesc ca s au produs modificări în codul fiscal în legătură cu aceste aspecte legate de inchirierea in scop turistic si poate de aceea informațiile obtinute nu coincid.
Din pacate, mesajul meu nu este un raspuns, ci o intrebare: o persoana fizica care inchiriaza in scop turistic este obligata sa se inregistreze fiscal la ANAF? Sau doar daca emit facturi trebuie sa fiu inregistrat?
Bună ziua! Închiriez un apartament cu 1 cameră în scop turistic și as vrea sa știu dacă în calitate de persoana fizica neinregistrata la registrul comertului (impusa pe baza normei anuale de venit) pot emite factura clienților pe facturier neplatitor de tva. Am întrebat la ANAF, însă dacă vorbesc cu trei persoane am 3 păreri diferite. De asemenea, în situația în care instalez casa de marcat, pentru a incasa cu substitute de numerar (voucher de vacanta), exista vreo posibilitate sa emit bon in format electronic, pe care sa îl trimit clienților? Intreb pentru ca apartamentul pe care il inchiriez este situat intr o alta localitate decat cea in care locuiesc si nu am contact direct cu clientii. Va mulțumesc!
Am solicitat la ANAF informatii in lgatura cu inchirierea in scop turistic a unui apartament cu o camera pentru care regimul fiscal este cel de impunere pe baza normei anuale de venit. Mi-au comunicat ca este necesar sa am casa de marcat, chiar daca incasez integral prin cont bancar si ca daca se solicita, trebuie sa emit factura fiscala.
Conform codului fiscal, art. (9), contribuabilii care obțin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligații de completare a Registrului de evidență fiscală și de conducere a evidenței contabile.
Nu inteleg cum poate o persoana fizica (nu pfa, pf, II sau alta forma de organizare) sa emita facturi daca nu este inregistrata la registrul comertului. Mi-au dat ca baza legala Hotararea 479/2003, Ordonanta 28/1999, dar actualizarea codului fiscal cu prevederea care imi permite sa desfasor aceasta activitate in calitate de persoana fizica este ulterioara acestor acte legislative, deci mi se pare ca nu sunt corelate.
Cum ar trebui sa procedez pentru a fi in legalitate din punct de vedere fiscal? (in afara de completarea fisei capacitatii de cazare si transmiterea decaratiei unice.